RSSFamozno

06/10/2015 21:42

Mars na vodi

Lepo je rekao "naš narod" - utopljenik se i za vodu hvata. Hm! Izgleda da je "naš narod" rekao nešto drugo, ali to je bilo pre nego što je na Marsu otkrivena voda. Istoga, međutim, momenta kada se po vaseljeni raširila blaga vest da na Marsu ima vode, svetski novindžiluk je pao u nezapamćen amok. Podsetilo me je to na detinjstvo, na lude šezdesete godine prošlog veka, kada je vera u napredak, nauku i tehniku još uvek bila snažna i kada su se - po novinčinama neuporedivo ozbiljnijim od današnjih - kovali ambiciozni planovi o preseljenju kompletnog ljudskog roda... A gde? Upravo na Mars. A zašto baš na Mars? Zato što nam je najbliži. Ni Venera doduše nije mnogo dalje, možda je čak i bliže, ali preblizu je Suncu. Prevelika skapsa.

12 1.00 Pročitaj

05/10/2015 23:05

Dan Proroka Jone

Čekali ste famozni šesti oktobar - dočekali ste ga. Danas je šesti! Prekjuče, grešna mi duša, bejah potpuno smetnuo sa uma da će u ponedeljak osvanuti peti oktobar. I osvanuo je. Ali je zaborav izgleda izbrisao sve. Možda je tako i bolje. Već mi je vaistinu postalo muka od ritualnih petooktobarskih žalopojki i naricanja za "propuštenom šansom".

11 1.00 Pročitaj


02/10/2015 19:55

Nebojša Hackman

Šta ima novo u Srbiji bez rijalitija? Svašta! A šta je to Srbija bez rijalitija? To vam je, da kažemo, isto ono što je vaktile bila Srbija bez pokrajina, samo što se zahvaljujući napretku tehnologije ovoga puta nisu odmetnule teritorije, nego povelika komadina stvarnosti. Čudi me da nedremane čiče iz SANU nisu uočile opasnost od otcepljenja Farme i Velikog brata iz “ustavnog i pravnog poretka Srbije”. Možda je to zato što – čast izuzecima – naši besmrtnici ne idu u korak s vremenom, pa još uvek pišu guščijim perom.

14 1.01 Pročitaj

01/10/2015 20:05

Srbijci vs. Belgijci

E, fuck it, braćo Srbijci! Nismo više narod najnoviji. Kratko je - samo dva dana - trajala naša slava. Pretekli nas Belgijci. Kakvi sad Belgijci! O tome se potanko obavestite u kolumni Predraga Lucića na sajtu Novog lista, a ja ću ovde ukratko, u nekoliko reči, objasniti v čjom djelo. Dakle ovako: u Hrvatskoj je na pravopisnu snagu stupilo jezikopravilo saglasno kome se bivši Belgijanci imaju pisati - Belgijci. Luciću se to nije dopalo, odmalena se bio navikao na Belgijance, pa se zdravo uskurobecao, ali mišljenja sam da će, Lucićevim prosvjedima unatoč, u Hrvatskoj Belgijci "zaživeti".

12 1.01 Pročitaj

30/09/2015 20:10

Farmerska politika

Breaking news! Šešelj ušao na "Farmu". Dobio od Pinka ponudu koja se ne odbija! Biće krša, loma i zavrtanja ušiju! I još koječega pročeg! E sad, šta je osim (pretpostavlja se) povelike sume navratilo vojvodu da ode mečki na rupu, to je, da kažemo, farmersko (čitaj - seljačko) filozofsko pitanje. Ne bih rekao da je u pitanju namera da pred očima srpskog TV naroda i senata naguzi neku starletu - mada ni to ne bih odbacio - a slično misli i Đole Vukadinović, koji u izjavi za Danas kaže da je Šešelj otišao na Farmu da bi namakao što više glasova za predstojeće izbore. Vojvoda je već samim ulaskom - tvrdi Đole - prešao cenzus.

14 1.01 Pročitaj

29/09/2015 19:14

Srbijci, narod najnoviji

Dobri jutro Srbijci u svim "srpskim zemljama"! Ko su sad pa Srbijci? Polako! Objasniću! Sledi uvod. Na ovom svetu, dragi đuturumi, ima mnogo više radija, televizija, programa, internet sajtova i novinčina, nego što na njemu ima događaja, a možda i vremena. Stvar se, da kažemo, toliko usložnila da se uobičajilo smatrati da čovek uopšte ne postoji ukoliko ne radi ili se bar jednom nedeljno ne pojavi u nekoj od nabrojanih komunikacionih kalakurnica.

24 1.00 Pročitaj

28/09/2015 20:18

Profesionalni kontrarevolucionar

Taman ja pomislio da nam je politički život dibidus zamro i da u svojstvu Overlordovog Ćosića mogu nesmetano da trasiram dalje pravce razvoja političkog sistema neprosvećenog apsolutizma, kad - eto ti vraga su sedam binjišah: DSS, na čelu sa dr Rašković Ivić, alijas ribom zvanom Sanda, upriličio protestni skup. A na skupu se okupljenoj masi (cca 250 duša) obratio i - šta mislite ko? - budući premijer Đole Vukadinović.

10 1.01 Pročitaj

27/09/2015 18:34

Srbi vs. Srbijanci

Dobro jutro, Srbijanci, na sve četri strane! Zašto dobro jutro ne poželim svim Srbima? Da li to znači da srljam u lokalpatriotizam? Da nisam, možebiti, podlegao uticaju austrougarske (u novije vreme i ustaške) propagande? Ma jok! Želim dobro jutro svim Srbima - i ne samo njima, nego i drugim narodima i narodnostima na "prostorima bivše Jugoslavije", a i šire - ama sam se nameračio na "škakljivu" temu koje se, kako vidim, dohvatio i Smajlovićkin tabloid.

15 1.00 Pročitaj

25/09/2015 20:14

Bodljikava Evropa

Došlo zadnje vreme! Ne može se čovek više osloniti ni na poslovičnu pouzdanu nemačku tehniku i legendarno nemačko poslovno poštenje. I Nemci se pod starost odali trangefrangeraju. V čjom sad bylo djelo? Čuveni Folksvagen – firma koja u Srbiji uživa ogroman ugled, a čiji je jedan model, golf, vlažni san svakog srpskog domaćina (ali i džulova) razočaranog u ladu – nešto muljao ispod žita, petljao nešto sa softverom ne bi li famoznu emisiju otrovnih gasova prikazao mnogo manjom nego što jeste, neko to provalio, pukla bruka, a pući će tu, bogme, još štošta. Pominju se tu neke milijarde, bankrot, opšti belaj, štono se kaže.

8 1.00 Pročitaj

24/09/2015 19:48

Sukob na granici ukusa

Srbi i Hrvati ne bi bili Srbi i Hrvati kada – kako sam to postavio u Yugonostalghiji – ne bi bili Srbi i Hrvati mnogo više nego što je to potrebno za svakodnevni život i daleko preko granica dobrog ukusa. V čjom sad djelo? Pa vidite valjda i sami da su Srbija i Hrvatska na ivici rata, za sada ekonomskog, ali tako je nekako i onaj prethodni počeo. Kupujmo domaće i pročaja! Istorija se ponavlja, to je naša sudbina, ali ipak se ne ponavlja baš u svakom detalju. Ima tu stanovith razlika. Evo, recimo, u prethodnom S-H ratu izbeglice su bile posledica, a u ovom će,kako stvari stoje, biti uzrok.

12 1.00 Pročitaj

23/09/2015 21:12

Evropsko samopodlokavanje

Sezona kožnih gaća jako počinje. Iz Evropske unije stižu - za sada stidljivi, a videćemo kakvi će biti kasnije - nagoveštaji da bi Srbija trebalo da trajno udomi popriličan broj bliskoistočnih izbeglica. Za šta će - navodno - dobiti solidnu kompenzaciju. Nadam se da - ako do udomljavanja uopšte dođe - kompenzacija neće biti isplaćena u mudima sterlinga u drahmama, valuti važećoj isključivo u "Famoznom".

16 1.00 Pročitaj

22/09/2015 20:15

Povratak ženskog lekara

Gde mi behu oči, gde mi behu uši, gde dangubih i kako propustih džumhurbaškanov uzlet u najviše sfere nauke i duhovnosti - vaistinu ne znam, ali pretpostavljam da vi, čestnejši čteci, znate da, sa izvesnim zakašnjenjem, ciljam na Nikolićevu izjavu o "ginekologiji kao nauci o ženi". Džumhurbaškan je u neku ruku - a zahvaljujući ne baš sretnom prevodu grčke reči "jinikojatrija" na druge evropske jezike - formalno u pravu.

22 1.00 Pročitaj

21/09/2015 20:15

Postparadiranje

Elem, prođe - i to bez žrtava u ljudstvu i materijalu - još jedna Parada ponosa. Znakovito je da tokom septembra nije bilo uobičajene pretparadne moralne panike i prateće buke i besa. Država se držala uzdržano, sledstveno čemu su uzdržani bili i državini zvanični organi - tabloidi. I državnici su, mora im se to priznati, bili samozatajni, što je u izvesnom smislu šteta, jer su državnička smatranja na temu homoseksualnosti i ritualna zaklinjanja na vernost svetlim tradicijama srpske mindže, bili izvor basnoslovne smehotresnosti i opštenarodnog uveseljavanja. Setite se samo kako je Palma glavom (ili možda dupetom?) jemčio da u njegovom Svazilendu nema ni jednog adžuvana.

13 1.00 Pročitaj

20/09/2015 19:34

Znaci vremena

Nisam adventista, ali ipak pomno pratim znake vremena! A vrlo su, da kažem, znakoviti ti znaci. Evo, recimo, šta sam zapazio. U stara - možda i ne baš tako stara - vremena, kada bi neki fudbaldžija zabio gol, šta je radio? Potrčao bi natrag ka centru (ili krilu), kao da, božemeprosti, beži sa mesta zločina, potom bi počeo da đipa, onda bi ga sustigli saigrači, pa ga sobaljivali na zemlju i tu bi se - na majčici zemlji - onako džumle zdravo proveselili.

31 1.00 Pročitaj

18/09/2015 19:59

Implozija Evrope

Znate već da se klonim svetske politike - a ni subota nije dan za takve teme - ali što rekao doktor Šulc - jednostavno nisam mogao da odolim. Znam, takođe, da će se komentatori-džabalućari, uvek željni novih skandala, uvek žedni sveže krvi, zdravo uzibretiti što se ponovo bavim izbegličkom krizom, ali listen to uncle Bas: čega se tupsoni ovoga sveta klone, tome treba težiti, dočim od onoga čemu tupsoni teže, valja bežati kao đavo od krsta.

23 1.00 Pročitaj

17/09/2015 20:38

Breaking news

Živo me interesuje da li Nenad Popović, zakleti zaštitnik srpskog roda i nedremani čuvar srpskih granica, vidi šta se događa u Mađarskoj. Pičvajzi! Vanredno stanje! Borna kola! Suzavac! Opšti belaj! Buka i bes. Nastavi li se ovako, nije isključeno da padne i nečija krv. Čudo je, zapravo, kako dosad nije. Ekipa RTS-a je, takođe, dospela na spisak žrtava. Premlatili ih mađarski policajci i usput im polomili opremu. Nadajmo se da sad Popović neće izaći sa predlogom da se zbog toga Mađarskoj objavi rat ili bar da se ľ u cilju retalijacije ľ umlati prva mađarska TV ekipa koja kroči na teritoriju Srbije.

10 1.00 Pročitaj

16/09/2015 22:46

Krivično delo čitanja

Pre nego što se upustimo u sitna crevca naše današnje teme, usuđujem se da cenjenom publikumu skrenem pažnju na činjenicu koja se u Srbiji, zemlji ćoravih zanata, neprestano previđa. Jedna je, naime, stvar Srbija - geografski pojam, a druga je - za razliku od prve, vrlo varijabilna - država Srbija, to jest - vlast.

18 1.00 Pročitaj

15/09/2015 20:13

Ćoravi zanati

Vidim da mi komentatori prebacuju "kasno paljenje". Ko biva, nisam se na vreme uključio u napredni pokret potpisivanja peticije za zabranu rijalitija, pa se sad - kad sam video da ne apse - razgalamio.

12 1.01 Pročitaj

14/09/2015 21:55

Starleta u SANU

Nakon serijala o seljačkoj politici sledi serijal o srpskim zanatima. Počećemo sa ibrećenjem, jednim od najstarijih i najrasprostranjenijih. Najkraća definicija ibrećenja bila bi - isfolirana moralna panika. Šta znači - "isfolirana"? To znači da se ibret-efendije i ibret-hanume žestoko - u javnosti, naravno - zgražavaju i uznemiravaju zbog stvari koje ih uopšte ne uznemiravaju, kojih se nimalo ne groze i kojima su, po pravilu, i sami skloni.

21 1.00 Pročitaj

04/10/2015 20:06

NOVOTARIJE

Verovatno ste načuli da je pre neki dan iz štampe - a u izdanju mentalno sve zaostalijih "Novosti" - izašla knjiga memoarske proze Mire Marković pod naslovom - "Ovako je bilo". Već je sam naslov, da kažemo, vrlo znakovit. Rečeno sočinenije nisam čitao - niti mi pada na pamet - ali slutim da je gospa Marković u stvari skratila jedan mnogo duži naslov koji bi u "celini i celosti" trebalo da izgleda ovako: "Sve što ste čuli o meni, mom mužu, njegovom režimu, režimskim muljavinama, opačinama, lopovlucima i ubistvima - čista je laž, a ja ću vam reći celu istinu i potanko opričati kako je vaistinu bilo."

13 1.01 Pročitaj