Site name

Teatar marginalizovanih društvenih grupa "Van okvira" protestuje zbog nedostatka podrške nadležnih

Otvaranje festivala - i zatvaranje - iste večeri

Festival društveno angažovanog teatra "Van okvira" će ove godine biti otvoren, ali i zatvoren, iste večeri - sutra, u znak protesta zbog nedostatka podrške nadležnih institucija prema nezavisnom umetničkom radu.

1

Piše: A. Popović

05. decembar 2017. 14:00

Otvaranje festivala - i zatvaranje - iste večeri

Grupa "Hajde da..." kao organizator festivala odlučila je da okupljanjem u 20 časova u Kulturnom centru REX (Jevrejska 16, Beograd) pokuša da ukaže građanima na loš odnos nadležnih prema manjinama, ali i umetnosti.

Festival će se održati praktično u mraku, otkriva za Danas Marko Pejović iz grupe "Hajde da", što simboliše i položaj umetničkog stvaralaštva i manjinskih grupa u današnjem društvu. Ostatak programa ostaće iznenađenje, ali sigurno je da će biti u tonu sa glavnom ovogodišnjom porukom organizatora -

"Situacija u kojoj se našao festival je primer za, sada već masovno, izmeštanje organizacija koje se bave kulturom na marginu društvene važnosti i ekonomske snage."

Pejović je objasnio da je ove godine podrška Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture u potpunosti izostala, iako je festival prethodnih godina bio platforma za umetničko delovanje različitih marginalizovanih društvenih grupa i okupljao organizacije koje se bave vaninstitucionalnom angažovanom umetnošću.

- U prethodnih sedam godina dobijali smo pomoć makar od jedne od ovih institucija i zahvaljujući tome smo uspevali da se bavimo društveno odgovornim i važnim temama. Sada smo prvi put u situaciji da niko od nadležnih ne želi da podrži festival koji je okrenut prema zajednici, koji u publici okuplja najrazličitije društvene manjine, razočarano ukazuje Pejović dodajući da se tu više uopšte ne radi samo o njihovom festivalu, već kulturnom stvaralaštvu uopšte.

- Strašno je što nadležni tretiraju retke manifestacije koje su okrenute ka zajednici kao nevažne, zaključio je on.

Festival je pokrenut 2011. godine i do sada je prikazao 44 predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Irske... On je takođe bio podrška domaćim umetnicima i organizacijama, pošto je svake godine prikazivao predstave i performanse iz Srbije, koji su unosili inovacije u ovo polje rada.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miloš Radović

07. decembar 2017.

Večeras je bilo dirljivo i moćno. Važan festival. Za njega nema novca, ali zato ima za Aca Lukasa. Sramota za grad i državu.