RSSFamozno

17/04/2015 22:52

Olivera Medić

Budući da su Olivera Bećkovića i njen Utisak nedelje grubo uklonjeni sa televizora, Đole Vukadinović se preorijentisao na Oliveru Kovačević i njeno Da, možda ne. Dokad li će opstati Kovačevićka – takođe sklona da povremeno lane protiv naroda i države – sve se nešto pitam, odgovor ne znam, a nije ni bitan. Bar u Oliverama ne oskudevamo. Ako, ne daj Bože (pravde), i Olivera Kovačević zglajza, tu je moja zemljakinja, Olivera Jovićević. Olivere, konačno, nisu bitne. Bitan je Đole.

10 1.03 Pročitaj

16/04/2015 20:02

Braća po opanku

Sve češće čujemo priču o povratku u "devedesete". Ta je priča, da kažemo, samo polovično tačna; redni broj godine je u redu, ali je pogrešan vek. Mi smo se, čestnejši pubikume, po svemu sudeći zakucali u 1890. i ni makac otuda.

15 1.04 Pročitaj


14/04/2015 22:10

Samoubistvena država

Sve je više dokaza, čestnejši čteci, da sam ja ipak prozorljiv. Ne pisah li juče o raspadanju naših bolnica (i zatvora i vojske) i - šta bi? Sruši se fasada - mada bih ja, na osnovu fotografija sa lica mesta, pre rekao da je u pitanju tavanica - na ukletoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

10 1.20 Pročitaj

13/04/2015 22:33

Militarni paradoksi

Kažu da se realno stanje stvari u jednoj državi najbolje može proceniti na osnovu stanja stvari u državinoj vojsci, državinim zatvorima i državinim bolnicama. Kao i sve uopštavajuće definicije i ova boluje od mnogih manjkavosti jer postoje primeri - Kuba na primer - u kojima vojsci, bolnicama (i nešto manje zatvorima) ide odlično, što se baš i ne može reći za svakodnevni život Kubinih građana. Ima, opet, država u kojima vojsci ide odlično, dočim su bolnice i zatvori zapušteni. Ali nema država - bar ja ne znam ni za jednu - u kojima bolnice i zatvori uživaju u prosperitetu, a u kojima vojska tavori. Ima, nažalost, i država - naša na primer - u kojoj i vojsci, i bolnicama, i zatvorima ide podjednako loše i to je, da kažemo, najgori slučaj.

12 1.14 Pročitaj

12/04/2015 18:14

Patriotska hrana

Zvuči li vam ovo gore kao kosmodisk? Možda i zvuči, ali će, belćim, delovati mnogo efikasnije, jer će se proizvodnje i distribucije ruskih, rodoljubivih čalabrčaka baviti Mihalkov Nikita, reditelj, i brat mu Andrej, Končalovski, takođe reditelj, a za projekat "patriotske hrane" su - pročitah u mojoj omiljenoj žutari, Blicu - već dobili i kredit od dvanaest i kusur miliona evra koji im je blagoodobrio Putin, Vladimir Vladimirovič, lično!

12 1.11 Pročitaj

10/04/2015 20:05

Uskršnje “Famozno”

Sutra je, čestnejši čteci i uvažajemi komentatorluče, Uskrs, najradosniji hrišćanskih praznik. Zbog nepodudarnosti julijanskog i gregorijanskog kalendara, i ta nam radost dolazi sa izvesnim zakašnjenjem, ali i velim zadovoljstvom što smo sačuvali ”identitet” i što smo i u tome mimo sveta. No, dobro, danas se nećemo baviti srpskim kalendarima, neslogama, međusobicama i zađevicama, nego ćemo razmotriti šta bi Gospod Isus Hristos video i kako bi se proveo kada bi nekim slučajem banuo u Srbiju. A mogao bi. Obećao je da će se vratiti. Nebo i zemlja će proći – tako je rekao – ali reči moje neće proći.

23 1.10 Pročitaj

09/04/2015 23:40

D RAMA AL BANI

Ni dana bez amoka, eto devize koja bi se mirne duše mogla zapandrčiti na grb Republike Srbije. V čjom djelo? Edi Rama, albanski slikar, političar i - nadasve - šaljivčina, izjavio negde da će se Kosovo i Albanija skorih dana ujediniti i ta je izjava - predvidivo - Overlorda i njegove sledbenike dovela na ivicu nervnog sloma. Meni se, čestnejši čteci, odmah javilo da je najavljeno Ramino ujedinjenje najobičnija dubara, nešto kao dron bez drona?

14 1.09 Pročitaj

08/04/2015 18:46

Helikosrbija

Ovih dana pažljivo pratim mučno rasvetljavanje okolnosti koje su dovele do pada vojnog helikoptera i pogibije posade i putnika, ne zato što sam morbidno radoznao, nego zato što pronalazim frapantne sličnosti između palog helikoptera i njegovog vlasnika, Republike Srbije, koja je, za razliku od helikoptera, u stanju permanentne katastrofe, samo što se to na prvi pogled ne vidi, jer Srbija, na svu sreću, ne leti.

11 1.03 Pročitaj

07/04/2015 22:19

Zatvaranje Danila Kiša

Radujte se metroseksualci beogradski, veselite se uspijuše i mašamode serbske, uskoro ćete dobiti novi Lilly, ili, možda, Armani ili - zašto da ne - Sex šop na Terazijama. V čjom sad djelo? Pročitah u novinčinama da je knjižari "Danilo Kiš" odzvonilo i da će skorih dana biti zakatančena, jer zgrada u kojoj se nalazi "menja vlasnika". Nisam, pravo da vam kažem, ulazio u sitna crevca vlasničke transformacije, to jest - da li će zgrada biti vraćena potomcima predratnog vlasnika ili će - što takođe nije neverovatno - biti prodata nekom tajkunu. To, konačno, nije ni važno. Važno je - ili možda nije - što će centar prestonog Beograda ostati bez knjižare.

9 1.08 Pročitaj

06/04/2015 19:38

Tegoba zakona

Lepo kaže narodna poslovica: ko ne da na mostu, daće u Ćupriji. Budući da naš džumhurbaškan, Nikolić, puno drži do narodnih mudrosti, obrevši se nekim poslom u Ćupriju, blagoizvoleo je - po sili poslovice - dati intervju tamošnjoj televiziji. A ja ga, naivčina koliko juče, pohvalio da se odao tihovanju i kontemplaciji. No, dobro! O čemu je džumhurbaškan govorio, kakvih se tema doticao, to je, čestnejši čteci, tema naše današnje kolumne.

11 1.30 Pročitaj

05/04/2015 19:51

Sezonske katastrofe

Oskudna vremena za satiru, čestnejši čteci. Koštunica u penziji, Džumhurbaškan se nešto ućutao, Smajlovićka se usamozatajila, Đole Vukadinović u ljutoj opoziciji, pa nema smisla na njega osipati drvlje i kamenje, a oplajpičiš li verbalno hipreproduktivnog Overlorda, dok novine izađu, svi već zaboravili o čemu govoriš. Spustiti pak nivo, pa čerečiti klonove i klovnove, nekako ne ide, ne kolje se vo radi kilo mesa. Pa kad je već tako, hajde onda da se sa izvesnim zakašnjenjem pozabavimo takozvanim ozbiljnim stvarima, to jest helikopterskom katastrofom koja je uzburkala ovdašnju javnost i - predvidivo - vrlo se brzo našla na ivici zaborava.

20 1.31 Pročitaj

03/04/2015 21:55

Politička kultura

Subota, dan za kulturu. Uključujući i političku. I eto teme za našu kolumnu. Često ćete čuti naše državnike i popečitelje kako javno lamentiraju nad raznoraznim "destabilizacijama" i još raznoraznijim pokušajima "rušenja" bilo Srbije bilo nekog njenog znamenitog sina, a ja vama tvrd stojim da niko toliko ne destabilizuje i ne ruši Srbiju koliko to čine naši državnici i popečitelji. Ne trčite pred rudu. Nisam se odao paranoji! Ne insinuiram da su se državnici, popečitelji i državničke i popečiteljske stranke zaverili protiv Srbijice i da je ruše "po nalogu" stranih sila (mada bi u nekim slučajevima i to trebalo preispitati), hoću da kažem da su pomenuta gospoda okupirala celokupan javni prostor i da ga permanentno destabilizuju nasrtljivim medijskim prisustvom, permanentnom distribucijom prostakluka i smatranjima na sve zamislive teme.

12 1.31 Pročitaj

02/04/2015 17:59

Diktatura populizma

Populizam je, fakat, lagodan način vladanja. Da bi se vladalo populistički, dovoljno je danonoćno podilaziti kolektivnom nesvesnom i manipulisati masovnim emocijama, a ako se pride nađe i malo brašna i zejtina, Bog nas veselio. Nevolja sa populizmom krije se u činjenici da posle izvesnog vremena populisti - hoćeš nećeš - potpadnu pod vlast populusa. Uzmimo primer. Pothranjujući mit o nacionalnom dostojanstvu i ekskluzivitetu vlasti naše zemlje ponosne su se zaklinjale srpskom narodu i senatu da nikakvih izručenja naših građana nikakvim sudovima neće biti, a onda, kada je vekovni srpski dušmanin - realnost - zakucala na vrata, vlast se našla u nebranom grožđu. Dilema vaistinu gadna: Ne izruče li haške sužnje, neće biti ni brašna i zejtina (a to znači belaj i pad sa vlasti), pokušaju li da ih izruče, opet belaj. Zameriće se građanima i Đorđu Vukadinoviću, Đorđe će ih izreziliti na pasja kola, a građani neće za njih glasati. I opet pad sa vlasti. A to je u Srbiji gadna stvar.

10 1.06 Pročitaj

02/04/2015 07:12

Tamni vilajet

Tanki nervi i kratak fitilj nisu dobra sprema za bavljenje politikom, pogotovo ne spoljnom, unutrašnje što se tiče, naviknuti smo mi na svakovrsne sociopate, psihopate i neurotičare koji nam već decenijama jašu na grbači. Sve u ime naroda, podrazumeva se.

8 1.19 Pročitaj

31/03/2015 16:50

Procvat bombardovanja

Tribunal haški onomad pustio vojvodu Šešelja, sad ga potražuje natrag. I to promptno. Što reko jedan moj poznanik iz Zaovina: ne sikiram se ja kad se budalaštine prave po Srbiji, mene brine kad ostatak sveta pobudali. A izgleda da je došao i taj vakat. Haška vest je, predvidivo, izazvala pravu pometnju u beogradskoj čaršiji i mahalama, a teoretičari zavera su naprosto dobili krila. Takođe predvidivo, Aleksandar "Multipraktik" Vulin - ne teoretičar, nego praktičar zavere - nije oklevao da haško potraživanje protumači kao "pokušaj destabilizacije Srbije i rušenja Aleksandra Vučića". Ja, da kažemo, ne bih išao tako daleko. Pre mi se čini da u Haškom tribunalu - grbavom još od rođenja - u stvari ne znaju šta rade. Postojanje (i velike plate) treba nekako opravdati, pa onda na jednoj sednicu puste sužnja, na drugoj zatraže njegovo izručenje, mada bi poštenije uradili da postupe kao Diogen: da nađu neko bure i da ga guraju gore-dole po Hagu.

17 1.15 Pročitaj

30/03/2015 18:11

Mehanički lavovi

Za dve nedelje koje provedoh na odmoru uspeli smo da se zaglibimo do mere za koju nam je u "boljim" vremenima trebalo otprilike dve godine. Čto slučilos? Sećate li se Kišove pripovetke "Mehanički lavovi". Poučna priča. Iz daleke prošlosti, kako sam doskora mislio. Kad ono međutim! Ponovila se tu pre neki dan. Hajde najpre da se prisetimo Kišove skaske. Tamo negde, tridesetih godina prošlog veka, potegao u posetu SSSR-u vožd francuskih socijalista Eduar Erio. Jeste Erio bio socijalista i ateista, ali nije bio čovek posebnog kova, što će reći da je - za razliku od ruskih kolega - smatrao da crkvu i vernike treba uvažavati, pa je domaćinima natuknuo nešto u smislu da su se po Evropi prosuli glasovi da se u SSSR-u crkva i vernici progone.

11 1.16 Pročitaj

29/03/2015 15:49

Poredak stvari

Štedljivim ljudima sve duže traje, bar to svi znaju, takvi uvek stignu gde su naumili, takvi pogledima štede sve, pa i benzin, pomislih, a onda pomislih da u životu najgore prolaze ljudi koji su u duši škrtice, ali su istovremeno i lakomisleni, a ja spadam u takve. Utom projurih pored skretanja za Osijek, što je bio ohrabrujući znak, ipak napredujem pomislih. Ali to napredovanje, pomislih potom, nije bilo ni prići munjevitosti kojom smo pre, da izračunam, dvadeset i četiri godine, moj stari drug Bursać i ja grabili ka Sisku, a potom i dalje, ka Zagrebu - i to ondašnjim, mestimično neprohodnim pseudoautoputem Bratstvo - Jedinstvo, u stvari malo širom seoskom džadom - pritom se - i to treba spomenuti - zaustavljajući kod svake druge ili treće kafane da ispijanjem rakija i piva proslavio moju iznenadnu nagrađenost, u ono vreme - bar u Srbiji i drugim južnim republikama - uglednom književnom nagradom Željezare Sisak.

11 1.04 Pročitaj

27/03/2015 21:14

Auto-put A3

Ručavao sam, za jeftine pare, u menzi NIP Politika , tokom dana vario hranu otetu iz sirotinjskih usta, ujutru brisao dupe toalet papirom ukradenim iz Menježa, tako sam godinama besplatno srljao u propast, kakva je, pomislih, onda razlika između mene i novinara Politike, a ako neke i ima, onda ona ide na moju štetu. Bilo kako bilo, vreme je da nastavim put, pomislih. Ko zna koliko bih još dugo hvatao zjala u sablasno praznom restoranu na auto-putu A3 da se nije oglasilo zvono na mobilnom telefonu. Beše to Dragojević, sekretar Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. koji se raspitivao da li sam krenuo i, ako sam krenuo, dokle sam stigao.

7 1.10 Pročitaj

26/03/2015 20:58

Srpski ambasadori

Diplomatsko-konzularne službe Republike Srbije, pomislih potom, neuporedivo su veća opasnost za moju - svačiju, uostalom - bezbednost nego sve hrvatske antiterorističke postrojbe i tajne službe.

10 1.18 Pročitaj

15/04/2015 20:09

Kontrola luksuza

Evo me, držajši publikume, ponovo u pomalo zapostavljenoj ulozi Superhika, zaštitnika bogataša. V čjom sad djelo? Šta se to sad sirotinja zamerila bogatašima? Sirotinja, strogo uzev, ništa, ali se na bogataše nameračio Stefanović Nebojša, popečitelj policajni, koji je saobraćajnom zaptiluku izdao naređenje da "pojača kontrolu krvavo (ponekad i bukvalno) zarađenih "luksuznih automobila". Dobro, zašto to meni - vlasniku apsolutno neluksuzne i ostarele astre g - toliko smeta, da me ne mrzi da šiljim plajvajz?

13 1.24 Pročitaj