RSSFamozno

03/05/2016 13:45

Istorijsko brojanje

Piše: Svetislav Basara

Ako Bog da - i ako se stekne famozna politička volja - dok budete listali ovaj broj Danasa, rezultati istorijskog brojanja izbornih glasova biće poznati, a u istoriji srpskog parlamentarizma (to je, inače, knjiga iz edicije u kojoj su izašle i "Italijanske junačke pesme") ostaće zabeležena pojava čudnih brojeva tipa 000,2, koji me navedoše na pomisao da će se na nekim budući izborima prilikom brojanja glasova koristiti i logaritmi, diferencijalne jednačine i infinitezimalni račun. Odavno im je, držim, trebalo pribeći. Iracionalno društvo i iracionalni brojevi idu u paru.

13 1.01 Pročitaj

Filozofija Smederevske Palanke

29/04/2016 16:44

Filozofija Smederevske Palanke

Piše: Svetislav Basara

Evo novog bauka za Ćirjakovića, koji, pretpostavljam, neće propustiti da u današnjoj kolumni pronađe natruhe autohegemonizma, bez koga mu je i autošovnizam nekako krnj – to dvoje ide u paru – a ni autoanarhliberalizam nije sav svoj i zato ću se u kritiku fiozofije Smederevske palanke upustiti sa pozicija autoneoliberalizma.

19 1.00 Pročitaj


Kanda, Kodža, Nebojša i Sanda 2

28/04/2016 14:31

Kanda, Kodža, Nebojša i Sanda 2

Piše: Svetislav Basara

Naslutih iz podteksta da je moj drug Rade Cvetićanin pogrešno pomislio da sam mu zlurado pripisao neveselost u prognozi izbora, što je daleko od činjeničnosti, jer moja neveselost na istom poslu ič nije bila manja od njegove, ali živo me interesuje - i očekujem da mi Rade narednih dana odgovori - šta bi, počem, bilo da su ovoliko glasova koliko Oco, pre neki dan dobili Kanda, Kodža, Nebojša i Sanda?

24 1.00 Pročitaj

Kanda, Kodža, Nebojša i Sanda

27/04/2016 15:08

Kanda, Kodža, Nebojša i Sanda

Piše: Svetislav Basara

Godina prva, Dan drugi, Druge Ocove ere! Danas nema Bulazni dana, ne zato što je, daleko bilo, ukinuta, nego zato što su komentatori prestali da bulazne. Privremeno, pretpostavljam. Zbog postizbornog šoka. Koji će, uzgred, biti tema naše današnje kolumne.

22 1.01 Pročitaj

Groznica izborne večeri

26/04/2016 14:05

Groznica izborne večeri

Piše: Svetislav Basara

Kako skomračni bog srpskog višestranačja i izbornosti i zapoveda, u svetu nedelju, nešto ispred osam, namestih se pred televizor i - ne bez izvesne zluradosti - pokušah da vizualizujem situaciju u štabovima naših političkih partaja. I - šta videh u viziji? Videh živce (ne žiške) koji drhću ko da čitaju stravu sanka s bledih lica naših političkih paša i pašenoga. Nije mala stvar! Na jednoj strani izabranosti/neizabranost su leb, mast i laki keš, na drugoj zaborav, snegovi i šaš.

10 1.00 Pročitaj

 Krkukonstantinović

25/04/2016 13:26

Krkukonstantinović

Piše: Svetislav Basara

Bulazn današnjeg dana biće sam današnji dan, u kome ćemo saznati imena srećnih dobitnika izbora i čuti (i videti) svakakva čuda i pokore, a dok taj dan ne osvane, hajde da vidimo šta ima novo u predizbornoj ćutnji.

11 1.00 Pročitaj

23/04/2016 18:43

Bajka o levom jajetu

U žestokoj konkurenciji za Bulazn dana ponovo je briljirao neodustajni "Kiki",a onako, uzgred i s visine, razrešio i večnu misteriju šta je starije – kokoška ili jaje. "Naravno" – prosvetljuje nas Kiki – "starije je jaje. I to levo."

8 1.00 Pročitaj

22/04/2016 15:14

Vajmarsko zvono

Odzvonilo zrenjaninskom Zelenom zvonu. To odzvonjavanje - koje je u našoj kulturnoj čaršiji odjeknulo nekako muklo - ujedno je i vest i Bulazn dana, jer se ideja o ukidanju Zelenog zvona mogla začeti samo u glavi koja - na podobije glava iz komentatorluka Famoznog - povezuje kakofoniju i kaku i to smatra bogznakakvom mudrošću i duhovitošću.

8 1.00 Pročitaj

Šta je jež uradio čaplji

21/04/2016 14:19

Šta je jež uradio čaplji

Polako, čućete odgovor na naslovno pitanje. Pre toga - novotarija. Famozno uvodi subrubričicu "Bulazn dana", koja će - kao neka vrsta "narodnog oduška" - srpskom narodu i senatu podastirati najrecentnija dostignuća komentatorskih bulažnjenja. Evo današnje bulazni: "Što se tiče jezika, ti si, Base, rodoljubac nad rodoljupcima: u kolumnama najviše upotrebljavaš kakofoniju. Hoću da kažem da mnogo kakiš." Potpis: "Kiki".

23 1.00 Pročitaj

20/04/2016 14:12

Nabudženi magaracBauk liste kruži Srbijom, pa ko velim, daj da još jednom lanem pre nego što mi izborna ćutnja - a možda i nešto konkretnije - ne zapuše usta. Ni surgun nije isključen. Streljanje, nadam se - zbog popravljanja "imidža" Srbije u međunarodnoj javnosti - neće biti uzeto u smatranje.

21 1.00 Pročitaj

Zaumna ćutnja

19/04/2016 14:55

Zaumna ćutnja

Piše: Svetislav BasaraPriđosmo mic po mic kraju još jedne predizbornosti. Preostalo je još samo da glavne personae dramatis daju "završne" intervjue i da se u temelje naše budućnosti položi još nekoliko kamena temeljaca pa da zaćutimo, pogasimo svetla i polegamo.

20 1.01 Pročitaj

Krkuvaginovićka

18/04/2016 09:49

Krkuvaginovićka

Piše: Svetislav Basara

Osim politike, postoji i krk u pizdu novinarstvo, a zašto je takvo novinarstvo u stvari novindžiluk, a ne žurnalizam, i zašto je ono loše po istoriju i život, o tome je pre par dana u "Politici" - ili bar u njenom elektronskom izdanju - Boško Jakšić objavio jedno dušekorisno štivo. Zainteresovanima toplo preporučujem da pomenuti tekst potraže u bespućima internetske zbiljnosti i da ga pročitaju, a ja ću se - zbog karakterne isnuficijencije - ograničiti na kraći citat:

28 1.01 Pročitaj

Petokoalicionaš

16/04/2016 17:21

Petokoalicionaš

Piše: Svetislav Basara

Subota je dan za kulturu, ali znate kako kaže "naš narod", bar njegov zapadnosrbijanski deo – jebo ti kulturu, gledaj od čega se živi. Dosledan sebi, dostojan svojih svetinja i svoje svetle istorije, "naš narod" je vekovima gledao od "čega se živi" i na kraju je, jebavajući kulturu i gledajući od "čega se živi", došao u situaciju da nema od čega da živi, a da – o istom trošku – nema ni kulturu, a – kako stvari stoje – ukoliko Oco – pu, pu, pu, daleko bilo – izgubi izbore, još će manje imati od čega da živi, a još mnogo manje će imati kulturu, jer u slučaju da Oco izbore izgubi, penzija – kako reče Ocov petokoalicionaš (nije petokolonaš, Ceco), Krkupizdubabić – neće biti, što znači da neće biti ni takozvanih nacionalnih mirovima, pa će poslenici kulture – u znak solidarnosti sa "našim narodom" –takođe pocrkati od gladi.

28 1.01 Pročitaj

San jednog srpskog vola

15/04/2016 14:50

San jednog srpskog vola

Piše: Svetislav Basara

Lepo kaže "naš narod" - ne čačkaj mečku po ženskom polnom organu, ali meni đavo ne dade mira, džarnuh onomad u srpsku policiju i policajnost - što je stoput gore nego džarnuti mečkin ženski polni organ - i sad iz noći u noć sanjam košmare. Onaj od preksinoć, u Makedonskoj, beše, kako se to u žargonu kaže, belo perje u odnosu na noćašnji. A šta sam usnio, to ću vam sada podastreti, uz savet da pre čitanja obučete kožne gaće.

13 1.00 Pročitaj

14/04/2016 14:21

Srpstvo i policajstvo

Otvorih jučerašnjom kolumnom policajnu Pandorinu kutiju, čestnejši čteci. Može biti da sam zato svunoć sanjao policaje - "sve brđane kršne, orne da pretuku", što reko Brana Petrović - kako me, ovako sakatog, isukanih pendreka ganjaju niz Makedonsku ulicu dok Smajlovićka s balkona najstarijeg balkanskog lista dovikuje: "Udri bandu, on će mene da pendreči! Udri!"

11 1.01 Pročitaj

13/04/2016 14:16

Izborstvo i policajstvo

Piše: Svetislav Basara

Razumem nezadovoljstvo, pa čak i gnev, izazvan najavom već poslovičnog policajnog popečitelja da će predstojeće izbore kontrolisati policija, ali - ka i vazda - ne razumem ovoliki ibret. U kojoj su to zemlji ibret hanume i gospoda živeli, na kakve su se to visoke standarde navikli, pa im teško palo ono što, fakat, jeste teško, ali što je, da kažemo, notorno, a notorno je da je Srbija od svog nastanka bila - i da će do neodređenog dana u dalekoj budućnosti, kada se drugačije naredi ostati - policajna država per excellence.

12 1.01 Pročitaj

 Autogenocid

12/04/2016 13:55

Autogenocid

Piše: Svetislav Basara

Juče se navršilo sedamnaest godina od dana kada je - usred "zločinačkog NATO bombardovanja" - javno pogubljen Slavko Ćuruvija. Sitničav kakav sam, namerno nisam napisao - "ubijen" jer ubistva (s predumišljajem, iz strasti, iz nehata, itd.) spadaju u domen nekontrolisane, nazovimo je tako, privatnosti, a države - kada se odluče na takav korak - ne ubijaju, nego pugubljuju.

16 1.01 Pročitaj

Zavlačitost ponedeljaka

11/04/2016 14:33

Zavlačitost ponedeljaka

Piše: Svetislav Basara

Ponedeljak je baš onako "zavlačit" dan. Pusti se iksan preko vikenda malo odmori, obnovi energiju, apetiti mu porastu, pa od ponedeljka očekuje da mu donese nešto novo, nada se - kad smo već kod turcizama - nekom birićetu, ali, avaj, odavno više nema takvih ponedeljaka, a da nema pobednika Haškog tribunala, Šešelja, pokretača srpskog vremena, ne bi bilo ni utoraka.14 1.01 Pročitaj

Nacionalno iće i biće

09/04/2016 13:22

Nacionalno iće i biće

Piše: Svetislav BasaraUobičajilo se ovde misliti – s ciljem da se ne misli, a da se prostota zaseni – da je vrlo kulturno svako mesto na kome se pojavi kulturpopečitelj, kao što njegov kolega po palici (iako ne dirigentskoj, nego vaspitnoj), unutrašnji popečitelj, Stefanović, misli da su policaji i policajke postrojeni iza njegovih leđa garant bezbednosti Srbije i kao što je, za vakta jedne od mnoštva naših "tamnica naroda", SFRJota, garant bratstva i jedinstva – u zvučnom smislu – bilo Kozaračko kolu u kome su đipali momci i đevojke odevene u nošnje svih naših naroda i narodnosti, a u vizuelnom – omladinac, rudar i oficir postrojeni na bini.

19 1.01 Pročitaj

Sudbina i komentari

29/04/2016 13:24

Sudbina i komentari


Nadam se da mu Vava Petković neće zameriti što sam kidnapovao naslov njegovog romana. Ne bez neke, kako ćemo videti. Ima tome poodavno otako sam sa ove tribine srpskom narodu i senatu blagoobznanio da problem Srbije nisu loše politike, nego loša psihologija i da iz srpske kolektivne psihologije, ovakva kakav jeste, nikada neće proizići dobra politika, kao što se od takozvanih govana - ma koliko ih mackao marcipanom i posipao vanilin šećerom - nikada ne može ispeći ukusna pita.

18 1.01 Pročitaj