Svaki četvrti auto kupljen na lizing 1Foto: Simon Reading/ freeimages

Lizing postaje sve značajniji način finansiranja kupovine automobila posebno za kompanije. Prema podacima Asocijacije lizing kompanija Srbije, 28 odsto novih vozila je kupljeno na lizing.

Putničkih automobila je kupljeno za 130,7 miliona evra što je za 12,6 miliona više nego u 2015. Kada se radi o komercijalnim i teretnim vozilima u 2016. je na lizing ih je kupljeno za 133,6 miliona evra što je za 27 miliona evra više u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno je u 2016. godini putem lizinga finansirana nabavka 7.531 novih putničkih i komercijalnih vozila, što je 28 odsto od ukupne prodaje.

Inače lizing je za kupca veoma sličan kreditu. Lizing kuća kupuje automobil (na svoje ime) i prosleđuje ga klijentu na korišćenje, a klijent ga otplaćuje u mesečnim ratama. Ono u čemu je najveća razlika u odnosu na kredit je to što tek otplatom poslednje rate automobil prelazi u vlasništvo klijenta. Kamatna stopa kod lizinga može biti nešto manja nego kod kredita je sam automobil sredstvo obezbeđenja. Kamatne stope za lizing indeksiran u evrima idu od tri odsto pa naviše, što je niže od kamatnih stopa na kredite koji su najmanje četiri odsto.

Ove godine po prvi put na našem tržištu jedan proizvođač automobila daje i fabrički lizing. Italijanski Fijat nudi automobile “fijat 500” na fabrički lizing gde za 199 evra imate samo obavezu da sipate benzin, a nakon godinu ili dve automobil može da se vrati fabrici. Kilometraža je neograničena.

Za preduzeća je jedan od opcija i zakup vozila ili operativni lizing. U tom slučaju automobil je i pravno i ekonomski u vlasništvu lizing kompanije. Za firmu je prednost to što zakup knjiži kao trošak i tako smanjuje osnovicu za porez na dobit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari