RSSFamozno

24/10/2014 20:54

Dvojeslovlje

Osvanu subota, dan za kulturu i narodno prosveščenije. Pa kad je već tako, pitam ja vas, čestnejši publikume, zar se nikad niste zapitali kako to da u Srbiji, inače turbopravoslavnoj zemlji, nema ni "p" od pokušaja pravoslavnog tumačenja naše mučne društvene zbilje. Ono, fakat, za razliku od judaizma i islama, hrišćanstvo se načelno ne pača u politiku, sociologiju i društvenu patologiju.

1.00 Pročitaj

24/10/2014 20:22

Ime nije bitno

Tako je - "ime nije bitno" - istraživačkoj novinarki moje sve neomiljenije žutare, Blica, koju je Blicov menadžment poslao na službeni put u Prištinu "da istraži tenzije nakon lansiranja drona", odgovorila jedna "baka" na pijaci u Kosovu Polju.

1.01 Pročitaj


21/10/2014 17:02

Politika hemoroida

Pažljivo pročitah veleumna zakeranja na kolumnu „Tačka pucanja“ iz nepotkupljivih pera slobodarskih srpskih komentatora i naiđoh na gomile stereotipa i predvidivosti. Ima ih dve sorte. Jedni me, bajagi, sažaljevaju i nariču nad mojom ulogom fikusa u „Teškoj reči“, drugi mi, opet, pripisuju otvoreno Overlordoljublje. Ali i ja imam zakeranja! I ja imam komentar na komentare.

23 1.23 Pročitaj

20/10/2014 18:16

Kratak pregled raspadanja 5

Kao što smo se u prethodnim nastavcima uverili, političko nasilje, laganje, pljačka i prodaja muda za bubrege u Srbiji imaju plodnu i dugu tradiciju i nećemo mnogo pogrešiti ako ustvrdimo da su u Srbiji pomenute stvari politički sistem čija se statičnost i suštinska nepromenljivost sakrivaju iza čestih promena društvenih uređenja i ustava.

11 1.16 Pročitaj

19/10/2014 18:09

Kratak pregled raspadanja 4

Nastavljamo da se raspadamo. U svakom pogledu, ne samo u kolumni. Samo se osvrnite oko sebe! Videćete isto ono što su naši pradedovi videli na početku XX veka - totalnu dezorijentaciju koja je kulminirala masakriranjem kralja Aleksandra i žene mu Drage. Na krvavi presto potom dolazi uzdanica crnorukaca Petar Karađorđević.

17 1.14 Pročitaj

17/10/2014 18:22

Tačka pucanja

Da vam ne bih remetio krhki spokoj vikenda, sagu o srpskom raspadanju nastaviću u ponedeljak, a danas je na redu afera “Teška reč”. Budući da imam poveliko životno i političko iskustvo, znao sam da će moje TV pojavljivanje u Overlordovom društvu izazvati moralnu (!) paniku u redovima čaršijskih nadžak-baba i proser-deda, ali me je - kao što možda i pretpostavljate - za to savršeno zaboleo Crven Ban.

44 1.28 Pročitaj

15/10/2014 18:57

Kratak pregled raspadanja 2

Gde smo ono stali? Eh, gde? Na istom mestu gde smo stali pre stopedesetak godina. Pokušajmo ipak da se - bar u tekstu - pokrenemo sa mrtve tačke. Idemo natrag u devedesete. Kada je ono Milošević blagoizvoleo dopustiti višepartijski sistem, po prirodi stvari formirala se i opozicija. Ali kakva?

19 1.36 Pročitaj

14/10/2014 16:58

Kratak pregled raspadanja

Zašto u Srbiji nema prave opozicije, zašto opozicija nema energije i ideja - ta pitanja, ćestnejši đuturumi, jedva da su misterioznija od pitanja zašto majmun drži kurac u supi. Dobro, de, nećemo tražiti odgovor od muzikanata iz Brodarske kasine.

18 1.34 Pročitaj

13/10/2014 18:39

Riba zvana Sanda

Završiše se istorijski izbori u DSS-u. I to kopernikanskim obrtom. Za novopredsednika/cu izabrana je jedna dama, iliti u starinskom žargonu riba zvana Sanda Rašković Ivić, koja doista pomalo liči na Džemi Li Kertis.

32 1.36 Pročitaj

12/10/2014 17:18

Jebola vas ebola

Ove godine neće biti svinjskog gripa, vrengija je u povlačenju, nema ni misirske sakagije, ali zato ima ebole, stravične boleštine koju su naše žutare (u duhovnom smislu smrtonosnije od kuge) dočekale širom raširenih ruku. Kao i u slučaju prethodnih pandemija, moja malenkost drži da je i ova najnovija najobičnija karabudževina lansirana u cilju sluđivanja ionako sluđene i u glavu sjebane svetske populacije. Zašto sam tako skeptičan? Zato što ebola nije nikakav novi hit u svetu bolesti. Duga je istorija te bolesti. Odao sam se malo istraživačkom novinarstvu i evo šta sam doznao: Ebola je takozvana hemoragična groznica, karakteristična za Afriku, ali - viđi vraga su sedam binjišah - Eboli vrlo slična boljka postoji i u Srbiji i napada uglavnom poljoprivrednike koji po prirodi posla dolaze u susret sa prenosiocima zaraze - sitnim poljskim glodarima.

33 1.54 Pročitaj

10/10/2014 18:50

Crven Ban u supi

Znate kako se kaže: Najbolji način da se zabašuri neka svinjarija jeste osnivanje komisije koja će je bajagi istražiti. Tačnost ovog političkog aksioma pokazali su i rezultati komisijske istrage o aferi “Paljevina ambasada”.

14 1.37 Pročitaj

09/10/2014 15:35

Strogo verboten

Izgleda da smo ga definitivno popušili, dražajše duvandžije. Naša država - koja zapenušano srlja ka Evropskoj uniji i tamošnjem blagostanju - blagoizvolela je najaviti apsolutni zabranu pušenja „na svim radnim mestima i u svim ugostiteljskim objektima“.

16 1.40 Pročitaj

08/10/2014 16:27

Hemijsko štrojenje

Dobro ste pročitali - ne hemijsko čišćenje, nego štrojenje. Ali polako. Idemo ab ovo. Znamo, čestnejši čteci, da u Srbiji oduvek ima jako puno zagovornika takozvane čvrste ruke koja bi - je li - samo ako joj se dopusti, vrlo brzo dovela stvari u red.

14 1.34 Pročitaj

07/10/2014 18:07

Sekiracija

Najmanje sto puta smo se ovde saglasili da u Srbiji, zemlji sa jednom od najbogatijih i najdužih tradicija političkih ubistava u svetu, bojazan za ostanak državničkih glava na ramenima nije stvar za sprdnju, ali mi - jebo ti nas - ne bi bili mi kada i najozbiljnije stvari ne bismo uvaljali u blato sprdačine.

14 1.95 Pročitaj

06/10/2014 15:41

Tekovine

Eto kako prolazi slava ovog sveta! Probudih se sabajle u svetu neđelju i ni na pamet mi ne pade da je osvanuo još jedan peti oktobar. To jest, znao sam ja dobro koji je datum, ali uopšte ga nisam povezao sa petim oktobrom od pre četrnaest godina.

16 1.84 Pročitaj

05/10/2014 19:19

Bratstvo po filmu

Još malo, pa eto ti nama Putina u Beogradu. Ne znam koliko će vremena Vladimir Vladimirović provesti u „srdačnoj i prijateljskoj poseti“ Srbiji, mada nagađam da se - zbog mnoštva državnih obaveza - neće zadržati duže od jednog dana, što je, držim, prekratko. Ne za njega, Putina, nego za naše nacionalne, kulturne i političke radenike.

19 1.99 Pročitaj

03/10/2014 16:51

Kraj istorije

Evo vam, drkadžije, dugoočekivanog odgovora zašto moja malenkost navodno ne plajpiči njegovu svemoćnost, Overlorda Vučića, ili ga bar ne plajpiči u meri koja bi zadovoljila visoke standarde ovdašnjih lažnih pravednika. Ne plajpičim ga iz prostog razloga što je naša (srpska) istorija završena, a da u stvarnu istoriju – osim u ratovima – nismo čestito ni zavirili. Overlorda Vučića sledstveno vidim kao stečajnog upravnika koji je – nakon bankrota prethodnog poslovodstva – došao na čelo temeljno upropašćene (i još temeljnije pokradene) firme. Da li ovo znači da krivicu za žalosno stanje stvari svaljujem na prethodno poslovodstvo? Uopšte ne. I to poslovodstvo beše preuzelo odavno propalu firmu. I ono pre njega. I ono pre onoga. I sve tako do Miloševića, jednog od velikana, ali nipošto ne i uzročnika kraja srpske istorije.

29 2.07 Pročitaj

02/10/2014 17:22

Utiskoukidanje

Spustih se juče, uvažajeme karakondžule, u deveti krug komentatorluka, da vidim šta divna komentatorska stvorenja sanjaju i šta im se događa. Kad tamo - neprejebivost, buka i bes. Provalili me neprejebivci da ne podižem glas protiv ukidanja Utiska nedelje i da - sledstveno - držim stranu Overlordu. To, međutim, uopšte nije tako. Već sam nešto pisao na tu temu, a budući da se stvar usložnjila, evo, pišem ponovo. Ukidanje Utiska nedelje smatram još jednim, krupnim (ali logičnim) korakom u pravcu definitivnog potonuća u varvarstvo. Kako to sad - logičnim? Polako! Objasniću.

25 1.96 Pročitaj

01/10/2014 18:57

Srbija, crvena banovina

Radoš Ljušić je konačno stisnuo ostatke zaklanih muda i održao konferenciju za štampu na kojoj je protest nekolicine pisaca i kulturnih radnika zbog najavljenog uništavanja knjiga nazvao - neviđenom hajkom. Na rečenoj konferenciji Ljušić je uglavnom mrsomudio o bezgrešnosti i zakonitosti svog "poslovanja".

16 2.05 Pročitaj

22/10/2014 18:56

Popu pop, bobu bob

Možebiti uvažajemi publikume da sam ja ipak vidovit! Možda su mi sporadične posete baba Kurani, proročici zlakuskoj, aktivirala šesto čulo i otvorila treće oko. Jer, pazite, da nije tako, kako bih ja drugačije, još u noći kada je poleteo dron, znao da će vrlo brzo stradati pekare i poslastičarnice u vlasništvu Albanaca i Goranaca.

17 1.24 Pročitaj