Iako su gradonačelnik Miloš Vičević i ostali visoki funkcioneri Novog Sada očekivali da će u reviziji izvršne presude, prema kojoj ATP Vojvodina ima pravo na 1,3 milijarde dinara odštete zbog nepoštovanja ugovora, uspeti da izbegnu plaćanje, izgleda da će taj zahtev biti odbačen.

Naime, reviziju je zatražila Gradski javni pravobranilac Lidija Jarmaz – Lisica i uz zahtev je priložila rešenje o imenovanju GJP. Međutim, za taj strogo formalni postupak neophodno je specijalno ovlašćenje stranke koju pravobranilac zastupa, jer se u suprotnom zahtev odbacuje kao nedozvoljen.

– Prema odredbama čl. 401. Zakona o parničnom postupku, revizija je nedozvoljena, između ostalog, ako ju je izjavilo lice koje nije ovlašćeno na podnošenje revizije – naveo je u podnesku Emir Jašarević, zastupnik investitora i bivšeg većinskog vlasnika ATP Vojvodine. Advokat je podsetio i na pravno shvatanje Vrhovnog suda Srbije, prema kome je „za podnošenje vanrednih pravnih lekova advokatu uvek potrebno posebno specijalno punomoćje kojim ga stranka ovlašćuje za podnošenje revizije ili predloga za ponavljanje postupka“.

Podsetimo, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević sklopio je ugovor sa Gradom prema kome je to preduzeće izgradilo novu međunarodnu autobusku stanicu, a obaveza lokalne vlasti bila je da po dobijanju upotrebne dozvole za objekat, saobraćaj preusmeri na novu lokaciju. To nije učinjeno iako je ugovor i danas na snazi, a pod pritiskom kreditnih rata ATP Vojvodina, koja zbog toga nije mogla da ostvaruje prihod od nove investicije, dospela je u stečaj. Bez posla je ostalo 500 radnika. Privatizacija ATP Vojvodine poništena je istovremeno sa otvaranjem stečaja, zbog kašnjenja sa uplatom pete rate, ali je Deviću po osnovu realizovanog investicionog programa priznato pravo na više od trećine udela u preduzeću. U sporu pred Privrednim sudom u Novom Sadu i kasnije, u drugostepenom postupku pred Apelacionim privrednim sudom, ATP Vojvodini je pravosnažno dosuđena odšteta od 1,3 milijarde dinara (13 miliona evra). Grad je najavio da će zatražiti reviziju postupka kao vanredni pravni lek, a neki od visokih gradskih funkcionera tvrdili su da će svim sredstvima pokušati da izbegnu naplatu po izvršnoj sudskoj presudi. Na listi od 720 poverilaca najveći je Kredit agrikoli banka kao i Komercijalna, a najbrojniji su radnici koji potražuju oko 60 miliona dinara za neto neisplaćene zarade što sa doprinosima iznosi nešto manje od deset odsto dosuđenog iznosa odštete.

Slučaj ATP Vojvodine nalazi se i na listi od 24 sporne privatizacije, ali je za razliku od drugih predmeta gde je uglavnom oštećena država, ovde štetu pretrpeo investitor.

Vučević: Nemam komentar

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je, inače, po struci advokat, nije za Danas želeo da govori o sudbini zahteva za reviziju izvršne sudske presude nakon saznanja da ju je podneo pravobranilac koji za to nema potrebno specijalno ovlašćenje. „Nemam komentar“ kratko je poručio Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari