Poštovani Ištvane, obraćamo ti se kao kolege, potpredsednici Izvršnog veća AP Vojvodine u periodu od 2000. do 2004. godine.

Veliki društveni i politički problemi koji su nas dočekali nakon demokratskih promena 2000. godine su tražili viziju i plan, znanje, energiju i timski rad. U takvim okolnostima smo postali saradnici, kolege, profesionalci i prijatelji, iako smo bili iz različitih partija i različitih uverenja. Ipak, delili smo zajedničke društvene, demokratske i modernizacijske vrednosti – ustavnu demokratiju, vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, socijalnu pravdu i jednakost, ljudska i kolektivna prava, slobodu medija, razvijene institucije poretka, slobodne i fer izbore. Postoji obiman Izveštaj o radu Izvršnog veća u tom periodu koji svedoči o onome što smo zajedno postigli.

Nakon 2004. godine, nas dvojica smo pronašli svoj put u privredi i nauci, podržavajući Te u sve neizvesnijim političkim izazovima. Razumeli smo Tvoje probleme sa prethodnim koalicionim partnerima u Vojvodini, ali ne i univerzalnu formulu da manjinske nacionalne zajednice traže pribežište u koaliciji sa vlašću, ne pitajući za karakter vladajućih.

Međutim, Tvoja odluka da podržiš za predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića i govor koji si održao na „veličanstvenom mitingu“ u Novom Sadu ne dozvoljava nam da ostanemo nemi i primorava nas da ovu podršku posmatramo u odnosu na političke i moralne vrednosti koje smo nekada delili.
Podsećamo da si podržao kandidata za predsednika Srbije čije su temeljne odrednice devedesetih, kojih se nikada nije odrekao, duboke ideološke političke podele, nacionalizam i šovinizam, stvaranje Velike Srbije, politički princip „prijatelj – neprijatelj“, populizam, destrukcija, netolerancija i mržnja, antimoderne tendencije, klerikalizacija, mitomanija, samoizolacija, ksenofobija, nasilje i rat sa svim tragedijama koje je doneo. Takav kandidat se u suštini nije i ne može promeniti i ne može da bude ničija budućnost.

Predsednički izbori su završeni i kandidat koga si podržao je pobedio, i to u prvom krugu. On se hvali velikom podrškom mađarskih birača, pa se i Ti možeš osećati pobednički. Samo, što to liči na ono: „laž nas je pobedila, a istina porazila“.

Aktuelni predsednik Vlade, i tek izabrani predsednik Srbije, u svojoj istorijskoj misiji, najveću brigu poklanja tome kako da što više uruši i obesmisli sve demokratske principe za koje si se Ti, zajedno sa nama, nekada zalagao. Sredstva su poznata – manipulacija, uzurpacija, laž, netransparentnost, propaganda, strah. Najblaže rečeno, AUTOKRATIJA. To nije evropska perspektiva Srbije. Mi, Tvoje nekadašnje kolege, tragamo za poželjnim putem u građansku normalnost i normalnu državnost, kao što smo to činili i nekada.

Nažalost, biće da se promenio naš prijatelj Ištvan Pastor, priklonivši se takvoj politici i (nesvesno?) postao saputnik i saučesnik. Mi smatramo da je to velika i dalekosežna greška! Zbog toga iskreno žalimo. Mislimo da smo bili na putu da projektujemo našu budućnost tako što ćemo je sami stvarati. Očigledno je da smo se u tom stvaralaštvu negde mimoišli. Zato i pitamo, da li je moguće da jedan pronicljivi Pastor popije „slatki napitak“ Kondorseove tajne, da je moguće protegnuti vlast toliko dugo, da se sakrije formula i tajna vladanja od naroda, da pomisli i prihvati da prava moć i snaga nije u rukama tlačitelja, nego potlačenih. Aforizmi su najbolji odgovor i lek za dušu i životnu stvarnost, pa tako navodimo sledeći: „Pravimo državu kakvu svet nije video. Ako uspemo, neće je ni videti“.
Molimo Te da razumeš da ovo pismo ima mnogo veću težinu od ličnog odnosa. Ono je i paradigma naših života, provera naše dobronamernosti i zbog toga je javno. Nismo hteli da ga objavimo u predizbornom vremenu, jer ono nije deo političke kampanje. Ono je pismo slobodnih i mislećih ljudi nekadašnjem saborcu na putu izgradnje demokratskih institucija, koje su danas uništene i zamenjene jednim čovekom.

Želimo da se Savez vojvođanskih Mađara i Ti ponovo angažujete u izgradnji pravednog i građanskog društva, ako to već nije kasno, jer bi to bilo važno za sve građane Srbije i Vojvodine, a može biti posebno važno za građane koji su pripadnici manjinskih zajednica.

S poštovanjem,

Potpredsednici Izvršnog veća Vojvodine 2000-2004. godine
Mile Mandić i Duško Radosavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari