Bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević optužio je menadžment Kredit agrikoli banke, inače najvećeg stečajnog poverioca, da je u dogovoru sa gradom, ali i nekim drugim ljudima iz senke, učestvovao u uništavanju tog preduzeća.

 On tvrdi da je banka u dva navrata, uz pomoć službenika iz novosadskog geodetskog zavoda, pokušala da se uknjiži kao vlasnik nove autobuske stanice. Takođe, tvrdi da je između banke, gradskih vlasti i pokrajinskih funkcionera postojao dogovor da se izgrađeni objekat preuzme, a u prilog tome je i podatak da je po uvođenju stečaja banka više puta pregovarala sa Gradom, ali se ishod tih dogovora ne zna. Takođe, i Danasu je svojevremeno potvrđeno da su predstavnici banke vodili u obilazak investicije potencijalne kupce, po tvrdnji Devića „sa sumnjivim kapitalom“, od kojih su neki bili i klijenti Kredit agrikoli banke. Danas nije uspeo da sazna kome je bila namenjena stanica koju je izgradila ATP Vojvodina, ali se u gradskim spekulacijama pominje više imena.

Prema nekim izvorima, za novu autobusku stanicu bili su zainteresovani u početku ljudi iz Šarićevog okruženja, a potom i vlasnici okolnih placeva, pre svega preduzeća Južna Bačka, koje je u privatizaciji kupio Promist.

Dević optužuje i deo menadžmeta banke da je namerno umanjio stečajnu masu. Najpre je, prema njegovim rečima, banka kao najveći poverilac izvršila pritisak na stečajnog upravnika kako se ne bi nastavio spor za nadoknadu štete koji je ATP Vojvodina protiv grada pokrenula pre uvođenja stečaja. Takođe, kada je spor ipak nastavljen, i dobijen u prvoj presudi Privrednog apelacionog suda, banka je, tvrdi Dević, u dogovoru sa pokrajinskim i gradskim rukovodstvom, u trenutku kada se precizirao tužbeni zahtev, tražila da se odustane od zahteva za nadoknadu štete po svim drugim osnovama osim za autobusku stanicu. Najzad, Banci se zamera da je mimo plana reorganizacije od direktora ATP Vojvodine u stečaju tražila da proda deo imovine tog preduzeća iako je planom reorganizacije ta mogućnost predviđena tek nakon dve godine.

Ove optužbe naš list je pre četiri dana dostavio menadžmentu Banke i zamolili smo da odgovore koliko istine ima u njima, da ih opovrgnu ili eventualno daju svoj komentar. Iako su nam potvrdili da su mejl primili, a upoznali smo ih i sa namerom da to objavimo u današnjem izdanju, do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari