Zahtev za prinudnu naplatu dosuđenog iznosa od oko 13 miliona evra iz novosadske gradske kase, direktor ATP Vojvodine u stečaju još nije podneo jer iz Beograda čeka da stigne broj računa na koji bi novac trebalo da legne – kaže za Danas predstavnik bivših radnika te firme, Ljubomir Lelović i dodaje da su takva objašnjenja za njih neprihvatljiva.

– Na sve načine pokušavaju da izbegnu plaćanje ili bar da novac sklone na poseban račun gde bi sačekao odluku o reviziji. Pretpostavljam da se uzdaju u mogućnost da se na sud izvrši pritisak i preinači jedna čvrsta presuda koja je već prošla dva stepena odlučivanja, ali ne želim da verujem da će takav plan uspeti. Mi nećemo da čekamo i tražimo konkretan odgovor na pitanje: Ko koči isplatu radnika i zbog čega? Da li se iza toga krije pariska centrala Kredit agrikoli banke, koja je najveći poverilac i čiji predstavnik u Odboru Nikola Lapčević uporno izbegava i radnike i medije? Mi smo već na ivici strpljenja, tražimo svoj novac i ukoliko ne dobijemo odgovor, spremni smo na najradikalnije proteste. Pokušaćemo i mirno, okupiće se svih 500 bivših radnika ATP Vojvodine sa svojim porodicama i prijateljima, blokiraćemo banku i institucije koje smatramo odgovornim – uverava Lelović i dodaje da i pored toga što je presuda posle višegodišnjeg postupka postala pravosnažna, imaju utisak „da se iza brda nešto valja“.

To što bi moglo da blokira isplatu, bar po zakonu, nije zahtev za reviziju koji je podnelo Gradsko javno pravobranilaštvo u ime Grada Novog Sada, jer ona ne odlaže izvršenje presude, ali bi drugi vanredni pravni lek, zahtev za zaštitu zakonitosti, mogao da to dovede u pitanje. Naime gradske vlasti su zatražile od javnog tužioca da podnese taj zahtev, a posebno novosadski mediji s pažnjom prate kako će odreagovati organ kome su, podsećaju, preko Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal od 2008. godine prosleđivane krivične prijave ATP Vojvodine i oštećenog investitora Ilije Devića, ali se ni danas ne zna da li su ti predmeti procesuirani, odbačeni ili se već pet godina po njima „vrlo savesno radi“. Upravo zbog toga, slučaj ATP Vojvodine dospeo je na listu od 24 sporne privatizacije, na čijem razjašnjenju insistira i Evropska unija. Jedina razlika u odnosu na druge predmete jeste što je u tom slučaju oštećen investitor i preduzeće, dok je u svim ostalim, uz firmu, štetu pretrpela država.

Kada je o zahtevu za reviziju reč, pravobranilac se u ime Novog Sada poziva najvećim delom na dva pitanja – da li je gradonačelnica Maja Gojković bila ovlašćena da potpiše takav ugovor i da li je njime proizvedena monopolska pozicija za ATP Vojvodinu?

– Gojkovićeva je, prema tadašnjem zakonu, izabrana na direktnim izborima i njena su se ovlašćenja razlikovala od sadašnjih. Ona je po tadašnjem zakonu i statutu grada bila izvršni organ i imala je pravo da zastupa grad i u njegovo ime sklapa i potpisuje ugovore, uključujući o ovaj. Grad u zahtevu za reviziju tvrdi i da je Gojkovića ugovorom izmestila jednu komunalnu delatnost iz okrilja javnog preduzeća i obezbedila privatniku monopol. Međutim, to nije komunalna delatnost, jer da jeste, za pružanje te usluge trebalo bi da raspiše tender i da po propozicijama koje važe za sve učesnike, bez obzira da li su javna ili privatna preduzeća, izabere ko će se baviti tim poslom. To, naravno, nije učinjeno upravo zato što nema status komunalne delatnosti – tvrdi za Danas advokat investitora Emir Jašarević.

On dodaje da po ugovoru grad nije trebalo nikome ni da daje niti oduzima neki posao, nego da preusmeri saobraćaj na lokaciju nove autobuske stanice, što nije učinio. „I insistiranje na monopolskoj poziciji, koju bi ATP Vojvodina dobila ukoliko bi se ugovor promenio, Grad nije potkrepio nekim rešenjem ili stavom Komisije za zaštitu konkurencije, koja bi jedina mogla merodavno da dokaže takvu tvrdnju“, ističe Jašarević i podseća da do sada nikome nije smetalo to što je ogromna većina autobuskih stanica u Srbiji u privatnom vlasništvu.

Procedura

Da se „iza brda ipak nešto valja“ potvrđuje za Danas i advokat Emir Jašarević, kome je u ovom sporu Privredni apelacioni sud dosudio pravo da naplati troškove zastupanja investitora Ilije Devića.

– Odvojeno od ATP Vojvodine, ja sam podneo zahtev za izvršenje tog dela presude, ali čak i pre nego što je sud uzeo u razmatranje, pre nego što je doneo rešenje, što bi bila normalna procedura, predmet je preuzelo Apelaciono javno tužilaštvo. U potpisu naloga za preuzimanje je upravo tužilac Đorđe Ostojić, u čijoj fioci stoje i sve ranije krivične prijave protiv gradskih funkcionera, prijave koje je moj klijent podneo zbog toga što nisu ispunili ugovorne obaveze prema ATP Vojvodini – kaže Jašarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari