"Ratna koalicija" je manje zlo od "Samoopredeljenja" 1

Situacija oko učešća Srba u političkom životu na Kosovu i Metohiji je jedna od važnijih stavki potrebnog političkog dogovora među nama samima.

Imamo opciju da potpuno ignorišemo političke procese ili da u njima učestvujemo. Ranije ignorisanje je stvorilo prostor da Priština angažuje „svoje Srbe“ i da tako mimo nas pred svetom pokazuje legitimnost svog lažnog multikulturalizma. Na ovim izborima je postignuto da je makar čista situacija i da su svi srpski poslanici na direktnoj liniji sa Beogradom.

Podrška Srpske liste, a samim tim i vlasti u Beogradu tzv. „ratnoj koaliciji“ je podrška jednoj širokoj političkoj grupaciji sa ljudima dobro znanim našim državnim organima, što je u moru loših stvari ona najvažnija koja ovu grupaciju čini manjim zlom od direktne ili indirektne saradnje sa „Samoopredeljenjem“.

Ono što sada predstoji i što je imperativ koji se mora staviti pre svih pred predsednika države je to da ovakvu situaciju i tešku odluku da se srpskim glasovima izabere vlast u Prištini iskoristi u smislu bolje pozicije Srbije pred međunarodnom zajednicom. Takođe, čitava situacija jasno pokazuje da najvažnija strategija Srbije u odnosu na KiM mora biti dugoročno pregovaranje, s tim pre što su Sjedinjene američke države tražile da se ponovo vrate u pregovore između Beograda i Prištine što je siguran znak da oni nikako neće dozvoliti bilo kakvo rešenje koje će podrazumevati trajni mir na ovim prostorima.

Takođe, veoma je važno da Srbi sa KiM budu zaštićeni od dnevne politike i matrice izdajnici-patriote jer su već činom ostanka na ognjištima pokazali maksimum patriotizma.

Kao i do sada, mi kao stranka nećemo tužnu poziciju Srbije oko Kosova i Metohije koristiti za demagogiju i jeftine političke poene, ali ćemo budno pratiti efekte ovog poteza i u odnosu na njih ćemo vrednovati stvari. Naravno, i dalje ćemo insistirati na obračunu sa albanskom mafijom kao ključnom za poboljšanje srpskih pozicija na KiM. Da smo ovaj obračun započeli ranije postoji velika verovatnoća da bi Ramuš Haradinaj bio u nekom zatvoru u Srbiji, a ne u poziciji da bude partner i pregovarač.

Informativna služba Narodnog slobodarskog pokreta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari