Kako se Nikola tesla vratio u moje dvorište 1

Saradnik Vaših novina Nenad Kovačević je u članku „Užice ostaje bez skulpture Lebdeći Tesla“, koji je objavljen u vašem listu 3. januara o. g. omogućio samo jednoj strani da iznese svoj stav.

Audiatur et altera pars je stečena civilizacijska vrednost i deo novinarskog kodeksa, koji omogućuje veći stepen objektivnosti, a one koji veruju da je pravičnost moguća ohrabruje u njihovom uverenju.

U metežu sačinjenom od pisanih medija novine „Danas“ su nesumnjivo orijentir ka tom etičkom cilju. Želim da razumete moju nelagodnost da sam kao stalni čitalac dnevnog lista „Danas“ primoran da Vas upozorim na grubo kršenje „veruju“ objektivnosti savremenog novinarstva.

Inače, u Vašem listu sam u više navrata objavljivao članke i eseje iz oblasti filozofije i umetnosti, tako da se u redakciji najverovatnije nalaze moji podaci i Vaš saradnik je mogao naći način da i sa mnom obavi razgovor. Ovo je drugi članak u proteklih godinu dana na temu „Lebdećeg Tesle“ u Užicu, koji „Danas“ objavljuje samo na osnovu razgovora sa predstavnicima gradske uprave Užica.

U članku gospodina Nenada Kovačevića je neistinito i tendenciozno predstavljeno da sam ja, insistirajući na ceni spomen obeležja Nikoli Tesli, onemogućio gradsku upravu Užica i privrednike ovog kraja da ovo delo trajno ostane u Malom parku ovog grada.

Na proslavu rođendana Nikole Tesle u Užicu 2014. godine bio sam pozvan da kao gost prisustvujem svečanostima. Ovim povodom, nekoliko dana ranije, ustupio sam na par nedelja skulpturu „Lebdeći Tesla“ predstavnicima grada Užice. Odmah po dolasku, gospodin Stevan Kovačević, inače jedan od inicijatora pozajmice skulpture Tesle čiji sam autor, u ime gradonačelnika Tihomira Petkovića zamolio me je da odemo u njegov kabinet na razgovor. Posle izražene bezrezervne želje gradonačelnika da ova skulptura ostane u Užicu on je sam odredio cenu skulpture od 40.000 eura. Gospodin gradonačelnik mi je pružio ruku, koju sam prihvatio i tako je dogovor bio „zaključen“. Još je dodao da je tog jutra susreo Emira Kusturicu, koji mu je ushićeno rekao da je Užice dobilo genijalno umetničko delo. Ovom sastanku su prisustvovali pomenuti Stevan Kovačević, novinar Politike Stanko Stojiljković i još neki ljudi.

Neposredno posle sastanka, gradonačelnik je ispred spomen-obeležja „Lebdeći Tesla“, pred kamerama lokalnih televizija, obraćajući se predstavnicima medija i velikom broju okupljenih građana, samouvereno rekao da će grad naći mogućnost da ovaj spomenik zauvek ostane u Užicu. Od tog dana do danas, ni na koji način nisam kontaktirao sa ovim čovekom. Takođe, sve vreme, od leta 2014. do vraćanja ove skulpture u moj atelje 5. januara 2017, dve i po godine od postavljanja u parku ispred skupštine grada Užice, niko nikada u razgovoru sa mnom nije spomenuo cenu ovog dela. U razgovorima koje sam imao sa predstavnicima Užica, oni su jedino tražili da imam razumevanja i strpljenja dok se ne nađu sredstva za isplatu. Predlagali su da plate u više rata, što sam prihvatio.

Kada ni posle dve naredne proslave rođendana naučnika Nikole Tesle u Užicu, gradske vlasti i predstavnici lokalne privrede nisu pokazali uverljivu i konkretnu nameru da otkupe ovaj rad, u julu 2016. godine, uputio sam zahtev da mi se skulptura vrati. Informacije o povraćaju skulpture, koje su stizale do mene, bile su nejasne. Učestao sam sa molbama eksplicitno zahtevajući da dobijem skulpturu nazad i konačno, posle šest meseci insistiranja, dobronamerni gospodin Stevan Kovačević me je obavestio da će zahtev biti ispunjen. On sam je preuzeo deo troškova transporta i „Lebdeći Tesla“ je posle neprijatnog perioda neizvesnosti vraćen u dvorište ispred mog ateljea, odakle je i odnesen.

Gospodine glavni uredniče, bilo bi neophodno da se, između ostalog, Vaš saradnik Nenad Kovačević obavesti o principima za utvrđivanje originalnosti skulptorskih dela.

S poštovanjem,

Dragan Radenović, vajar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari