Site name

Kriket meč između Velike Britanije i Australije u Beogradu

Kako bi podstakli razvoj jedne od najpopularnijih i najmasovnijih sportova u svetu, Australijska ambasada u Beogradu, uz pomoć Kriket federacije Srbije organizovala je meč koji je prikazao „oštro rivalstvo“ u kriketu koje vlada između Australijanaca i Britanaca još od 19.veka.

Piše: Danas Online

Beograd 10. septembar 2017. 19:30

Foto: Aleksandar Pustai

101:64, to je konačan rezultat egzibicionog meča koji su odigrale danas Australijska i Britanska ambasada na terenu Lisičji jarak. Nakon tri sata igre, tim NJ.E. Džulije Finli, šefice diplomatske misije Australije bio je bolji za 37 viketa od tima NJ.E. Denisa Kifa, britanskog ambasadora u Srbiji, koji je i sam uzeo učešće u T20 (tventi – tventi ) kriket meču. Najbolji pojedinci bili su: Stjuart Tejlor (Britanska ambasada) i Pol Čempion (Australijska ambasada).

“Ovo je već drugi Balkan Ashes po redu i ovaj put je sreća bila na strani Australije, koja je uspela da preuzme „Trofej pepela“ od Britanaca, prošlogodišnjih pobednika. Završavamo sezonu na jedan lep način, egzibicionim mečom između dve tradicionalne kriket zemlje i izuzetno nam je drago što ćemo i u narednim godinama organizovati slične mečeve. Interesovanje i dobra volja zaista postoji i to nas raduje” , rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije.

Podsećamo da je simboličan naziv egzibicionog meča preuzet iz originalnog naziva „Trofej pepela“ (The Ashes) koji je 1882.godine skovao Redžinald Širli Bruks, novinar britanskog sportskog nedeljnika “Sporting times”, sa satiričnim osvrtom na poraz Engleza u meču koji su igrali sa Australijancima na londonskom Ovalu. Prema rečima autora, tada je kriket u Engleskoj „umro a pepeo je odnet u Australiju“. Danas se The Ashes smatra jednim od najprestižnijih trofeja među svim sportovima, utakmice se igraju na svakih 18 meseci a posle desetak godina dominacije Australije, trofej se konačno nalazi u rukama Engleza.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.