Na portalu Privrednog apelacionog suda juče je objavljeno da se potvrđuje prvostepena presuda Privrednog suda u Novom Sadu, kojom je u ponovljenom postupku utvrđeno da grad mora da plati oko 14 miliona evra na ime odštete zbog toga što nije ispoštovao svoje obaveze iz ugovora sa ATP Vojvodinom. Prema rečima advokata Emira Jašarevića, koji zastupa umešača u ovom sporu, investitora Iliju Devića, grad ima pravo na vanredni pravni lek, ali to ne odlaže izvršenje.

– Još nisam dobio presudu, ali je na portalu suda objavljeno da je prvostepena presuda potvrđena. U narednih desetak dana ATP Vojvodini će stići original, nakon čega se podnosi predlog za izvršenje, a potom sledi blokada računa grada sa kojega će se skidati novac sve dok se ne izmiri dug. Očekujem da se ta procedura okonča u narednih mesec dana – kaže Jašarević za Danas.

On dodaje da će taj novac biti upotrebljen za izmirenje obaveza prema poveriocima prema planu reorganizacije. Međutim, ističe on, ATP Vojvodina će na osnovu ove presude verovatno podneti i novu tužbu, jer se zbog podnošenja tužbenog zahteva spor odugovlačio i odlučivanje odložilo za godinu dana. 

– Prema nalazu veštaka, ATP Vojvodina mesečno gubi 250.000 evra zbog toga što međunarodna autobuska stanica ne radi. Što se nas tiče, ona uopšte više i ne mora da proradi, ako grad ima novac da izmiruje i ove troškove. Uz to, ova presuda znatno će olakšati odlučivanje u mnogo većoj tužbi, „teškoj“ više od 50 miliona evra, koju je Ilija Dević pokrenuo protiv grada za nadoknadu lične štete, jer između ta dva predmeta postoji uzročno-posledična veza – ističe Jašarević i zaključuje da je pravo zadovoljstvo iz ovog spora zapravo saznanje da pravna država funkcioniše.

U novosadskoj gradskoj upravi juče po podne, kada se pojavila informacija, nismo mogli da dobijemo komentar, pa ćemo danas pokušati da saznamo kakvi su planovi za izmirenje ove obaveze, kao i da li se rešenje ovog problema nazire iz izveštaja komisije koju je grad pre tri meseca oformio kako bi dala preciznu sliku u slučaju ATP Vojvodine.

M. N. Stevanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari