RSSFamozno

06/07/2015 20:09

Grebanje države

Kao što pre neki dan napisah, nacionalizam nije nužno nešto loše, naprotiv ume da bude vrlo koristan. Ljudskim zajednicama je neophodan neki lepak, neko zajedničko osećanje da bi uopšte mogla da funkcionišu, a osećanje pripadnosti istom narodu je jedno od upotrebljivijih tutkala. Sad će drkadžije da graknu: Jeste, a nacizam! Da, pa šta? Šta je, recimo, loše u socijalizmu kao ideji, a šta je dobro u severnokorejskom socijalizmu? Ljudski rod je - gledamo to ovih dana uživo, po ko zna koji put - u stanju da pokvari kamen za kupus, a kamoli sopstvene dobre zamisli. Svet je takav. A zašto je takav, o tome objašnjenje potražite u Bibliji, a ne internet sajtovima.

1.00 Pročitaj

05/07/2015 21:34

Izanđalost

Čudi me, Panoviću, da nisi u "Danasu" objavio tekst Marinka M. Vučinića "Politikantska nekrofilija i prostakluk Svetislava Basare", nego je Đole Vukadinović morao da od večno gladnih NSPM-ovih usta odvoji prostor i da ga tamo podastre srpskom narodu i senatu.

23 1.00 Pročitaj


02/07/2015 18:03

Latinka, latinica, enter

Sve nešto mislim da mladi Kecmanovićmože bolje - siguran sam štaviše i da može - ali ne da mu neki đavo. Mnogo pre nego što sam junošu imao čast upoznati lično, bejah ušao u nekoliko kafanskih polemika u kojima sam odlučno "branio" (otužne li više reči) njegov roman "Top je bio vreo" od optužbi za "genocidnost". Ako bih (ponekad i delimično) uspevao da roman odbranim od "genocidnosti", podsećajući sagovornike na sveto pravo umetničke prezentacije realnosti, morao sam da branim većfamozni Kecmanovićev "enter". Ja, inače, preferiram "neenteričan" prozni tekst, ali - podsećao sam gospodu nadrkane intelektualce - enter, neenter - to je stvar "grafičke obrade teksta", tehnička dakle. Manite!

9 1.01 Pročitaj

01/07/2015 18:01

Latinica i Latinka

Vidim da se Vlada Kecmanović osvrnuo u "Politici" na moj osvrt na knjigu Latinke Perović, za koju i sam kaže da je i poučna i interesantna, ali meni zamera što sam se okomio na nacionalluk. Koliko li ću još hiljada puta morati da telalim da ja nemam ama baš ništa protiv nacionalizma, kao što ništa nemam ni protiv darvinizma, budizma, nadrealizma, socijalizma, liberalizma i ostalih "izama", ali u - granicama svojih skromnih mogućnosti - imam štošta protiv praktičnih učinaka tih teorija na život i rad živih bića.

16 1.01 Pročitaj

30/06/2015 22:56

Nepodnošljiva lakoća proseravanja

Reko bi čovek na prvo čitanje da sam ja neka teška prznica i nadrkanko, ali to je, da kažemo, daleko od faktičkog stanja stvari. Ne volim svađe, pogotovo ne javne, ali znamo da je život velika kurva i da nas dovodi u svakakve budalaste situacije. Jedna od tih situacija su prepirke sa samozvanim pravobraniocima srpstva. Te dame i ta gospoda, koji uživaju sva građanska prava, što im niko i ne osporava, iz razloga - koji verovatno nikada neće biti razjašnjeni - misle da bi trebalo da imaju nešto veća prava od ostatka populacije.

24 1.01 Pročitaj

29/06/2015 21:02

Objašnjenje

Pita se komentatorka Zlata Jelić - dama očigledno potpisana pravim imenom i prezimenom - a da šta je "poštovanom meni" te i ja prostaklucima i bezobrazlucima zagađujem ovdašnji javni prostor, ionako zagađen političarskim i javnoradničkim primitivizmima. Misli, valjda, na neprobrani rečnik glede Smajloviče Ljiljane.

23 1.01 Pročitaj

28/06/2015 20:42

Srpstvo i prdarstvo

Šta nedelja! Mesec, možda i godina Ljilje Smajlovićke. Ta se dama oprobane novindžijske škole čvrsto drži starog, ovde hiljadama puta oprobanog i probitačnog pravila da stotinu puta ponovljena laž na kraju postane istina. Jedna je Smajlovićka, već smo to ovde apsolvirali. Majstorica. Šta majstorica. Genije diletantski odglumljenog (ali vazda probitačnog) samosažaljenja i skretanja s teme.

19 1.01 Pročitaj

26/06/2015 19:06

Ljiljina nedelja

Kad već imamo Borinu, zašto ne bismo imali i Ljiljinu nedelju, a kako stvari stoje, dobićemo i tu manifestaciju, samo čekajte. Šta je to, zapitaćete se, što spaja Boru Stankovića i Ljilju Smajlović? Eh, šta? Boro je Stanković - jedan od stubova moderne srpske proze i da ne objašnjavam čega sve ne - bio „izdajnik“, a Smajlovićka šta je bila? U ono doba, Bogu hvala, ništa! Još se nije bila rodila. Ali duh vremena je radio u njenu korist. Jedva je - u onoj sumračnoj oblasti stvarnog i mogućeg - čekala svojih pet minuta. I dočekala ih.

23 1.01 Pročitaj

25/06/2015 18:51

Bućkalo

Postigao sam visok stepen saglasnosti sa Žarkovićem, što nije mala stvar, ako imamo na umu visoke Žaretove kriterijume. Piše, dakle, Žare u uvodniku najnovijeg broja "Vremena" - videh samo najavu na internetu, još ne podigoh dupe da odem do trafike i kupim "papirno" izdanje - da nikada nije bio bliži da se saglasi sa mojom "bombastičnom" rečenicom o LJilji Smjlovićki kao promoteru "cizeliranog orijentalnog pokvarenjaštva".

10 1.01 Pročitaj

24/06/2015 19:23

Elite

Zašto je Latinka Perović, odmerena jedna, nenametljiva, neeksponirana i tiha dama, teška krv pred očima raspomamljenih nacionalista, vaistinu ne znam. Srbija je - odavno smo se saglasili oko toga - velika tajna.

15 1.01 Pročitaj

23/06/2015 20:31

Motivacija

Informatičko doba, nema šta. Idući u korak sa vremenom, gazda one moje kafanice "sproveo" je jedan zvučnik i u nužnik, da cenjena klijentela ni u trenucima fizioloških nužnosti ne bi ti ostala uskraćena za blage vesti srpskih radio-stanica strave i užasa.

9 1.01 Pročitaj

22/06/2015 20:03

Prijateljica naroda

Jedna je Smajlovićka! Mislim da je to malo! Trebalo bi nam još najmanje četiri. Kad smo već kod ove, za sada jedine - koju stoga moramo čuvati kao malo vode na dlanu - čini mi se da je dama pogrešila profesiju. Držim da bi njeni renesansni talenti dali mnogo bolje rezultate u seljačkoj politici. Možda bi se najstarija glodurka na Balkanu i upustila u tu avanturu da politika ne podrazumeva povremeni boravak u opoziciji. A Smajlovićka ne voli da bude u opoziciji. Nema računa, ako razumete šta hoću da kažem.

14 1.01 Pročitaj

21/06/2015 22:05

Mađarski zid

Za razliku od Kineskog, evropske zidove baš ne drži mesto. Brzo ih Evropa pravi, ali ih brzo i ruši. Evo, nema ni trideset godina otkako je srušen Berlinski zid - to je u Srbiji prošlo nezapaženo - a Viktor Orban se poduhvatio izgradnje novog, ali to ovoga puta, pretpostavljam zahvaljujući blizini gradilišta, nije prošlo nezapaženo. Nije to promaklo ni nedremanom "Blicu".

11 1.00 Pročitaj

18/06/2015 20:32

Slovo ubija

"Ćirilica može nestati do 2050", upozorava (ili preti) jučerašnja "Politika" sa naslovne strane. Pa dobro, šta ja mislim? Može li ćirilica propasti do rečenog datuma? Može, fakat! Ali isto tako može propasti i svet, a - kako stvari stoje - na dobrom je putu da to i učini i dobro će učiniti ako nestane, jer svet u kome u novinčinama osvane vest - pretučena jednogodišnja beba - vaistinu ne zaslužuje da postoji.

12 1.01 Pročitaj

18/06/2015 00:03

Ćirilični PDV 2

Oduvek me je fasciniralo filigransko umeće srpskih rodoljubaca da nacionalne i lične interese spoje u skladnu celinu, u kojoj se - od siline ljubavnog spajanja - više ne razaznaje šta je nacionalno, a šta lično. Dobro, de, u ljudskoj je prirodi da - kad god je to moguće - spoji plemenito i korisno i tome se načelno nema šta prigovoriti, osim u slučajevima kada to spajanje nije moguće. Jedan od takvih nemogućih slučajeva je - bar po slovu zakona - akcija da se ćirilične novinčine oslobode PDV, visokopalamudno obrazložena "negovanjem tradicije (što je tačno) netabloidnošću tih publikacija (što je poluistina) i problemima sa "viškom" sloga ( što je nebitno).

7 1.01 Pročitaj

16/06/2015 17:29

Mesec genocida

Da, da, redovan, kao, bože me prosti, mesec knjige. Svakog bogovetnog leta, čim se približi jul, mesec genocida, beogradska patriotska čaršija zapada u stanje teškog amoka. Prošlo je većdvadeset godina - ćućori čaršija po ćepencima - red je, brate, da se taj tobožnji genocid većjednom zaboravi, a Bošnjaci i okolni svet - ne znaju oni za red - ne samo da ne zaboravljaju srebrenički masakr nego pišu nekakvu rezoluciju, još jedan od perfidnih "pritisaka" na Srbe.

9 1.01 Pročitaj

15/06/2015 21:09

Etičko čišćenje

Vidim da Vesko Ivanović, književnik i satiričar ovdašnji, ima određena zakeranja na moju kolumnu "Momo, sin tame". Smatra, Vesko, da zbog podrške "srbskim junacima kojima se sudi za genocid" Momo Kapor nipošto ne bi smeo da dobije ulicu.

19 1.79 Pročitaj

14/06/2015 18:28

Istorija ili rejting

Nakon povratka iz posete Americi premijer Vučić - mnogi su to primetili - kao da se presaldumio, kao da se - naravno, u granicama svojih mogućnosti - pretvorio u drugog čoveka. Ni traga od one predameričke odsečnosti i samouverenosti! I takav, sav misteriozan, pre neki dan je srpskom narodu i senatu blagoizvoleo uputiti apel za nacionalno jedinstvo. Pred nama su dani teških odluka, tako je to nekako obrazložio Overlord, ne zalazeći u sitna crevca.

14 1.01 Pročitaj

12/06/2015 22:04

Ćirilični PDV

Blaga vest da bi PDV na novine mogao biti smanjen sa deset na pet odsto, a na oglašavanje sa dvadeset na deset, izazvao je pravu euforiju u redovima srpskog novindžiluka, ali je - da li je uopšte moglo biti drugačije - izazvao još jednu srpsku podelu. Dmitrović, recimo, Ratko, nosilac pompezne titule "generalni direktor kompanije Novosti" i neimenovani "čelni ljudi" Politike momentalno su u toj blagovesti ugledali svoju šansu i pokrenuli akciju da novine "koje se štampaju na ćirilici" dobiju dodatne pogodnosti, to jest da u celosti budu oslobođene poreza.

8 1.01 Pročitaj

03/07/2015 14:31

Crno-beli svet

Ono što je za većinu populacije subota, to je za mene četvrtak, dan kada izlaze “Vreme” i “NIN”. Kupim, dakle, rečene magazine, zasednem u kafanicu, pa se od ranog jutra odam čteniju, u slučaju "Vremena" na latinici, u slučaju "NIN-a“ na ćirilici. Shvatate li poentu? Ako ne shvatate, obavezno pročitajte poveliki (i odlični) tekst Teofila Pančića posvećen prošlonedeljnoj latinično-ćiriličnoj polemici.

26 1.01 Pročitaj