Site name

Nejasni uslovi pod kojima su vlasnici radnji kod gradske Uprave na Paliluli ostali bez posla razljutili i deo stanara

Rušenje lokala zbog parkinga ili fontane?

Rušenje lokala između zgrada kod gradske Uprave u Ulici 27. marta, odigralo se juče na opšte nezadovoljstvo vlasnika objekata i meštana tog kraja.

5

Piše: S. Milošević

13. decembar 2017. 13:00

Rušenje lokala zbog parkinga ili fontane?

Oni su ostali zbunjeni anketom - šta žele da se gradi na tom prostoru - park, fontana, parking ili drugo, iako nisu želeli ni da objekti budu srušeni.

O nejasnim okolnostima pod kojima se odigralo rušenje fotokopirnice, knjižare, kioska, menjačnice i drugih objekata, na Tviteru je pisala i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Kako Sanda Rašković Ivić kaže za Danas, vest o rušenju pronela se kada su stanari okolnih zgrada, među kojima je bila i naša sagovornica, dobili papir sa potpisom predsednika opštine, kojim je bilo predviđeno da građani odluče šta će se izgraditi.

- Tu je trebalo kobajagi da se izjasnimo šta bismo mi želeli da grade. Opcije su bile fontana, parking, park, ili drugo, istakla je Rašković Ivić, navodeći da je ona odabrala poslednju opciju, kako bi glasala protiv rušenja.

Ona objašnjava da je tržni centar postojao od 1996. godine i da je svima bilo jako zgodno da se tu snabdevaju raznim proizvodima od hrane za ljubimce, preko fotokopirnice, čak jedno vreme i voćem i povrćem.

- Nikog iz moje zgrade nisam čula da je bio za rušenje tog malog tržnog centra, jer svi smo tu kupovali i svako je imao neku radnju koja mu je bila važna. Mislim da su oni forme radi pitali narod, to niko nije poštovao ni gledao, jer unapred se znalo da će se rušiti, naglašava Rašković Ivić, dodajući da je ovo dešavanje nju uznemirlio kao mušteriju, a da ne može ni da zamlsili kako je prodavcima, čija su radna mesta srušena, a nije im ponuđena alternativa.

- Srela sam neke od njih, žene koje su bile u suzama jer ništa nisu rešile. Ti ljudi su se sami snalazili za alternativna prodajna mesta, neki su uspeli da pribave lokale u okolini, ali to više nije isto ni za vlasnike, ni za korisnike, kaže Rašković Ivić dodavši da su neki potpuno ostali bez posla.

Objasnila je da se niko nije ni potrudio oko vlasnika srušenih lokala i da su samo dobili obaveštenje uz pretnje ukoliko ne budu hteli da se uklone.

- Vlasnici su dobili rok od sedam dana do rušenja, a ukoliko se budu bunili sami će snositi troškove od 1000 evra za rušenje, plus odnošenje šuta i ko zna šta je još zaprećeno, objašnjava Rašković Ivić i dodaje svoje predviđanje za izgradnju ukoliko ne bude parking, biće fontana.

Saradnik lista Danas u razgovoru sa drugim stanarima obližnjih zgrada saznaje da će na mestu porušenih objekata biti napravljen parking.

Ovako "posađen" novi prostor za parkiranje, svakako je unosniji za gradsku vlast od taksi i dažbina koje su do sada plaćale legalne firme za korišćenje objekata, koje su sami izgradili, objašnjava jedan od vlasnika radnje pred rušenje.

On je takođe kaže da su vlasnici u vreme Miloševića dobili privremene dozvole, te da su objekte sami podizali i da im ne bi bilo žao da se premeste zbog primereno uređenog parka, a ne zbog betonskog parkinga.

Iz Gradske i opštinske uprave list Danas očekuje odgovore na pitanja, između ostalog, šta će se graditi, kao i šta su građani anketom odlučili, kada su ih već pitali.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tanja

13. decembar 2017.

Meni je srusen lokal za koji sam opstini uredno placala taksu za zauzece javne povrsine u iznosu od 42000 din mesecno.Danas je sve podsecalo na Bejrut jer su nam dali uzasno kratak rok,svi radnici su se uzmuvali i prosto gurali da obave posao rusenja.Nama su pretili kaznama basloslovnim ako sve ne srusimo i odnesemo sut do sutra.Bilo je bas zabavno,sta reci....

Tanja

14. decembar 2017.

Zaboravih,gospodja Sandra nije prosla nikada tim putem a da svakome nije rekla DOBAR DAN,godinama....Tako da ova njena reakcija na rusenje zaista jeste duboko zaljenje nad tim sta su nam uradili i nema politicku konotaciju,svi smo uvereni u to i zahvalni na empatiji.Sustina je da je napravljen kompleks zgrada sa visokim cenama kvadrata a nema dovoljno parking mesta za kupce istih...Gradi se hotel takodje bez parking mesta i zna se ko ga gradi....tako da fontane ni parka tu biti nece.Mi smo lako sklonjeni sa puta do cilja.

Maja

14. decembar 2017.

Ja podrzavam rusenje i reurbanizaciju grada!

Pera

15. decembar 2017.

Mozda zato sto su nelegalni, na trotoaru, i grad zbog istih izgleda ko turska kasaba? Treba sve srusiti, napraviti parkove i male skverove.

ljiljana

18. decembar 2017.

Ovo je samo jos jedan dokaz koliko se vlasti bahate i potsmevaju Beogradjanima. Mora da su "gradjani" anonimnom telefonskom anketom trazili da se to rusi. Bagra na vlasti.