Srpska radikalna stranka podnela je danas zahtev za zakazivanje posebne sednice Skupštine Srbije o „ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, povodom „otvorene pretnje separatista da će otimati delove naše teritorije i stvarati veliku Albaniju“.

Tražimo da toj sednici prisustvuje premijer Aleksandar Vučić i da odgovara na pitanja poslanika o toj temi”, rekao je novinarima u parlamentu Srbije lider radikala Vojislav Šešelj i dodao da će ta sednica biti prilika da radikali „ponovo zaoštre pitanje eventualnog članstva Srbije u EU koje je odavno obesmišljeno“.

On je naveo da se stvari sve više zaoštravaju na Balkanu i da Albanci uz pomoć zapadnih sila nasrću i na Srbiju i na Makedoniju, a pitanje kako će se to dalje odvijati i koja će se nova žarišta otvarati.

“Očigledno je da zapadne sile ne miruju i ne odustaju od svojih planova da rasture srpsku državu Imamo otvorene pretnje da će se pokrenuti pitanje Vojvodine i Raške oblasti, odnosno Sandžaka kako ga neki zovu.To su sve razlozi koji nas opredeljuju da povedemo ovu raspravu, da postavljamo najosetljivija pitanja predsedniku Vlade na koja do sada nikada nismo čuli odgovor i da ponovo zaoštrimo pitanje našeg eventualnog članstva u EU koje je odavno obesmišljeno. Ne verujemo da će ikada do njega doći, ali pogubno je stalno insistiranje srskih vlasti da se ide u tom pravcu. Ide se u pravcu  koji predstavlja izlazak u susret naših neprijatelja u njihovoj antisrpskoj politici ”, rekao je lider radikala .

On je naveo da je do sada postavio veliki broj poslaničkih pitanja, ali da je dobio beznačajno mali broj odgovora  i da mu je jasno da se vlada i ministri oglušuju o odgovore u razumnom zakonskom roku. Na pitanje novinara o izboru novog tužioca za ratne zločine  Šešelj je rekao da radikali neće dozvoliti da se na mestu državnog  tužioca za ratne zločine”ponovo izabere izdajnik poput Vladimira Vukčevića, jer je srpski nacionalni interes da se sazna istina, što do sada nije bio slučaj “. On je ponovio da se naši sudovi nisu do sada rukovodili istinom, pa se tako i dogodilo da su za Ovčaru odgovarali ljudi koji, nisu svi, krivi za ono što se tamo dešavalo. “A zataškavana je činjenica da je Aleksandar Vasiljević bio glavni organizator koji je zajedno sa  Vesnom Bosanac pravio spisak Hrvata koj treba da budu steljani”, rekao je Šešelj.

Inače Vlada Srbije dostavila je danas Skupštini Srbije listu kandidata za izbor novog tužioca za ratne zločine, na kojoj su imena Snežane Stanojković i Milana Petrovića. Snežana Stanojković je zamenica tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine, a Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tog tužilaštva.Tužilaštvo za ratne zločine nema svog prvog čoveka od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat.

Da podsetimo tužioca za ratne zločine bira Skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika. Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem je osim Snežana Stanojković i Milan Petrović bio i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari