U neverovatno kratkom roku, za samo 24 radna dana, Vrhovni kasacioni sud odlučio je o zahtevu za reviziju spora između Grada Novog Sada i preduzeća ATP Vojvodina. Iako ni jedna od strana u postupku još ne zna kakav je tačno sadržaj presude, pominje se da je na tri miliona evra smanjen prvobitno utvrđeni iznos od 13 miliona evra koje bi Grad trebalo da uplati ATP Vojvodini na ime odštete za neizvršenu ugovornu obavezu.

Na portalu suda samo je naznačeno da je prvostepena i drugostepena pravosnažna presuda u jednom delu potvrđena, u jednom delu je iznos odštete preinačen a u jednom ukinut, dok je zahtev za zaštitu zakonitosti koji je podneo zamenik Republičkog javnog tužioca, odbijen.

– Zahtev tužioca imao je za cilj jedino da se odloži naplata po izvršnoj pravosnažnoj presudi, jer se unapred znalo da ne postoji zakonski osnov za taj vanredni pravni lek. To ukazuje da je zamenik Republičkog javnog tužioca zloupotrebio pravo – rekao je za Danas Emir Jašarević, advokat bivšeg većinskog vlasnika ATP Vojvodine Ilije Devića, koji u ovom segmentu spora ima status umešača. Jašarević nije želeo da komentariše moguću presudu niti da spekuliše o njenom sadržaju, ali je naglasio da se do sada još nije dogodilo da Vrhovni kasacioni sud tako brzo reši jedan izuzetno komplikovan i obiman predmet.

Kakva je tačno presuda i koliko novca će Novi Sad morati da izdvoji za odštetu firmi koja je zbog toga što grad nije ispunio svoj deo ugovora otišla u stečaj, znaće se, verovatno iduće nedelje, kada presuda dođe u ruke stranama u postupku, mada, po rečima Jašarevića, „nije jasno zbog čega je odmah nisu poslali, jer ako je već izvećana i delom objavljena na portalu suda, mogla je da se dostavi“.

Advokat ATP Vojvodine Dragomir Zjalić takođe nije želeo da pre nego što primi presudu komentariše njen pretpostavljeni sadržaj, a rekao je da očekuje da će ona stići već početkom naredne nedelje.

U Gradskoj kući smatraju da je Vrhovni kasacioni sud presudio u korist grada, jer je, kažu, vrednost odštete smanjena a obećavaju da će se funkcioneri obratiti javnosti čim dobiju presudu.

Podsetimo, predmet ATP Vojvodine nalazi se na spisku od 24 sporne privatizacije na čijem rešavanju insistira Evropska unija, a delimično predstavlja izuzetak u odnosu na druge predmete jer je u ovom slučaju oštećen investitor. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nedavno je najavljivao da će nekoliko predmeta, među njima i ATP Vojvodina, „vrlo brzo biti rešeni“. Upravo zbog tih najava, ali i zbog neuobičajene brzine kojom je presuda doneta, spekuliše se je da je politika imala uticaj pri odlučivanju. Iako je reč o različitim akterima, prošlog meseca, na Skupštini poverilaca ATP Vojvodine i stečajni upravnik tog preduzeća Nikola Pavlović požalio se zbog velikih političkih pritisaka kojima je svojevremeno bio izložen.

Nova tužba

U međuvremenu, ATP Vojvodina je podnela novu tužbu protiv Grada Novog Sada u kojoj zahtev za odštetu pokriva period posle veštačenja u osnovnom postupku. Direktor tog preduzeća Bojan Škrbić obavestio je juče medije da se Gradu u zakonskom roku od 60 dana nije izjasnio o predlogu za mirno rešavanje spora, tako da je „ATP Vojvodina Privrednom sudu u Novom Sadu dana 09.05.2013. godine podnela novu tužbu za naknadu štete za protekli period od 01.12.2011. do 28.02.2013. godine“, u iznosu od oko 351 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari