Izvinjenje mojim studentima i studentkinjama 1

Nekakva komisija Fakulteta organizacionih nauka utvrdila je, u najlepšem orwellovskom maniru (preslikanom iz njegove knjige 1984) da je doktorat gradonačelnika Beograda „pravi“, odnosno da nije plagijat.

To dovodi u pomalo nezgodnu situaciju sve nas koji godinama predajemo na fakultetima, i koji (između ostalog) nastojimo da našim studentima objasnimo da je plagiranje ne samo akademski glupo, moralno loše, već i potpuno neprihvatljivo. Štaviše, plagijat je i krivično delo.

Ali, sudeći po nalazu komisije sa FON-a, plagijat nije plagijat. Prema tome, ukoliko se na nivou Univerziteta u Beogradu (koji odnedavno ima Etičku komisiju) ne donese odluka kojom bi se ova sramna odluka poništila, ostaje mi samo da se ovim putem izvinim svim studentkinjama i studentima koje sam upozoravao da ne plagiraju (a u jednom slučaju i sankcionisao plagijat). Očigledno da nisam shvatio kako se ovde rade stvari, jer sam (i ne znajući da to iz ugla vlastodržaca i onih koji o svemu odlučuju u Srbiji nije u redu) svoj doktorat napisao sam, bez prepisivanja tuđih radova. Ali, kad to mogu da rade osobe i na mnogo višim funkcijama od našeg nesretnog gradonačelnika, zašto ne bi i on? Možda se, u pauzama između rušenja za Beograd na vodi negde zaključilo da je i urušavanje svakog traga moralnosti i poštenja u ovoj državi u redu.

Ponavljam, koristim ovu priliku da se izvinim svim svojim studentkinjama i studentkinjama koje sam upozoravao da ne plagiraju. I dalje mislim da nije u redu da to rade (pre svega zbog sebe samih), ali praksa pokazuje da će im upravo plagiranje biti važno da „uspeju“, odnosno da dođu na najviše funkcije u gradu Beogradu i državi Srbiji. A Etičkoj komisiji Univerziteta u Beogradu sve najlepše u Novoj godini.

Autor je redovni profesor Univerziteta u Beogradu i naučni savetnik u Institutu društvenih nauka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari