Vrhovni kasacioni sud, u rekordnom roku od samo 24 radna dana, doneo je presudu u predmetu „teškom“ više od 700 stranica, a epilog je da će Grad Novi Sad platiti tri umesto 13 miliona evra.

Prema presudi u koju je Danas imao uvid, ugovor je proglašen ništavnim jer sud smatra da bi izgradnjom nove autobuske stanice bio obezbeđen monopolski položaj ATP Vojvodine, kao i da je vlasnik tog preduzeća Ilija Dević morao da vodi računa i o interesima Gradskog javnog autosaobraćajnog preduzeća.

Da je presuda izrečena, saznalo se još krajem prošle nedelje, ali je u tom trenutku sadržaj izgleda bio poznat samo gradskim čelnicima, jer se iz krugova bliskih kabinetu čulo koji iznos odštete je utvrđen, što je mnogima poslužilo za tvrdnju da je reč o odluci koja je doneta pod pritiskom politike.

Tek je prvog radnog dana ove nedelje presuda zvanično dostavljena strankama u postupku, a juče je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tim povodom održao konferenciju za novinare. On je objasnio da će smanjenje odštetnog iznosa biti osnovni argument Grada u preostala dva spora koja se vode sa Ilijom Devićem, bivšim većinskim vlasnikom ATP Vojvodine. „Ovakvom presudom najviše sudske instance, otpali su svi pravni osnovi za vođenje bilo kakvog spora protiv Novog Sada. Grad ovim izlazi iz problema sa ATP Vojvodinom“, rekao je Vučević. Po njegovim rečima, budući da je vrednost tih sporova veća od šest milijardi dinara, odluka Vrhovnog kasacionog suda, kojom je ugovor Grada i ATP „Vojvodina“ proglašen za ništavan, u sudskoj praksi bi najverovatnije trebalo da bude dovoljan argument za odbacivanje tih tužbi.

Podsetimo, prema izveštaju o Srbiji koji je usvojio Evropski parlament, predmet ATP Vojvodine nalazi se među pet najvećih od 24 sporna slučaja na čijem rešavanju insistira EU. Izvestilac za Srbiju u EP, Jelko Kacin nije juče želeo za naš list da ulazi u detalje presude, niti u njenu pravnu interpretaciju.

– Razumem da oštećeni akcionari ATPV i Ilija Dević imaju pravne mogućnosti da nastave sa procesom bilo pred Ustavnim sudom Srbije, bilo u Strazburu, kako je uostalom i sam Dević najavljivao. S druge stane, ono što je svakako evidentno je da je ovaj slučaj bio jako ispolitizovan i zloupotrebljavan po medijima za politička razračunavanja u Novom Sadu, pa i u Vojvodini. Smatram da je od presudne važnosti da se obezbedi nezavisnost pravosudnim institucijama u Srbiji kako bi one mogle na profesionalan način da donesu konačnu presudu koja će biti sprovedena bez otpora gradske vlasti. Otvaranjem poglavlja 23 i 24 tokom pregovora o članstvu Srbije u EU, pitanje vladavine prava će imati apsolutni prioritet i zato je neophodno da što više konkretnih slučajeva dobiju epilog na sudu, do kojih će dolaziti bez političkih pritisaka, po mogućstvu i pre dobijanja datuma, odnosno otvaranja prvih poglavlja – rekao je Kacin.

Niko nije kriv

Iako su novinari na tome insistirali, Vučević nije želeo da iznese imena osobe odgovornih za potpisivanje štetnog ugovora koji je, sa zateznim kamatama, Grad koštao 400 miliona dinara. Gradonačelnik je naveo da neki žele da „upiranje prstom“ iskoriste kao dokazni materijal i dodao da „nijedan predstavnik Novog Sada neće govoriti protiv Grada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari