Poverioci ATP Vojvodine očekuju da se hitno isplate iz iznosa koji bi, na osnovu pravosnažne sudske presude, trebalo da naplate od Grada Novog Sada na ime odštete za neispoštovan ugovor, saopšteno je sa jučerašnjeg sastanka proširenog odbora poverilaca tog preduzeća. Kako Danas saznaje, na sastanku kome je prisustvovalo dvadesetak firmi sa najvećim potraživanjem kao i predstavnici bivših radnika ATP Vojvodine, dogovoreno je da se vanredna skupština poverilaca održi 12. aprila. Očekuje se da će na toj sednici biti razmotren tok reorganizacije preduzeća, u kome važnu ulogu igra naplata potraživanja po ovoj sudskoj presudi.


– Veoma smo zabrinuti razvojem događaja u vezi sa (ne)izvršavanjem pravnosnažne i izvršne presude. Kao što je poznato, na predlog nadležnog Javnog tužilaštva, Privredni sud u Novom Sadu je odlučio da odloži izvršenje i pored protivljenja ATP Vojvodine kao poverioca. Izvršenje je odloženo i pre nego što je rešenje o odlaganju postalo pravnosnažno. Stiče se utisak da se svi učesnici u ovim događajima rukovode imperativom: ne dozvoliti izvršenje ni po koju cenu – navodi se u saopštenju poverilaca ATP Vojvodine i dodaje da postaje očigledno kako se u traženju načina za izbegavanje plaćanja ne biraju sredstva.

Oni su prozvali i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i javno ga upitali „da li zna da je Grad načinio i da dalje čini štetu, a tome su dodali i dilemu „da li su bivši radnici ATP Vojvodine i zaposlenih u firmama poveriocima, građani drugog reda?“.

– Postavlja se pitanje Privrednom sudu u Novom Sadu, zbog čega pri odlučivanju o predlogu Republičkog javnog tužioca, nisu uzeti u obzir argumenti i činjenice iz podneska ATP Vojvodina? Kako je moguće da rešenje o odlaganju izvršenja pravosnažne presude, koju je doneo Privredni sud u Novom Sadu, bude odmah prosleđeno u Kragujevac, pre nego što je i postalo pravosnažno – pitaju poverioci i podsećaju da rok za prigovor ATP Vojvodini po tom rešenju ističe tek sutra.

Prigovor na odluku Privrednog suda da se odloži prinudna naplata podneće za dosuđene troškove u tom predmetu i Emir Jašarević, advokat investitora Ilije Devića koji u sporu za nadoknadu štete ima status umešača. Sam Dević u više navrata tvrdio da je rešavanje slučaja ATP Vojvodina godinama bilo „zatvoreno“ u rukama novosadskog Tužilaštva, i da se ni danas ne zna sudbina krivičnih prijava koje su od 2008. godine podnošene zbog toga što ugovor sa Gradom lokalna vlast nije ispoštovala. Podsetimo, posle gotovo petogodišnjeg spora za nadoknadu štete, u drugostepenom postupku potvrđena je presuda Privrednog suda u Novom Sadu na osnovu koje je Grad trebalo da uplati 15 miliona evra odštete ATP Vojvodini. Presuda je postala pravosnažna, ali je u postupku izvršenja Republičko javno tužilaštvo podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti i na osnovu toga zatražilo odlaganje izvršenja, što je sud i prihvatio. U obrazloženju zahteva Tužilaštva navodi se da u slučaju naplate štete Grad i njegove službe ne bi mogli da funkcionišu.

Presuda posle pet godina spora

– Poverioci ATP Vojvodine ističu da su oni, njih oko 500 bivših zaposlenih u tom preduzeću i 220 pravnih subjekata koji imaju više od 3.000 radnika, a ne samo Ilija Dević, dobili pravosnažnu i izvršnu presudu, posle više od pet godina spora – navodi se u saopštenju i dodaje da zbog odlaganja isplate „mnogi radnici ne mogu da odu u penziju, a mnoge firme se bore na ivici opstanka, čekajući izvršenje presude koja iznosi oko 15 miliona evra“.

Hronologija

ATP Vojvodina je odmah posle privatizacije, nakon što je realizovan investicioni program, sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković sklopio ugovor prema kome je preduzeće trebalo da izgradi novu autobusku stanicu sa nizom pratećih privrednih i komercijalnih sadržaja, dok je grad bio u obavezi da po dobijanju upotrebne dozvole preusmeri saobraćaj na novu lokaciju. To se nije dogodilo, stanica nije proradila a pod pritiskom kreditnih obaveza ATP Vojvodina, koja nije mogla da ostvaruje planirani prihod, otišla je u stečaj, dok je 500 radnika završilo na evidenciji nezaposlenih. Čitav slučaj dospeo je i na listu o 24 sporne privatizacije na čijem rešavanju insistira EU, s tim što je to jedini primer u kome nije oštećena država već investitor.

Miloš Vučević: Koristićemo sva pravna sredstva

Grad Novi Sad preduzima i preduzimaće sva zakonom propisana pravna sredstva u cilju zaštite prava svih građana i svih privrednih subjekata čiji je Grad osnivač, a to se postiže pred nadležnim pravosudnim institucijama. Imperativ ove gradske administracije, jeste da najviše instance po pitanju ugovora iz 2006. godine daju svoju konačnu reč, odgovorio je na saopštenje koje su izdali poverioci ATP Vojvodine gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na saopštenje poverilaca . U tom smislu čudi deo saopštenja u kome se kaže da će „Poverioci ATP Vojvodina o svemu ovom obavestiti najviše organe vlasti u Republici Srbiji“, jer su zahvaljujući gradskim institucijama svi oni već obavešteni, i to Vrhovni kasacioni sud – pred kojim je pokrenut revizijski postupak, Republička javno tužilaštvo – koje je podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti i zahtev za odlaganje izvršenja, Ministarstvo saobraćaja – koje je potvrdilo da je u drugostepenom postupku korišćen nepostojeći upravni akt, navodi se u saopštenju gradonačelnika i dodaje da je Grad u više navrata tražio da ATP Vojvodina sačeka sa izvršenjem presude. Dodaje se i da „personalizacija ovog problema kroz pominjanje konkretnih ličnosti, nikome ne može doneti dobro, budući da se radi o pitanjima od opšteg interesa i značaja“.

U saopštenju iz kabineta gradonačelnika Novog Sada navodi se i da „Grad nije zaboravio sugrađane kojima ATP Vojvodina duguje zarade i doprinose i ovih dana će biti uložen dodatni napor da se taj problem prevaziđe“ i zaključuje da bi o pravnoj strani tog problema trebalo dopustiti da se izjasne najviše instance. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari