Priština osudila film u UNESKO 1

Vlada Kosova je osudila prikazivanje dokumentarnog filma o srpskom nasleđu na Kosovu ambasadorima zemalja članica UNESKO u Parizu, piše prištinski dnevnik Epoka e Re pozivajući se na saopštenje vlade u Prištini.

Vlada Kosova smatra „niskim, rasističkim i bez presedana“ dokumentarni film Vlade Srbije, kaže se u saopštenju i dodaje da je film „sa uvredljivim sadržajem za Kosovo“ prikazan u okviru sporne kampanje protiv članstva Kosova u UNESKO.

Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao deo nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova, kaže se u saopštenju i dodaje da su verski i kulturni objekti na Kosovu deo nasleđa zemlje i ne mogu se otuđiti jer pripadaju državi Kosovo i njenim građanima bez razlike.

Epoka e Re prenosi i da je vlada u Prištini ocenila da su prepreke koje Srbija postavlja Kosovu na putu ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama u „suprotnosti sa principima politike dobrosusedstva, odlukom međunarodnog suda pravde, procesom normalizacije odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine i procesa pomirenja naroda“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari