Site name

Slučaj gradnje pod šatorom u centru Beograda primer nelogičnosti zakona

Nelegalna gradnja cveta čekajući ozakonjenje

Iako se činilo da je slučaj nelegalne gradnje ispod šatora u samom centru Beograda blizu rešenja, situacija se dodatno komplikuje.

4

Piše: M. Miljković

11. jul 2016. 22:31

Mreža za restituciju dostavila je našem listu dokument Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u kojem ih obaveštavaju da su na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, saslušanja stranaka i svedoka sačinili "rešenje o uklanjanju prizemnog objekta izgrađenog bez građevinske dozvole".

Međutim, problem se krije u nastavku teksta. Navodi se da je rešenje zajedno sa zapisnicima prosleđeno Sektoru za građevinske poslove, sprovođenje objedinjene procedure i ozakonjenje "s obzirom da je u trenutku pokretanja postupka inspekcijskog nadzora na snazi Zakon o ozakonjenju objekata". U daljem tekstu ministarstvo obaveštava mrežu da objekat izgrađen bez građevinske dozvole, na zemljištu koje je u procesu restitucije, ipak neće biti srušen sve do "pravosnažnog okončanja procesa ozakonjenja".

Pitali smo Ministarstvo građevinarstva kako je moguće da objekat, za koga je inspekcija činjenično utvrdila da je nelegalan kako stoji u rešenju, ipak ostane u postupku za ozakonjenje i iz kabineta ministarke Mihajlović dobili odgovor:

"U toku su dodatne provere ispunjenosti uslova za ozakonjenje. Konkretno, proverava se vreme izgradnje, jer dokazi koji su prikupljeni u prvostepenom postupku nisu dovoljni, s obzirom na suprotne izjave stranaka u pogledu vremena izgradnje. Inspekcija će taj posao završiti u sledećih nekoliko dana i doneti odluku na osnovu svih dokaza".
U članu 4 Zakona o ozakonjenju objekata jasno stoji da se "zakon ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju u skladu sa propisima", što činjenicu da li je objekat na uglu Pariske i Uzun Mirkove izgrađen pre ili posle donošenja pomenutog zakona čini krajnje nebitnom. Nakon nekoliko pokušaja, uspeli smo da dobijemo gospođu Đuran, direktorku "Prajm divelopmenta", firme koja je izgradila sporni objekat. Na pitanje da li možemo da dobijemo njen komentar u vezi ovog slučaja, kratko je odgovorila da je na sastanku i da nema vremena.

Mile Antić iz Mreže za restituciju kaže da je u ovom slučaju u pitanju zloupotreba Zakona o ozakonjenju, na koju je firma koja je gradila objekat i računala. - Donošenje Zakona o ozakonjenju bio je podstrek za nelegalnu gradnju, koja je od njegovog donošenja postala masovna. Kompletna priča oko tog zakona i njegova svrha potpuno je obesmišljena stanjem na terenu - zaključuje Antić.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan

12. jul 2016.

Ako koza, tj. taj tzv. Prajm laže, rok, tj. slika - govori istinu. Fotografija je snimljena 7. marta 2016.g. mesecima nakon početka primene Zakona, i lepo se vidi da objekta nema, umeto njega se nalazi stari montažni, limeno-drveni objekat. Da je datum tačan lako se može utvrditi kontrolom građevinskih dnevnika susednog gradilišta. http://i64.tinypic.com/2nk8cc8.jpg

zoran mazić

12. jul 2016.

Odgovor ministarstva građevine u konkretnom slučaju je toliko besmislen da je teško i komentarisati ga.Umesto da primene zakon, svim silama traže prikladan način da ga mimoiđu.I dok je to možda i razumljivo ponašanje za izvarane građane, organi države koja se trudi da napreduje i dostigne evropske standarde zaista deluju komično u obrazlaganju nečega što i potpuni laik vidi da nije u redu!

nada bunjak

12. jul 2016.

Zakon o ozakonjenju je napravljen za mafiju i kriminalce.To dokazuje podizanje ovog objekta koji je krivicno delo podignut je u aprilu 2016 godine. Republicka gradjevinska inspekcija ima sve podatke da je objekat nelegalan i podignut u 2016,ocigledno postoji sumnja ili o njihovoj sprezi sa onima koji su podigli ovaj objekat ili dato im je naredjenje od nekoga iz Vlade. U Blicu od 01.12.2015 godine postoje dokazi da ovaj kriminalni objekat nije postojao.Gde je tuzilastvo da podigne po sluzbenoj duznosti krivicnu tuzbu.

Er Be

12. jul 2016.

Momementalno vracati imovinu zakonitim vlasnicima i dati u posed jer je ta imovina dokumentovano njihovo.Lopovima i uzurpatorima po svakoj logici ne moze da bude veca prava nego vlasnicima.