Novosadske gradske vlasti nisu ispunile svoje obaveze iz još uvek važećeg ugovora o izgradnji nove autobuske stanice koji je sklopljen sa ATP Vojvodinom i njenim bivšim većinskim vlasnikom Ilijom Devićem, presudio je Privredni sud u tom gradu. Na ime odštete iz gradskog bužeta, prema ovoj prvostepenoj presudi, moraće da se isplati oko 13 miliona evra, plus po milion dinara za troškove postupka i preduzeću koje je u međuvremenu otišlo u stečaj i Deviću koji je u ovom sporu imao status umešača.

Sud je zbog nepreciznosti odbacio zahtev ATP Vojvodine da se, od momenta kada je nova stanica dobila upotrebnu dozvolu ali nije mogla da radi jer saobraćaj nije izmešten na tu lokaciju, isplati naknada od oko 230.000 evra mesečno, a Odbor poverilaca sam je, na poslednjem ročištu u ovom predmetu, povukao tužbu za nadoknadu osnovne štete i izgubljene dobiti „težak“ oko 27 miliona evra.

Advokat Devića, Emir Jašarević kaže za Danas da je zadovoljan što je pravna država počela da funkcioniše, „jer upravo ova presuda pokazuje da je novosadsko sudstvo nezavisno i šalje poruku i građanima i investitorima da ukoliko su u pravu, mogu da reše eventualne sporove čak i kada im je Grad protivnik“. On dodaje i da je ovo tek prvi korak u postupku utvrđivanja ukupne štete iz ovog slučaja, jer je na početku postupka tužba Devića za nadoknadu lične štete koja je, po nalazu veštaka, dostigla oko 57 miliona evra ne računajući kamatu.

– Ova prvostepena presuda predstavlja moralnu satisfakciju Deviću, jer dokazuje da je on svoj deo obaveza ispunio ali da se grad nije držao ugovora. Takođe, presuda definitivno razrešava pitanje pravnog osnova, jer su i prvostepeni i drugostepeni sud na istom stanovištu – da je ugovor na snazi i da ga nije ispoštovala jedna ugovorna strana. Takođe, zadovoljan sam što smo podnescima umešača uspeli da dokažemo postojanje daleko većeg iznosa štete nego što je to prvobitno tražio stečajni upravnik – ističe Jašarević.

On ipak naglašava da će se žaliti na stav tri i četiri presude, kojim se odbacuje naknada za izgubljenu dobit, jer „tu postoji značajan propust u radu Odbora poverilaca ATP Vojvodine, što je sud u obrazloženju i potvrdio, konstatujući da je taj deo zahteva nedovoljno tačno i prezino postavljen“. Jašarević dodaje da je na to pismeno ukazivao sadašnjoj upravi ATP Vojvodine, ali da je Odbor koji čine veliki poverioci, banke pre svega, „više vodio računa o budžetu grada nego o stečajnoj masi“ iako bi, da je i taj deo tužbenog zahteva presuđen, problem u celosti bio rešen.

Žalbu na presudu Privrednog suda u Novom Sadu najavilo je i Gradsko javno pravobranilaštvo. „Žalba će biti uložena na stav 1. i 2. dispozitiva presude, kojim je obavezan Grad Novi Sad da tužiocu ATP Vojvodina isplati glavni dug od 1.333.914.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od 20. decembra 2012. godine, do isplate, kao i da isplati troškove parničnog postupka tužiocu i umešaču“ navodi se u odgovoru tog organa našem listu i dodaje da će žalba biti podneta u zakonskom roku.

Predsednik Odbora poverilaca, Nikola Lapčević juče nije bio u zemlji, tako da nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje koji su dalji potezi i zbog čega je advokatu ATP Vojvodine dat nalog da odustane od zahteva za značajnim delom odštete.

Podsetimo, preduzeće ATP Vojvodina kupio je Ilija Dević na šest rata i u prvim godinama firma je poslovala solidno dok na osnovu ugovora sa Gradom nije izgrađena nova autobuska stanica. Novosadske vlasti su odbile da izmeste saobraćaj na novu lokaciju, autobuska stanica nije proradila i pod pritiskom kreditnih obaveza, bez prihoda, ATP Vojvodina završila je u stečaju, dok je 500 zaposlenih dobilo otkaze. Prošle godine se skupština poverilaca umesto bankrota odlučila za plan reorganizacije kojim je bilo predviđeno da se najveći deo potraživanja, koja su dostigla oko 24 miliona evra, naplati iz odštete očekivane iz spora sa Gradom, a ukoliko to ne bude dovoljno da se ide na prodaju neke imovine, ali tek od 2013. godine. To je bio način da do nadoknade dođu i najbrojniji poverioci, bivši zaposleni u tom preduzeću, ali i da firma izađe iz stečaja i nastavi normalno poslovanje. Međutim, Odbor poverilaca, koji čine predstavnici tri banke a na čijem je čelu predstavnik najvećeg, Kredit agrikoli, odlučio je da povuče zahtev za deo već veštačene odštete, i odmah krenuo sa oglašavanjem prodaje imovine ATP Vojvodine. Zbog toga je direktor koga je imenovala Skupština dao ostavku, a za vršioca dužnosti Odbor poverilaca postavio je 30-godišnjeg Bojana Škrbića, za koga nismo uspeli da dobijemo podatke o dosadašnjem radnom iskustvu.

Ništa za javnost

Odgovor na pitanje zbog čega je advokat ATP Vojvodine odustao od zahteva da se naplati kompletna odšteta, nismo mogli da dobijemo ni od vršioca dužnosti direktora u ATP Vojvodini, Bojana Škrbića jer on „nije ovlašćen da daje izjave“. Škrbić nije mogao da nam odgovori ni na pitanje postavljeno pre dve nedelje o svojoj radnoj biografiji. Nije pomoglo čak ni upozorenje da je reč o predmetu u kome postoji javni interes, jer ne samo da je deo kapitala u posedu države, i da će iz gradske kase Novog Sada biti izdvojen značajan deo novca za nadoknadu štete, nego je i Evropska unija taj slučaj svrstala među pet najvećih od ukupno 24 sporne privatizacije. „Vi ste javnost, a ja ću na pitanje o radnom iskustvu odgovoriti samo državnim organima“ rekao je Škrbić.

Spremni za nove predstavke

– Drago mi je što je još jedna institucija potvrdila da je u slučaju ATP Vojvodine bilo nepravilnosti i nadam se da će kroz dalji postupak taj problem biti rešen. Agencija je postupala po toj predstavci, a ukoliko postoje sumnje da se u tom predmetu i dalje javljaju nepravilnosti, otvoreni smo za reagovanje po novim predstavkama – rekla je za Danas Zorana Marković, direktorka Agfencije za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari