RSSFamozno

27/11/2014 18:56

Pravo Crvenog Bana

Davno sam ja rekao da u Srbiji ni mrtvima ne daju mira. Ne znam da li ste ovih dana pratili razvojni put afere Bazdulj? Ako niste, da vas podsetim. Muharem Bazdulj pre, da kažemo dve nedelje, objavio u Vremenu tekst u kome je pomenuo blaženopočivše Srđu Popovića i Sašu Tijanića i to je bio dovoljan razlog da takozvana druga Srbija padne u najstrašniji amok. Već sam ovde pisao o tome, ali stvar je u međuvremenu postala složenija.

14 1.07 Pročitaj

26/11/2014 18:05

Auto svet

Kolega Ustavni sude, čuješ li ti šta priča unutrašnju popečitelj Stefanović? Ako nisi čuo, ja ću da ti prepričam. Kaže, ukratko, Stefanović da „novi zakon“ predviđa mogućnost da će se dilberima koji voze bez dozvole, kao i auto-moto bekrijama u čijoj se krvi pronađe više od dva promila alkohola vozila biti „trajno oduzimana“. A pazite sad kako to unutrašnji popečitelj obrazlaže, citiram po sećanju. U takvim slučajevima - vožnja bez dozvole i u pijanom stanju - automobil postaje oružje, pa ga, je li, treba oduzeti. I - pretpostavljam - nakon oduzimanja ga (ako su u pitanju neka bolja kola) dati na korišćenje policajnim glavešinama.

17 1.13 Pročitaj


24/11/2014 17:32

Projekcija

Kako stvari stoje, ovoj vlasti - a možda i svima nama - glave neće doći opozicija, već sportske manifestacije i prateći pičvajzi. Jedva da se slegla prašina koju su podigle elise onog helikopterčića, samo nekoliko dana nakon što se Vučić i Rama umalo nisu pobili pred kamerama „našeg prava da znamo sve“, u Istanbulu se dogodilo ubistvo Zvezdinog navijača i taj tragični događaj je - predvidivo - bio povod za opštenacionalni i svedržavni amok.

18 1.16 Pročitaj

23/11/2014 17:19

Poluvanredno stanje

Kako započeti kolumnu nakon ovako paklenog vikenda? Jedan mladić ubijen u Istanbulu, gde je otišao sa grupom navijača da „podrži“ Crvenu zvezdu; tri momka se utopila u automobilu koji se survao u Dunav, tri - hvala Bogu - isplivala. U Novom Sadu, opet, neke siledžije krvnički pretukle „par sa detetom“ zato što su „pričali aškalijski“. Ako tom crnom skoru - a ko zna kakvi su se još belaji dogodili, a promakli mi pažnji - dodamo i prošlonedeljni univerzitetski terorizam i maloletnički napad na Rašu Popova, moramo se zapitati: u kakvoj mi to zemlji (i državi) živimo?

23 1.14 Pročitaj

21/11/2014 16:31

Dobri duh

„Lakše je ne postojati nego postojati“ – tako je Jovan Ćirilov napisao u svojoj najposlednjijoj kolumni u NIN-u. Kažem, najposlednjijoj zato što je objavljena posle njegove smrti. Ali nije tu smrt preduhitrila Jovana, nego je Jovan preduhitrio smrt. Napisao je te dubokomisaone redove – obavezno nađite prošli broj NIN-a i pročitajte – s namerom da budu objavljeni nakon što on napusti ovaj guravi svet u kome je dugo poživeo, po kome je mnogo putovao i u kome je puno toga uradio.

15 1.19 Pročitaj

20/11/2014 16:44

Večne devedesete

Hoćemo li u EU? Ili ćemo u Evroaziju? To su čestnejši publikume, da kažemo, prazne priče. Nigde mi nismo pristali. Prelistajte jutarnje novinčine pa će vam sve biti jasno. To nisu novine u nekadašnjem smislu te reči, to je čisti horor. Juče smo se osvrnuli na dva - kako to novindžije kažu „nemila“ - događaja. Ali, ko zna koliko je takvih? Slučajevi Ilije Vujačića i Raše Popova dospeli su u javnost zato što su Ilija i Raša javne ličnosti, ali Bog sami zna koliko profesora po takozvanoj unutrašnjosti biva napadnuto iz zasede i koliko anonimnih penzionera bude žrtvom maloletničkih pljačkaških bandi. Ko zna kakva se sve nepočinstva ne događaju po vukojebinama naše zemlje ponosne za koja se nikad ne sazna.

20 1.21 Pročitaj

19/11/2014 18:33

Društvo srpskog apsurda

„Nakon medijske hajke u tabloidima, maskirani mladići napali profesora univerziteta!“ „Osamdesetogodišnjeg dečijeg pesnika, posle neuspelog pokušaja pljačke, pretukla dva desetogodišnjaka!“ Ne, ne, nisu ovo naslovi iz bajatog New York Times-a koje Grunf čita pospanom Broju Jedan u onom ćumezu iz legendarnog stripa Alan Ford. Jok, more.

20 1.07 Pročitaj

18/11/2014 19:13

Vulinova kumova slama

Ni dana bez paranoje! Ni dana bez teorije zavere! Ni dana bez lupetanja! Ni dana bez pomame! Danima i nedeljema je Srbija odjekivala od usplahirenih povika - Šešelj se vraća! Eto nama čuda, eto nama pokora! Drž’te se dobro! Oblačite kožne gaće! I šta? Šešelj se vratio i momentalno se pokazalo da je stanje redovno ( što ne znači da je dobro) i da je, ako ćemo pošteno, sve isto kao da vojvoda nikuda nije ni odlazio.

14 1.04 Pročitaj

17/11/2014 17:29

Crno-beli svet

Šta je pisac juče hteo da kaže ustvrdivši da smo svi mi pomalo Šešelji? Eh, duga je to priča. Al’ ajde da je nekako uguramo u dozvoljenih mi 2.500-3.000 karaktera. Dakle ovako. Prošle nedelje Muharem Bazdulj objavio u Vremenu vrlo zanimljiv tekst o godišnjici (maltene koincidentnih smrti) Srđe Popovića i Aleksandra Tijanića i - šta?

15 1.12 Pročitaj

16/11/2014 19:36

Repičvajizacija

Znate li kad počinje pičvajz? Ako do sada niste znali, listen to unlce Bas - pičvajz počinje onoga momenta kada vam dođe iz dupeta u glavu da batalite pravljenje pičvajza. Pitajte one kojima se posrećilo da se skinu sa heroina. Pitajte nas, Srbe, koji pokušavamo da se skidamo sa populizma.

21 1.08 Pročitaj

14/11/2014 19:02

Transpozicija

Novembar, mesec diskus hernije! Subota, dan za kulturu. Beše ovih dana jedan kulturni skup na koji bejah pozvan, a na koji nažalost ne odoh zbog - novembra, meseca u kome diskus hernija naprosto podivlja. Moram da mirujem pa to ti je. Rečeni skup bio je posvećen "Rečniku tehnologije", davnašnjem projektu časopisa "Vidici", o kome sam, čini mi se, ovde već pisao, ali nije zgoreg da obnovimo gradivo.

15 1.05 Pročitaj

13/11/2014 15:33

I Žare i pare

Ispade čitav belaj zbog mog prošlonedeljnog spominjanja Žaretovog polnog organa. Telefon mi se tokom dva-tri dana beše usijao. Jedni zovu da mi kažu aferim, drugi zovu da mi kažu - Šta ti bi? Nije trebalo onako. Zvala me i Ivana Konstantinović sa B92. Pita da li sam rad da na televizoru prozborim neku o „polemici“. Budući da nikakvu polemiku (osim internu, telefonsku) nisam primetio, dami sam se zahvalio na ljubaznom pozivu.

17 1.05 Pročitaj

12/11/2014 17:45

Ludi svet

Znate kako ide ona pesma - Ramo, Ramo, druže moj, da li čuješ jecaj moj. Tako nešto. Ne sećam se baš tačno. Bilo je to jako davno kad sam poslednji put bio na Ibarskoj magistrali. Elem, drug Rama nam konačno došao u - zbog drona vaktile odloženu posetu - i u startu se poneo kao dron. Napravio pičvajz. Sličan onom koji je napravio dron.

20 1.06 Pročitaj

10/11/2014 17:58

Lovac na ljeljene

Ajde da malo udarimo po zajebanciji. Dosta nam je valjda više srpskih podela. Kao što vas pre neki dan diskretno obavestih, idoh prošlog vikenda na bajagi detoksikaciju od interneta, ali - kao i sve dobre stvari - i ova kratko potraja, pa u neko doba - što no se kaže - siđoh u domicilnu Bajinu Baštu, da danem dušom, da prenoćim, da vidim drugove, da se raspitam šta sanjaju, šta im se događa, a šta imaju u sušarama, pa ujutru, ako Bog da - put pod noge.

10 1.02 Pročitaj

09/11/2014 16:57

Srbija čeka šelja

Trebalo mi je izvesno vreme da odgonetnem poruku grafita izgrebanog na dupetu zgrade na koju puca pogled sa moje terase, koja mi - oprostite mi na učestalosti reči „koje“, „koja“ - ne služi ni za koji Crven Ban, osim da ponekad izađem na nju, bajagi da bih se nadisao, a u stvari da bih - dok je to još dozvoljeno - popušio cigaru „na svežem vazduhu“. Koji je, takođe da oprostite, svež do mog Crvenog Bana. Ali, ajde, dobro.

10 1.03 Pročitaj

07/11/2014 17:22

Nomen est omen

Žarković je sjajan novinar, ama ima jednu manu: ne ume da sedi. Kako god da se namesti, vidi mu se pička. Što je, da kažemo, pomalo groteskno jer se Žare zvanično vodi kao muškarac. Neki novinar muškog pola – blaženopočivši Tijanić, recimo – napisao bi u velepalamudnom uvodniku „Basara se namazao Bebinim gelom, pa se uvukao u Vučićevo dupe“, a pogledajmo šta je napisao i kako mi ga je – u svom čuvenom stilu – spustio Žarković: „Basarabijske Vučele“.

28 1.01 Pročitaj

06/11/2014 17:46

Pročišćivači

"Vi pušači smrdite nama nepušačima" - eto tako je moju prekjučerašnju kolumnu prokomentarisao jedan vajni komentator uz napomenu da mi, pušači, treba da budemo srećni što nam je još uvek dozvoljeno da pušimo u svojim kućama.

21 1.05 Pročitaj

05/11/2014 15:25

Oktobarski saloon 2

Afera Oktobarski saloon dobila je očekivani epilog. Doskorašnjoj direktorki Kulturnog centra Miji David naglo su podneli ostavku, a na ekspresno upražnjeno mesto je - kao u onom starom filmu, umal’ ne rekoh vicu - postavljena službenica PTT, zovoma Ivona Jeftić. Nemam ja ništa protiv službenica PTT, ama, sve se nešto pitam - ako je već rečena dama poželela da bude direktorka, a partijski joj drugovi ispunili želju, nije li bilo prirodnije da je postave za direktorku pošte? Bilo bi prirodnije, fakat! Može biti da ni nova direktorka KCB-a ne bi imala ništa protiv, ali pošta je pošta - ustanova je to od velikog državnog značaja (i još veće plate) - pa je ta pozicija rezervisana za jebenije igrače od Ivone, srećni joj i dugi bili direktorski dani.

14 1.22 Pročitaj

04/11/2014 19:07

Prividni prividi

Šta ovo moje oči čitaju? Sprema se zabrana pušenja na ulicama naše zemlje ponosne. Sledi ograda: Ne garantujem za tačnost informacija.

10 1.27 Pročitaj

25/11/2014 17:46

Advokatska pretkomora

Čast mi je obavestiti vas, čestnejši i uvažajemi publikume, da sam odnedavno postavljen rame uz rame sa Ustavnim sudom Srbije, pa vas umoljavam da to primite na znanje i ravnanje. Kako sad to? V čjom sad đelo? Da opet nisam nešto ispod žita mutio sa Overlordom? Jok! U visočajši rang me je vizdigao advokat Miroslav Grujičić koji mi je - potpisan imenom i prezimenom - uputio otvoreno pismo. Možete ga u celosti pročitati u komentatorluku od 24. 11. 2014.

20 1.02 Pročitaj