Site name

Skupština usvojila plan koji zadržava zelenu površinu nakon donošenja plana koji je ukida

Sačuvan park na Vračaru

Vračarski park oivičen ulicama Tomaša Ježa, Požarevačkom, Mileševskom i Radoslava Grujića, koji je trebalo da postane zemljište za gradnju da se žitelji ovog kraja nisu bunili i protestovali, ipak će biti očuvan zahvaljujući izmeni plana detaljne regulacije usvojenom na sednici Grada.

Piše: A. P.

15. jun 2017. 22:19

Stanari pomenutih ulica organizovali su protest još krajem februara ove godine, kada su videli da se inventar parka uklanja a parcela je predata privatnom investitoru za gradnju. Uništavanje zelene površine, koje u ovom delu Vračara ionako ima malo, omogućeno je po dva zakonska osnova - prvi je bio rešenje opštine Vračar iz 2012. godine kojim je parcela od javne površine postala privatna svojina, a što je aktuelna vlast najviše isticala, dok je drugi osnov, bio izmenjen generalni urbanistički plan, koji je upravo aktuelna gradska vlast usvojila u martu 2016. na Skupštini grada, kojim se ovaj prostor pretvara iz javne površine u gradsko građevinsko zemljište što daje osnov da vlasnik parcele na njoj gradi.

Generalni plan koji je tada donet ostaje na snazi, a rešenje koje je usvojeno na jučerašnjoj sednici sačuvaće samo ovaj konkretni park.

Gradski odbornici su usvojili i druge planove detaljne regulacije, i to za prostornu kulturno-istorijsku celinu Topčider - između Bulevara vojvode Putnika, Mila Milunovića, Župana Časlava i Puškinove, za proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu u zoni Depoa, Ciglanu uz Batajnički put u opštini Zemun, područja u Rakovici, za blok ulica na Savskom vencu, benzinske pumpe na uglu Borske i Bahtijara Vagabzade kao i na Novom Beogradu.

Donete su i odluke o izradi planova detaljne regulacije na opštini Zemun i Paliluli.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.