Iako se očekivalo da će nova gradska vlast u Novom Sadu odmah početi da radi na rešavanju slučaja ATP Vojvodine, izgleda da se politika nečinjenja, zbog koje je problem i nastao, nastavlja i u novom sazivu. Novopostavljeni gradonačelnik Miloš Vučević je odmah posle izbora, najavio da će od kompetentnih stručnjaka koje predlože sve odborničke grupe, formirati komisiju koja bi trebalo da se pozabavi tim pitanjem i predloži najbolji način za rešavanje problema. Ali, od tada je prošlo blizu dva meseca, a komisija još nije formirana.


U neku ruku to je i malo iznenađenje, ako se ima u vidu da je reč o predmetu koji se nalazi na spisku pet najvećih, od ukupno 24 sporne privatizacije, na čijem rasvetljavanju insistira Evropska unija, a u novoj vladi je potpredsednik Aleksandar Vučić na čelu timova koji se bave tim predmetima. Očekivalo se zato da će funkcioneri iz njegove partije agilnije nego ranija vlast raditi na suzbijanju korupcije. Novosađane bi uz to, mnogo više trebalo da žuljaju visoki odštetni zahtevi, koji bi ubrzo mogli da blokiraju gradsku kasu. Samo u sporu oko nadoknade za štetu nastalu zbog neizvršene obaveze koje je gradska vlast preuzela po ugovoru sa preduzećem ATP Vojvodina, procena veštaka zaustavila se oko cifre od 20 miliona evra. U sporu za ličnu odštetu, koji je pokrenuo bivši većinski vlasnik Ilija Dević, početni iznos utvrđen u decembru prošle godine, bez kamate, je 57 miliona evra. Upravo u tom postupku, na predlog Devića, Viši sud u Novom Sadu dao je početkom septembra rok od dva meseca u kome bi gradske vlasti mogle da kroz medijaciju dogovore način nadoknade. Početkom oktobra gradska vlast trebalo je da se izjasni o tom predlogu, ali rok je prošao, pa po svemu sudeći, propada i mogućnost medijacije.

– Gradska vlast je odavno trebalo da reaguje, već su donete dve prvostepene i jedna drugostepena presuda, i očekivali smo kad već nije ona prethodna, da nas bar ova nova vlast pozove na razgovor, da vidimo kako da se taj problem reši i izbegnu visoki sudski troškovi i kamata koja svakog dana uvećava iznos odštete. Osnov za odštetni zahtev, važeći ugovor između grada i ATP Vojvodine, pri tom je nesporan, ali ima prostora da se dogovorimo o rokovima i načinu isplate, ali nikakav poziv od grada nije stigao. Nezvanično se čuje da su gradske vlasti razgovarale sa stečajnim upravnikom, sa bankom koja je ponudila da im da kredit, što može da bude i novi problem, jer će se ispostaviti da je ATP Vojvodina namerno oterana u stečaj kako bi se izigrao njen vlasnik a banka u lokalnoj samoupravi stekla sigurnog klijenta – kaže za danas advokat Devića, Emir Jašarević.

Od novosadskih vlasti nismo mogli da dobijemo informaciju u kom pravcu će ići rešavanje ovog problema, kada će biti formirana komisija i sa kojim ciljem, kao i šta su razlozi za propuštanje roka za medijaciju. Naime, iako smo još pre mesec i po dana preko gradske PR službe prosledili pitanja za gradonačelnika Miloša Vučevića, odgovor i pored povremeno svakodnevnog podsećanja nije stigao. U PR službi smo dobijali najave da će se gradonačelnik javiti „do kraja dana“, „tokom vikenda“, „u narednih pola sata“… Do danas, nismo uspeli da se čujemo sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari