RSSFamozno

30/07/2015 19:53

Igre na nesreću

Loto mi se odavno zamerio! Da možda nije zato što nikada nisam dobio sedmicu. Nije zato. Nikada nisam uplatio nijedan tiket, ali bar nisam - kao onaj Jevrej iz vica - molio Boga da dobijem premiju. U stvari, nemam ja toliko problem sa Lotom, koliko sa njegovim žrtvama. Krenem tako utorkom i petkom na trafiku po novinčine i cigare, a pred trafikom se otegao red igrača na sreću. Uplaćuju tikete. Uglavnom je to sirotinja raja. Odvaja od usta u nadi da će jednoga dana - ako je Bog i Loto pogledaju - zgrnuti milione.

1 1.00 Pročitaj

29/07/2015 20:04

Letnja škola 2

Nazad u čarobni svet seljačke političke filozofije. Sećate li se onog - u "Famoznom" višekratno pominjanog - žandarmerijskog narednika koji se beše nameračio da naguzi neku pristalu snašu iz Gornjeg Pičkovca?

15 1.00 Pročitaj


27/07/2015 19:52

Letnja škola

Nastavljamo kratki kurs - letnju, da kažemo, korčulansku (gučansku) školu - seljačke političke filozofije. Da je vaktile bilo pameti - kao što je nije bilo - Srbija bi ostala "zemlja seljaka na brdovitom Balkanu". Gospod Bog joj beše dao sve uslove za prosperitetno seljaštvo: plodnu zemlju, šume, pašnjake i obilje voda. Sad će komentar-drkadžije da graknu: evo ga, elitista, prodana duša, hteo bi da seljake drži u getu, a on da se šepuri po gradu i širi subverzivne, antisrpske ideje.

23 1.06 Pročitaj

26/07/2015 19:58

Dupeglavost

Je li, more, Panoviću? Dojavi mi šta kaže tehnički urednik? Da li tekst štampan ćirilicom zauzima dvadeset odsto više novinskog prostora? Ja nemam takav utisak! Šaljem tekstove standardnog karakternog volumena, a u štampanom izdanju mi ne izgledaju prostranije. Da tako kažemo.

19 1.08 Pročitaj

24/07/2015 22:58

Pasuljčinom protiv vrućinčine

Doguzeljasmo nekako i do kraja ove vrele sedmice. Za danas su najavljene neke kiše, a za sutra – ako Bog da – i nekakvo zahlađenje, utom će i Sveti Ilija, pa će početi naricanje za letom i suncem, eto ubrzo i nove “najhladnije zime u poslednjih trista godina”. I tako u krug.

16 1.05 Pročitaj

23/07/2015 20:19

Ćirilizacija i babaserstvo

Jeste li primetili, čestnejši publikume, da ove godine u novinčinama nema nijednog drekavca, nijedne proplakale ikone i nijednog teleta sa tri glave? Ali stavite prst na čelo, možda ih ipak ima, samo što ovoga leta nastupaju pod lažnim imenima. Ko će ga znati? Javiše mi jutros telefonom da me je večno uplakana ikona koja se predstavila kao Smajlovićka ogovarala na nekom jutarnjem programu. A šta je pričala? Moji "obično dobro obavešteni izvori" kažu da je Ljilja - u nebitno kom kontekstu - pominjala ćirilično "Famozno" i da mi je opet spočitavala "klozetske metafore". Ja joj pre neki dan - pismenim putem - lepo objasnih razliku između klozetskog metaforstva i politikantskog babaserestva. Ali sam - po običaju - džaba krečio.

12 1.06 Pročitaj

22/07/2015 20:39

Srpstvo i bekrijstvo

Tečnosti, više tečnosti, što bi rekli Gete i dr Nada Macura. A sećate li se šta je rekao Sartr? Rekao je da je put u pakao popločan dobrim namerama. Ali stavite prst na čelo, razmislite malo, nije li tečnost vrlo zavlačit pojam. Tečna je ambrozija, ali je tečna i sona kiselina. Tečna je izvorska voda, ali je tečna i rakija. Vidim ovih dana u crnim hronikama ľ a ima li uopšte ovde drugih hronika ľ da auto-moto bekrije vrše genocid po srpskim džadama. Ne trčite pred rudu. Nije mi namera da svalim krivicu na dr Nadu; dama svima misli dobro. Druga je tema naše današnje kolumne. Najavljena je u naslovu.

23 1.08 Pročitaj

21/07/2015 20:11

Radiologija

Nestade i Radio B92, onakav kakav je doskora bio, a meni to - po ovoj vrućinčini - promače neopaženo. Ono, fakat, video sam na onom auto-ekrančiću da umesto B92 piše Play, ali sam to pripisao opštem pokarabasivanju idiotske naprave za prikazivanje besmislenih podataka poput spoljašnje temperature koju mi takozvani board computer - iz samo njemu znanih razloga - već mesec i po dana pokazuje u Farenhajtima.

24 1.06 Pročitaj

20/07/2015 19:56

Diktatura mediokriteta 2

Uh, uh, uh, ala je srpsko komentatorstvo i mediokritetstvo uznemirila kolumna "Diktatura mediokriteta". Ne voli Srbin da bude mediokritet pa to ti je. Tako to biva kad ti istoriju skroji Pantelija Srećković. Tada svi (i sve) moraju da budu veliki, zlatni, uzvišeni... I pročaja.

25 1.07 Pročitaj

19/07/2015 20:31

Diktatura mediokriteta

Toma Nikolić izdao Halkidiki! Ne trčite pred rudu. Ne padajte u vatru! Vest je lažna! Ne bi Tomo nikad izdao braću Grke niti bi ikada priznao nezavisnost Halkidikija - takav je on karakter - uprkos tome što je - ako je verovati jednoj ovdašnjoj eminentnoj žutari - brat Grk, Cipras, izdao nas, to jest - Kosovo. V čjom djelo? Do juče ovde obožavani Cipras pod pritiskom mrskih imperijalista odlučio da Helada otvori nekakvu poluambasadu u Prištini. I šta? Puče tikva! Obeshrabri se Vulin! Razočara se Borko. A kako je Tomi, o tom ne smem ni da mislim.

25 1.08 Pročitaj

17/07/2015 16:28

Čuvari inercije

Pročitah u “Vremenu” vrlo interesantan tekst Dragana Popovića naslovljen “Ta teška, strana reč”. Pretpostavljam da pogađate da se radi o reči “genocid”. Tekst je, inače, reakcija na prošlonedeljni tekst Zorana Ćirjakovića “Nekropolitika kao sudbina”. Ni taj tekst nije neinteresantan. Ćirjaković konzistentno razmišlja, ni pisanju nije nevičan, ama ima problem sa emocionalnim odnosom prema stranama sveta. Smatra – vrlo je to moderno danas – da sva zla dolaze “sa zapada”.

14 1.08 Pročitaj

16/07/2015 21:09

1.500 bizona

Čim sam juče - u cik sabaha - video na sajtu NIN-a da je Olivera Bećković uradila intervju sa "prijateljicom i neistomišljenicom", Ljiljom Smajlović, momentalno sam podigao diskushernično dupe i odjurio do trafike. To je, štono se kaže, must read! Udarila junakinja na junaka! Leteće, pomislih u magnoveniju, perje! Sevaće munje i gromovi! I pročaja.

16 1.03 Pročitaj

15/07/2015 18:26

Godine krize

Odjekivali su proteklih meseci gromoglasni povici: Siriza! Cipras. Smrt kapitalizma! Obnova levice! Nacionalno dostojanstvo! Referendum! Ohi! Ne! I šta? Ništa. Leže Cipras na rudu, splasnu oduševljenje. A šta ja mislim o tome? Jesam li razočaran Ciprasom? Smatram li da je izdao "ideale"? Ohi, to jest - ne. Mislim da je postupio racionalno. Kao i većina ovosvetskih levičara Cipras je pokušao da uradi stvar "na galamu" i da - ako je moguće - nešto safata u mutnom, a kada je uvideo da to ne ide, okrenuo je ćurak naopako. I držim da je mudro postupio.

17 1.02 Pročitaj

14/07/2015 21:36

Gospođa Neprcović

Kada Đole Vukadinović na sajtu NSPM objavi neki tekst antiprotivan (a da kakav drugi?) sproću moje malenkosti, odmah se ispod teksta sjati pitoreskni komentatorluk u poređenju sa kojim komentatorluk "Famoznog" liči na klub diplomaca Kembridža. Redovno čitam te - nazovimo ih - ispisotine, te zvezdane trenutke samosvesne tupoumnosti koji bi - da nije "naprednih tehnologija" - zauvek ostali skriveni unutar granica nekog od mnoštva ovdašnjih komšiluka i frizeraja.

15 1.06 Pročitaj

13/07/2015 18:02

Zašivanje državnih usta

Sećate li se jedne davne kolumne naslovljene "Navučenost na haos"? Ne sećate se! Pošteno govoreći, ne sećam se ni ja. Davno je to bilo. Pa hajde da obnovimo gradivo.

13 1.08 Pročitaj

13/07/2015 10:20

Genocid nad premijerom

Sad ću vam blagopredstaviti blistavi primer uređivačke politike "dobar dan čaršijo na sve četir strane". A gde bi ta uređivačka politika bila "implementirana" ako ne u novinama najstarije urednice na Balkanu.

11 1.03 Pročitaj

10/07/2015 18:59

Pogubnost doručkovanja

Bejah sinoć nameračio da pišem o “skupu visokog rizika", to jest o pozivu vojvode Šelja (nije štamparska greška, tako ga je, ako se sećate, nazvao onaj strašljivi obožavalac-pisac-grafita) i ribe zvane Sanda Rašković Ivić, da se članstvo i simpatizerstvo njihovih blagotakozvanih stranaka "pridruži" protestu "Žena u crnom", dođoh sabajle u moju kafanicu da pročitam novine i napišem tekst i tu u kafanici promenih mišljenje.

10 1.07 Pročitaj

09/07/2015 15:34

Otrovna ribica

Ne trčite pred rudu, đuturumi. Obuzdajte pokvarene mašte. Nije ono na šta ste pomislili. Drugo nešto je u pitanju. Letnja dokolica, skapsa, vreme nepogodno za čtenije ozbiljnijih štiva, sledstveno čemu sam se juče odao prelistavanju takozvanih lakih sadržaja. Ne znam da li ste primetili da su drekavci, proplakale ikone i jagnjad sa tri glave izašli iz mode, a da su se na tron budalizma i sublesaste beznačajnosti popele morske sanđame. Naročito one otrovne.

9 1.09 Pročitaj

08/07/2015 16:36

Tehnika toplotnog udara

Iako je već stolećima poznato da je na ovoj geografskoj širini jul najtopliji mesec i ovog je jula, kao, uostalom, i prethodnih nekoliko, usledilo stravično ibretenije zbog "tropskih" vrućina, a ja vama ponovo kažem da malo ko od ovdašnjih žitelja - izuzimajući "elitu" koja "uživa" na dalekim južnim "destinacijama" - ima blagog pojma šta su to tropske vrućine.

14 1.05 Pročitaj

28/07/2015 19:06

U borbi protiv ćirilice

Bejah nameračio da - kako se to stručno kaže - pustim u štampu drugi nastavak Letnje škole seljačke političke filozofije, kad u "Danasovoj" rubrici "Pitanja i odgovori" ugledah anketu na temu a da kako komentarišete to što je Basara počeo da piše svoju kolumnu na ćirilici. Beše to must read. A posledično i must write. Nastavak Letnje škole sledi u sutrašnjem broju. Ako izađe. Ubi nas latinični PDV.

18 1.03 Pročitaj