Site name

Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanije Goodyear

Tehnologije u autu smatra korisnim 70 odsto građana Srbije

Da nauka i tehnologija menjaju naš život prebrzo smatra čak 91 odsto ispitanika iz Srbije, ali ipak novu tehnologiju u automobilima smatra korisnom čak 70 odsto njih, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Goodyear.

1

Piše: Danas Online

Beograd 19. decembar 2017. 15:00

Tehnologije u autu smatra korisnim 70 odsto građana Srbije

Foto: Good Year

Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki: fokus-grupa u četiri evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGood Mobility.

Čak 91 odsto ispitanika iz Srbije zastupa stav da tehnološke inovacije prebrzo menjaju život, što je Srbe pozicioniralo na prvo mesto, dok su na drugom mestu Španci sa 79 odsto potvrdnih odgovora, a na trećem Česi sa 77 odsto potvrdnih odgovora. Isto tako, Srbe brine šta će doneti razvoj tehnologije i kuda razvoj ide - čak 49 odsto ispitanika iz Srbije je zabrinuto povodom razvoja tehnologije, vrlo sličnog mišljenja su opet Česi i Španci.

Međutim, iako su zabrinuti povodom brzih promena koje donosi tehnološki razvoj, Srbi pokazuju interesovanje za nove tehnologije. Samo pet odsto ispitanih Srba je odgovorilo da ih ne interesuju nove tehnologije, po čemu su pokazali najveću zainteresovanost za nove tehnologije u poređenju sa ostalim EU državama - više nego, na primer, Španci i Italijani, koji su se pokazali kao drugi, odnosno treći najviše zainteresovani za nove tehnologije.

Zanimljivo je bilo saznati da se Srbima najviše sviđa upotreba nove tehnologije u automobilima. Srbi su na prvom mestu budući da čak 70 odsto ispitanika iz Srbije ima pozitivan osećaj prema novoj tehnologiji u automobilu, dok su na drugom mestu Italijani sa 68 odsto pozitivnih odgovora, a na trećem ispitanici iz Španije sa 64 odsto pozitivnih odgovora. Na osnovu ovoga ne iznenađuje što su Srbi najviše zainteresovani za to kako njihov auto funkcioniše - čak 66 odsto Srba kaže da bi voleli da znaju o tehnologiji i načinu na koji njihov auto radi. 

Sudeći prema rezultatima istraživanjima, izgleda da se Srbiji najviše raduju brzom tehnološku napretku u automobilskoj industriji.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Mister Hajd

01. januar 2018.

Znaju oni nešto ...i to 70 odsto(?) gradjana koji uglavnom voze 14 godina stare krševe...he he. Ko vas je ovo navuko na "tehnologiju"! Pa danas 90 odsto vozi auto na rezervi i kupuje za 500 dinara, da li ste svesni toga? Kakva anketa i čija?