Skoplje bez Danasa, Politike i nedeljnika 1

Posle delimične „normalizacije“ distribucije srpske štampe u Makedoniji, potpuno neshvatljivo, uz očito medijsko prećutkivanje, gotovo u potaji nastavljen je javašlučki „biznis“ u plasmanu tiraža srpske štampe u Makedoniji.

Nakon tromesečne potpune blokade dostave srpske štampe, ta „normalizacija“ se sprovodi bez Politike, Sportskog žurnala, lista Danas, kao i nedeljnika iz Srbije. Time je dovedena do apsurda informisanost ovdašnjih čitalaca o aktuelnoj situaciji. Odgovora niotkuda. Ni odgovora, ni odgovornosti.

Svojevrsno poslovno podmetanje i neodgovornost distributera, objektivno oštećene medijske kuće iz Beograda kao da ne vide i nezainteresovano – prećutkuju. Tim problemima, sada se već može slobodno reći hroničnog potkusurivanja sa distribucijom štampe, zbog posledičnog i očekivanog smanjenja komercijalnog efekta, u Beogradu ne žele da se bave. Drugi efekti značaja plasmana srpske štampe u Makedoniju, ostaju zamagljeni.

Pod svakodnevnim „pritiscima“ ogorčenih čitalaca u Kulturnom centru Spona, zbog novog (zlo)namernog sasecanja i onako redovnih tiraža i dalje mi je neshvatljivo da lista Danas nema na kioscima u Skoplju.

I dok nema lista Danas, niko ne zna zašto je to tako, dok nam se podmeću tiraži žute štampe, sa detaljnim „porno“ izveštajima, estradnim dometima, elaboracijom životnih statusa starleta, uz foto šop svakodnevice. Istina je odavno umrla. A mislim, možda i pitanje – čemu spoznaja? Kada nam je put sve više utaban. Isfabrikovani prilozi dežurnih analitičara drmaju, i zauzimaju prostor kroz žutu štampu, koja dominira.

I u takvim okolnostima informativne pomračenosti „na srpskom“, šta će nam ogledalo, kad je razbijeno, pa se onda svako zasebno ogleda i tako predstavlja kako mu volja.

Najveći deo čitalaca srpske štampe u Makedoniji nema nikakvih informacija zašto im se uskraćuju novine koje su decenijama redovno kupovali „na vreme“. Čitaoci nemaju saznanja da li Beokolp dvomesečnom obustavom srpske štampe uspeo da „utera dug“ od neposlovnog rukovodstva MPM sa kojima su na odloženo „sadili tikve“. Ali se svakodnevno uveravaju da je novi distributer drastično lošiji i da je plasman srpske štampe u „šemi“ sistema koji vodi potpunom proterivanju srpskih novina iz Makedonije. Ili, u krajnjem prelaznom roku, svođenjem na puku simboliku koja više neće imati nikakvog ni komercijalnog ni informativnog efekta.

Kulturni centar Srba Sponba, Skoplje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari