RSSFamozno

28/05/2015 14:07

Južnoevropska unija

Juče smo, žčestnejši čteci, imali još jedan istorijski dan. Nije mala stvar. Prva poseta jednog srpskog premijera Albaniji, prvi put se u Tirani zavijorila srpska zastava! Prvi put intonirana srpska himna! Sve u svemu - bilo je tu mnogo "prvih puta", a opet, sve je nekako izgledalo kao da se istorija ponavlja. Jesu tom zgodom Vučić i Rama ispalili plotune poruka dobre volje, koje su zasigurno prijale ušima briselske administracije, ali lepo se videlo da Vučiću nije baš drago što je u gostima - iako je tvrdio da je ponosan - a isto tako se lepo videlo (doduše nešto manje) da ni Rami nije nešto naročito milo što je domaćin i da tu, u stvari, nikakve posete ne bi ni bilo da se u celu stvar nije umešala takozvana višnja sila.

1.05 Pročitaj

27/05/2015 20:51

Banana u uhu

Šta se dobija spajanjem "Ruskog ekspresa" i "Politike". "Ruska Politika ekspres", eto šta. Na takva tabloidna razmišljanja naveo me je intervju sa šefom "Ruskog ekspresa" u Srbiji, stanovitim Jevgenijem Baranovim, objavljen u - "Politici", a da gde bi drugde.

13 1.03 Pročitaj


25/05/2015 23:15

Golmanov strah od promaje

Ratovi, velike katastrofe uopšte, sjajna su prilika da se belosvetski psici, filozofi i intelektualci opšte prakse pokažu kao humanisti i pravednici, pritom s indignacijom odbijajući svaku primisao da u njihovom angažmanu ima podosta samoreklamerstva, a ponekad, bogme, i lepe zarade. Tako je bilo i tokom rata u takozvanoj bivšoj Jugoslaviji.

12 1.00 Pročitaj

25/05/2015 00:02

Draškanje

Ko bi rekao, čestnejši publikume, da će rehabilitacija Draže Mihailovića, umesto očekivanog nacionalnog pomirenja, dovesti do novih srpskih podela. I to u vladajućoj koaliciji. I to pred očima čitave javnosti! V čjom bylo djelo? Olivera Kovačević pozvala u emisiju "Da, možda, ne" spoljnog popečitelja Dačića i - počev od te večeri vanstranačkog intelektualca (sic!) - prezidencijalnog sovjetnika Olivera Antića. Sasvim predvidivo, Ivica i Oliver su se brzo pokarabasili. Dačić je neodustajno dokazivao da je Draža okupatorski sluga i koljač, a Antić je još neodustajnije uzimao Čiču u zaštitu, ali i jedan i drugi su sluđenom auditorijumu ostali dužni objašnjenje: Kako to, ako su već ljuti ideološki neprijatelji, bez problema participiraju u istoj vlasti.

10 1.03 Pročitaj

22/05/2015 14:22

Kasapski um

Doguzeljasmo do vikenda, hajde da malo danemo dušom od subkarukaturalne politike i da se pozabavimo stvarima “od kojih se ne živi”, ali koje itekako umeju da zagorčaju život. Uzmimo primer pravopisa. Kao i sve ostale stvari koje nastoje da unesu nešto reda u okolni haos – zakoni, na primer – pravopisi su puni rupa, a rupama naročito obiluje Pravopis srpskog jezika. Cinik bi rekao: kakvi putevi, takav pravopis. I ne bi mnogo pogrešio. Nije stanje puteva baš toliko nepovezano sa stanjem pravopisa.

15 1.04 Pročitaj

21/05/2015 18:39

Supkarikaturalnost

Odvajkada znam za Duška Petričića, ali sam ga upoznao tek pre pet godina i to gde? Bogu iza leđa, u Kanadi, preciznije - u Torontu. Došli Duško i Dragana da pogledaju neku moju komendiju koja je tamo je li gostovala, posle priredbe malo popričali, ja se požalio na kanadski antipušački fašizam, a Duško me pozove da sutradan dođem kod njega kući, pa da pušimo do mile volje. Rečeno - učinjeno. Sutradan uveče smo Duško i ja do neko doba pušili i razgovarali. Zapamtio sam dobro taj razgovor.

15 1.09 Pročitaj

20/05/2015 14:23

Umešanost

Jedan je pisac iz XIX veka - čijeg se imena trenutno ne mogu setiti - dalekovido rekao da je svet počeo da odlazi dođavola onoga momenta kada su jutarnju molitvu zamenile jutarnje novine.

10 1.10 Pročitaj

19/05/2015 18:14

Svršavanje društva

Vidim da je Overlord održao sastanak sa predstavnicima takozvanih nevladinih organizacija, a negde pročitah da je na tom sastanku bio skloniji da sasluša "drugu stranu" nego da drži govorancije - novo mi je to bilo čuti, ali svakako zaslužuje da bude pohvaljeno.

17 1.31 Pročitaj

18/05/2015 17:45

Jet set sinod

Taman se malo smiriše četničko-partizanske srpske podele, kad eto ti srpskih podela na mestu na kome - bar se tako smatra - ne bi trebalo da ih bude - na zasedanju Sinoda Srpske pravoslavne crkve. Arhijerejska trvenja su, predvidivo, izazvala veliku pozornost srpskih novinčina, vazda željnih jakih senzacija. Jer, pazite: vest da su se potukli Zoran Ćelo i Mile Murga, vođe navijača Rada i OFK Beograda, prolazi nezapaženo, ali hedlajn - pobili se vladika Ananije i vladika Tihon - to i te kako podiže tiraž.

15 1.50 Pročitaj

17/05/2015 19:40

Srpstvo, plavstvo i zelenstvo

Piše: FoNet

Vidim da je subotnja antirehabilitaciona kolumna dolila još malo ulja na vatru srpskih podela. Čak je u svetu neđelju osvanula i na sajtu B92, a tamo ne osviću bezvezne vesti. U međuvremenu se, po istom pitanju, oglasio i Overlord, a i "najstariji dnevnik na Balkanu" je svoju "Temu nedelje" posvetio ovom "gorućem pitanju".

13 1.65 Pročitaj

15/05/2015 15:43

Nadražaji

Dočeka i Draža da bude rehabilitovan. Kad ono međutim! Dan kasnije prosu se vest da nije rehabilitovan, nego da je samo presuda komunističkog Narodnog suda oglašena nevažećom. Svejedno, prvi utisak je najvažniji.

19 1.71 Pročitaj

15/05/2015 09:34

Udar na uspomene

Vidim u novinčinama da je pravna država stigla i u Zapadnu Srbiju, tačnije u moj zavičaj, miran, inače, kraj, ali, fakat, nesklon poznaniju prava. V čjom djelo?

14 1.70 Pročitaj

13/05/2015 17:23

Preigravanje

Hvala ti, Nataša, sestro lijepa, što si me zalila! Baš sam nešto, što no kažu, bio šljono.
Da vidimo mi šta se izdogađalo dok sam dorađivao knjižuljak koji će vam Dangraf, Panović, i moja malenkost pokloniti za Danasov jubilarni osamnaesti rođendan. Bezbeli, glavni utisak beše kumanovski obračun makedonske policije i albanskih terorista. Stvar, čini mi se, počinje da se usložnjava. Nije to bio klasični teroristički napad tipa "udri i beži (ako možeš)"; ne, u Kumanovo je odnekud (odakle li Bože) pristigla omanja, dobro opremljena, uniformisana vojska i čitava dva dana vodila ulične borbe sa makedonskim snagama bezbednosti. Sledstveno je i žrtava bilo kao u omanjem ratu.

7 1.96 Pročitaj

13/05/2015 09:08

Srpstvo i hrvatstvo

Hrvati i Srbi, u stanju su, - dokazali su to i neprestano dokazuju - da i jednu svetsku religiju, hrišćanstvo, kome ni Osmanlije nisu uspele da doakaju, unakaze i prilagode sebičnim, provincijalnim interesima srpstva i hrvatstva koliko su samo više u stanju da upropaste i u blato srozaju jedni druge, a usput i veliku državu koja je imala nesreću da Srbi i Hrvati budu njeni - visokoparno rečeno - konstitutivni narodi.

3 1.90 Pročitaj

11/05/2015 21:12

Dobra stvar

Koliko sam samo puta iz melanholičnih razmišljanja bivao grubo prenut glasnim urlikom - to, Miki, nabij mi ga, to! Eto, pomislih, zašto je legalizacija prostitucija dobra stvar, iako je za razliku od ilegalne kafanske prostitucije poprilično skupa. Avaj, u Jugoslaviji su i stvari mnogo potrebnije od prostitucije bile nelegalne, malo je šta u Jugoslaviji bilo legalno, prisetih se, malo šta, zaista.

4 1.93 Pročitaj

10/05/2015 22:45

Klozetski razvrat

Na osnovu uvida u stanje stvari u čučavcu kafane Zora - mislim na hrpe govana u svim agregatnim stanjima i svim stadijumima truljenja, na desetine razbacanih krvavih menstrualnih uložaka, na stotine upotrebljenih, kurtona, na razmazotine govnavih prstiju po zidovima i žvrljotine ispisane mastiljavom olovkom - ljudi od duha su još u ono vreme zaključili da se nad Jugoslavijom nadvijaju mračni oblaci, ali niko im - iako su to javno govorili - nije verovao.

2 2.00 Pročitaj

08/05/2015 16:16

Veliki napredak

Odlazeći u Hrvatsku, dok je još bila jugoslovenska republika, osećao sam izvesnu nelagodu zbog stupanja na teritoriju pod kontrolom Katoličke crkve, a sada, kada se Hrvatska osamostalila i kada je - bar tako tvrde hrvatski državni mediji - svoja na svome i takoreći fundamentalistički katolička, osećao sam još i strah.

10 1.77 Pročitaj

07/05/2015 17:20

Provincijska kasaba

Tako to ide na prostorima bivše Jugoslavije, na kojima vlada večna oskudica vremena, prostora, deterdženata, cigaret papira, svega ostalog, uostalom, pomislih.

9 1.91 Pročitaj

06/05/2015 21:57

Manevarski prostor

Autoput Beograd Zagreb u stvari je onaj široki put koji vodi u propast, oduvek sam to znao, a ipak sam upravo tim putem decembra 2009 krenuo u Zagreb sa zadatkom da se iste večeri samrtno dosađujem na književnoj večeri koju mi, u okviru Dana srpske kulture, beše upriličilo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta.

9 1.78 Pročitaj

26/05/2015 20:41

Budućnost sadašnjosti

Politički život načisto zamro, ekonomija na izdisaju, kultura u čabru, sport u rasulu, novine sve dosadnije, novindžije sve nepismenije, komentatori sve gluplji, dobro ide još samo rijaliti programu "Parovi", starletama, ubicama žena, saobraćajnim nesrećama i - ako je verovati istraživanjima javnog mnjenja - strankama takozvane krajnje desnice.

14 1.01 Pročitaj