RSSFamozno

27/02/2015 23:11

Večna šesetosma

Doguzeljasmo do kraja još jedne nedelje. I - kakav je bilanans? Kako smo se proveli? Da kažemo, ne tako loše! Rat nije izbio, a mirne duše je mogao. Soli, hleba, zejtinam benzina i ostalih nasušnih potrepština ima u prodaji, a moglo ih je i ne biti. Donet je i zakon o smanjenju dozvoljene akoholosanosti sa 0,03 na 0, 002, nađe se i poneka kinta, malo li je…

12 1.24 Pročitaj

26/02/2015 18:12

Stratfore i fazoni

Dosta smo ćerali komendiju, beše prethodnih dana svega i svačega, pa i seksualnih pikanterija, vreme je za ozbiljnije teme. Čitam jutros u novinčinama da je Stratfor - agencija koja okuplja najuglednije američke baba-Kurane - blagoizvolela objaviti periodični izveštaj na temu - šta će se, ko biva, događati u svetu do 2025. godine. Zli jezici tvrde - a sa koliko osnova ne znam - da je posao Stratforovih baba-Kurana da snivaju ono što je Americi milo, mada, istini za volju, Stratfor često i potrevi. Zli jezici, opet, kažu da Amerika često pripomogne da se Stratforova predviđanja obistine. Ali to je sa prorocima tako otkako je sveta i veka. Još uvek se lome koplja oko pitanja: da li proroci vide buduće stvari ili ih pak svojim proricanjem izazivaju.

15 1.24 Pročitaj


24/02/2015 15:05

MARIN LE PENGO

Puče tikva, dražajši čteci! Onolika “zajednička istorija”, obostrana pravoslavnost i frapantna “sličnost jezika” – sve to pade u vodu. Samo nekoliko meseci posle bratske parade na Ušću i grandioznog čaprazdivana upriličenog Vladimiru Vladimiroviču , u Kremlju su okrenuli ćurak naopako i iz svih raspoloživh oruđa – za sada medijskih – pripucali po Overlordu. V čjom bilo djelo? Moskva se – bar za sopstvenu i srpsku javnost – žestoko uzibretila zbog toga što je Vučić zbog već nečeg angažovao Tonija Blera, a šta je pravi razlog, to ćemo blagovremeno saznati.

22 1.22 Pročitaj

23/02/2015 17:50

Pad u ekstaz

Danas ćemo da ćeramo komendiju i da udaramo brigu na veselje. Vidite valjda da od ozbiljnosti vajde nema. Naročito kad je ta ozbiljnost lažna i odglumljena. To je u neku ruku i tema naše današnje kolumne. Svakako ste po novinčinama nailazili na lamente o starim, dobrim, patrijarhalnim vremenima, kada su se poštovali stariji i kada se "znao svaki red". Takođe ste, pretpostavljam, upoznati i sa delima ča-Janka Veselinovića, Milorada T. Šapčanina i drugih velikana srpske patrijarhalnosti, a da i ne pominjem napise tipa "Beograd nekad i sad", prepune idiličnih slika "iz društvenog i porodičnog života u Srbiji XIX veka." I pročaja.

20 1.38 Pročitaj

23/02/2015 06:58

Nužna odbrana

Kao što je poznato, u metežima, naročito geopolitičkim, mnogi ambiciozni svati, ali i drčne frajle, vidi svoju šansu, pa je sledstveno neku svoju šansu ugledao i poslovični Sulejman Ugljanin, koji je na nekom sandžačkom skupu blagoizvoleo izjaviti da je Srbija „šovinistička tvorevina“, da to tako više ne ide i da će on, Suljo, „malo pozvati NATO“ da zavede red, šta li? Na stranu to što je NATO - pomalo politički nekorektno rečeno - skeptičan prema imenima kao što je Sulejman, hajde da mi vidimo, može li se to nekako izgladiti mirnim putem. Može, jašta! I to vrlo lako. Sulji samo treba dati, kako se to kaže, portfelj „na vladi“ Srbije i Srbija će u Sulejmanovim očima momentalno postati uzorna demokratska država.

14 1.25 Pročitaj

20/02/2015 18:09

Davni jadi

Da je Danilo Kiš poživeo, kao što nažalost nije, sutra bi napunio osamdeset godina, što u naše vreme uopšte nije neka nedostižna starost, a meni se, opet, čini kao da je umro pre najmanje sto godina. Pokušaćemo danas da istražimo zašto je to tako.

20 1.13 Pročitaj

20/02/2015 12:48

Pravo na sve

Ako od govneta napravite, da prostite, pitu, to će za govno biti veliki napredak, ali i muka duhu za majstora i konzumente. Može to biti estetski primamljiva i naoko hranljiva pita, ali to se - obrni, okreni - ne može jesti. U jednom momentu istorijskog razvoja ljudskog društva i kulture nekim je čovekoljubivim svatima palo na pamet da bi bilo baš šik da se od, nazovimo ih, govnavih strana ljudskog života napravi lepa pita, pa su prionuli na posao, a rezultat je ispao isti kao i sa klasičnom pitom. Za razliku, međutim, od govno-pite u klasičnom smislu te reči, čovekoljubive pite se u slast jedu. I još se pita: Ima li još?

9 1.07 Pročitaj

18/02/2015 19:16

Gde su, šta rade

Kud nestadoše sva ta divna stvorenja? Gde su? Šta rade? Šta sanjaju, šta im se događa? Takoreći do juče behu zvezde Famoznog, a danas ih prekrili ruzmarin, snegovi i šaš. Eh, gde su? Neki su završili u ropotarnici istorije, neki su - Bog da im dušu prosti - zamakli, neki su, da kažemo, izmakli mojoj pažnji.

13 1.25 Pročitaj

17/02/2015 16:16

Pravo na onesvešćivanje

Saznadosmo li epilog afere „Masovno trovanje đaka u Šajkašu“? Ne bih rekao. Nekoliko dana su šajkaški klinci koji su se masovno ispoonesvešćivali u školi punili stupce ovdašnjih novinčina, zvonilo se na uzbunu, oglašavali su se „eksperti“, već se počelo i sa pripremama za lov na odgovorne veštice i odjednom - cap! - ni mukajet. Ispostavilo se na kraju da su deca - a i svi mi s decom - bila otrovanija medijskom histerijom nego hranom, lošim vazduhom, bojnim otrovima i ostalim brzopletim pretpostavkama.

10 1.04 Pročitaj

16/02/2015 19:04

Sretenju u pohode

Komedijant slučaj je udesio da inauguracija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović padne na Sretenje, što je našem džimhurbaškanu dalo solidan alibi da se ne pojavi na urnebesnoj - ne nalazim bolju reč - svečanosti upriličenoj u Zagrebu pod vedrim nebom, a u visokom prisustvu lokalnih i regionalnih zvanica.

17 1.07 Pročitaj

13/02/2015 19:14

Ogledalo iza pogleda

Za razliku od mnogih svojih kolega, novinara, Milan Vlajčić nije sklon vinu, ali možda upravo zato i jeste kao staro vino - sve je bolji kako vreme odmiče.

12 1.25 Pročitaj

12/02/2015 15:22

Pelagijanci

Danas je na meniju ubitačna mešavina: red dnevne politike, red seljačke političke filozofije. Pa prionimo na posao. Iako su seljački filozofi i te kako skloni svim vrstama materijalnosti i sitnog ćara, njihova filozofija je u suštini idealistička, sledstveno čemu, na primer, Vasa Pelagić i G.V.H. Hegel spadaju u isti filozofski koš.

9 1.12 Pročitaj

11/02/2015 19:19

Stvar petlje

Kako stisnuti i prdnuti, kako se j...a da ti ne uđe i kako napraviti pitu od govana, to su, da kažemo, neka od večnih pitanja na koja srpska seljačka politička filozofija pokušava da pronađe odgovore. Krenimo od najuspešnijeg pravljenja pite od govana u našoj istoriji, od takozvane Rezolucije informbiroa.

9 1.16 Pročitaj

10/02/2015 17:59

Srbiza

Ostaci zaklane demokratske stranke baš ne znaju kud udaraju. Evo, recimo, pre neki dan JexS potegao pa žestoko izrezilio bivše desne ruke, Jeremića, Pajtića i Đilasa, Dragana naravno, ne Milovana, ne bi on udario na Milovana.

13 1.45 Pročitaj

09/02/2015 19:27

Ljilji Marlen

Ljilja se Smajlovićka baš raspisala, uvodnici piče li piče. Potegnem tako u svetu neđelju pa pročitam Smajlovićkin kultni tekst „Nostalgija za devedesetim“, u kome se najstarija glodurka na Balkanu ostrvila na neke ovdašnje nevladine organizacije i nevladine dame. Naravno, u svom prepoznatljivom stilu, u rukavicama od gvozdene čipke, sva u marcipanu i oblacima šećernog praha.

27 1.03 Pročitaj

08/02/2015 17:10

Strah od nestajanja

Srećna je okolnost što je Srbija mnogo izdržljivija nego što to misle njeni samozvani dušebrižnici, jer da nije tako, odavno bi nestala sa lica ovog sveta, zajedno sa ćirilicom i ostalim identitetskim značajkama.

16 1.11 Pročitaj

06/02/2015 19:07

Državljani protiv države

Opštepoznato je da je naša država u većini svojih alotropskih modifikacija ravna Pengovim mudima, ali kako vreme promiče, sve sam uvereniji da ni državljani ništa nisu bolji. Šta me navodi na takvu pomisao koja lako može dovesti do novih srpskih podela? Sve po redu. Sećate li se skorašnje afere "Komunalna policija protiv švercerke"?

9 1.09 Pročitaj

05/02/2015 19:29

Žal za genocid

Međunarodni Haški Velekadiluk ovih je dana blagoizvoleo doneti presudu da srpskog genocida nad Hrvatima i hrvatskog nad Srbima nije bilo i time je (prividno) stavljena tačka na dugogodišnji spor, kamen mnogih spoticanja u ionako napetim odnosima dvaju bivših bratskih republika. Kao što, pretpostavljam, znate, ja se principijelno klonim genocida, sezonskih prebrojavanja mrtvih i njihove zloupotrebe u političke svrhe, ali ova je presuda, da kažemo, bila isuviše velika vest da bih je gurnuo pod tepih, pa sam se sledstveno odao istraživačkom novinarstvu.

7 1.06 Pročitaj

04/02/2015 19:25

Paljevine

Čitam u novinčinama da je Overlord blagoodlučio upriličiti rasprodaju dela državnog voznog parka. To je, da kažemo, potez za svaku pohvalu. Džabaluku se mora stati na rep. Kad smo već u državnom auto-moto-svetu, imam jedno pitanje i jedno cinkarenje za Overlorda. Beše li ti, ono, Overlorde strogo zabranio kurčenje sa rotacijama na državnim džadama?

12 1.30 Pročitaj

25/02/2015 19:10

Autogenocid

Dugujem Danasovom prenumerantima i uvažajemom čitateljstvu izvinjenje što sam Nikolu Krstića omaškom prekrstio u Kostića. Šta da se radi, omaška se potkrade. Ama greše i komentatori - koji su se u velikom broju okupili oko - da kažemo - bludne teme. Nije, naime, Krstićeve memoare objavio "Službeni glasnik", nego "Zavod za udžbenike". Ljušić je, fakat, direktorisao i u "Zavodu", ali ne bi on to ni u snu objavio. Gde da izađe pred knjaza i pred Pančićevu omoriku sa tako sramotnim štivom? Kud bi mu obraz! Idi, beži!

18 1.30 Pročitaj