Site name

Pisanje o Đilasu iz arsenala propagandne mašinerije SNS

Oštro pero vaše kolumnistkinje Snežane Čongradin nekako uvek pred neke važne izbore otupi prema poziciji i naoštri se prema opoziciji.

17

Piše: Predrag Janković

04. januar 2018. 16:30

Pisanje o Đilasu iz arsenala propagandne mašinerije SNS

Tako je bilo pred predsedničke izbore, tako je i sada. Kolumna u broju od 28. 12. 2017. vrvi od paušalnih ocena i ničim dokazanih tvrdnji redom preuzetih iz bogatog arsenala SNS-ove propagandne mašinerije, posebno aktivne nakon preuzimanja vlasti u Republici a pred beogradske izbore, kada je trebalo jednim udarcem ubiti dve muve, smeniti gradonačelnika Beograda i sahraniti Demokratsku stranku koju je tada predvodio.

Glavni izvršioci tog posla bili su Informer i Kurir, koji se bar docnije oglasio onim čuvenim "Srbijo, izvini". Šta je dokazano do svega toga?

Koliko je za pet godina vladavine SNS-a podignuto optužnica i koliko je doneto pravosnažnih presuda? A politička volja sigurno nije nedostajala. Bolje bi bilo da ste se posvetili analizi, pa ako treba i osporavanju, podataka koje je u broju od 27. 12. izneo g. Slobodan Gavrilović.

Ne treba naravno ići u drugu krajnost pa glorifikovati i amnestirati od svega bilo koga pa i bivšeg gradonačelnika. Verovatno je da on kao i svaki čovek i svaki gradonačelnik ima svojih grešaka i mana, ali jesu li one u okviru normalnosti ili van toga kakve danas imamo? Osim toga, ne radi se samo o g. Đilasu. Treba da se upitamo kakve bi bile posledice onakvih pisanija ako se u njih poveruje. Sa Đilasom u tom slučaju automatski otpadaju i oni koji su ga podržali (Janković, Jeremić, Stefanović) a posredno, ako smo dosledni, i Aleksandar Šapić, koji je u vreme onih "crnih" dana bio saradnik, a ako se ne varam i drugi čovek gradske vlasti. Za onu drugu grupaciju demokratskih stranaka lako ćemo naći materijale u fiokama SNS-a (žuti lopovi, pašnjaci i livade) a ostali ili nisu pouzdana opozicija ili nisu evropski orijentisani pa i njih nećemo. Svima njima bi najbolje bilo da odmah odustanu od izbora pa će tako vlažni snovi raznih Vučićevića i Rističevića biti ostvareni.

Ovde se zapatila neka naopaka logika da ne treba birati između lošeg i manje lošeg. "Neću da biram između većeg i manjeg zla", "Ne želim da jednu nepodnošljivu vlast zameni druga podnošljivija", "Ne treba nam finiji Vučić umesto Vučića", govore oni čije su glave uronjene u oblake. U stvarnom svetu, kako kaže jevrejska poslovica, nekada se mora birati ne između dva dobra, ne između dobra i zla, već između dva zla. Ko tu ne želi da se opredeli nesvesno radi u korist većeg zla. A u čemu je suštinska razlika između medicinskih i društvenih bolesti?

Kada je u vreme rata Vinston Čerčil upitan kako on kao antikomunista može da sarađuje sa Staljinom, odgovorio je otprilike ovako: "Ako bi Hitler napao pakao, solidarisao bih se sa Đavolom." Naša vlast ne mora da brine sve dok se niotkuda ne pojavi Neko za koga će nam svi Čistunci garantovati da je to onaj Pravi. Pa ovde ni Sveti Sava, ako bi se pojavio po drugi put među Srbima, ne bi prošao kao kandidat za ministra vera.

Autor je lekar specijalista

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pravnica

04. januar 2018.

Svakako da su društvene bolesti često uzrok medicinskih, i obrnuto, ali u današnje vreme kada je Francuska morala da bira između kuge i kolere, Srbija treba da bude hrabra i svoja. Davne 2000.-te kada su dotični došli na vlast, zaista je sve izgledalo drugačije i naša očekivanja su bila velika, ili smo možda samo bili mladi i zaluđeni?! Zaista im više ne verujem, 12 godina je jako dugačak period i da su nešto mogli, znali i hteli da urade, to bi i uradili, ali ništa..... moj glas ti ljudi više nikada neće dobiti!!!

Milica

04. januar 2018.

Kao da narod ne zna ko je djilas, ne branite ga...

Olja

04. januar 2018.

Sve je on sam o sebi već rekao...

Rade

05. januar 2018.

Drugosrbijanska logika forsira diskurs po kome treba glasati za Đilasa jer od dva zla treba izabrati manje. Samim tim etikaetira SNS kao veće zlo. Sreća pa narod dobro vidi ko je zlo, a ko se protiv tog zla bori. Ne pomaže tu ni strani kapital koji se sliva u N1 i Danas.

Jovan Simic

05. januar 2018.

Ovaj* visokointelektualni *tekst nije vredan cak ni komentara.

branko

05. januar 2018.

Objektivno do bola, svojstveno DANAS-u.

Katarina

05. januar 2018.

Ne treba nikakva mašinerija da govori protiv Djilasa, on je sam svojim postupcima izgubio poverenje glasača.

леСа

05. januar 2018.

Како онда да назовемо Данас, Н1 , Блиц, Курир? Чија сте ви пропагандна машинерија? Лицемерство на највишем нивоу.

Dragan

05. januar 2018.

Ne treba zaboraviti odgovornost ni jednog člana DS-a koji se nije ogradio od loše politike Borisa Tadića i njegovih tajkuna. Djilas nosi deo te odgovornosti i zato ne može biti gradonačelnik BGd-a. Možda nekome smeta oštro pero protiv njega ali to su činjenice koje se ne mogu osporiti.

Ana Dobrić

05. januar 2018.

Vinston Čerčil je rekao "Ići ću i sa crnim đavolom ,ako bi to spasilo svet.." Đilasa oslovljavate sa gospodinom,a ostale ne..veoma "nepristrasan"medij

Mita

05. januar 2018.

Podrzavate Djikija, jel da???

Periša

05. januar 2018.

Da bi se pobedilo na izborima potrebne su nove ideje i novi ljudi, a ne propali političari opozicije.

svojoda

05. januar 2018.

Pokazao je on sam ko je i sta je....

ana

05. januar 2018.

A Djilas je Majka Tereza?!

Mik

05. januar 2018.

U ovom tekstu,jedino sto se slazem sa vama je to da ste primetili je je SNS-masinerija..!

Hedona

05. januar 2018.

SNS je u pravu za Dragana Đilasa kada su rekli da je ostavio javni dug Beograda 1,2 miliona evra, kada su rekli da je most na Adi košatao 400 miliona evra, kada je 6 miliona evra utrošio na nabavku i instaliranje podzemnih kontejnera koji ničemu ne služe.

Maša

05. januar 2018.

Koji bre Djilas,ko normalan još o njemu razmišlja.