RSSFamozno

14/09/2014 17:47

Mi o Vuku, a Vuk o nama

Polihistor (i neoriđinal) Predrag Marković razlikuje se od Predraga Markovića, „Peđe the Moga“, po srednjem slovu „J“, koje je, cenim, sasvim nepotrebno zato što jedan Predrag ima bradu, a drugi nema, pa svi znaju koji je Predrag koji.

1.01 Pročitaj

12/09/2014 17:13

Bunjište

Težak je čovek naš džumhurbaškan, verovatno teži samom sebi nego nama, teško ga je braniti i od njega samog, kamoli od nas, ali ovoga puta ga uzimam u odbranu. V čjom bilo djelo? Poklonio ti naš džumhurbaškan bunjevačkoj deci neke knjige (udžbenike?) štampane ćirilicom i to je zvanične zagrebačke pritiske momentalno podiglo na milion atmosfera. Evo ga, posrbljuje bunjevačku decu! Tera ih da čitaju knjige na ćirilici! I pročaja! Iz džumhurbaškanovog smušenog kabineta - takođe momentalno - izlepršalo je saopštenje da Bunjevci nisu ni Hrvati ni Srbi - što, fakat, i nisu, sami to kažu - i da džumhurbaškan, je li, ima puno pravo da Bunjevcima poklanja knjige na ćirilici. Šta su na to odgovorili iz Josipovićevog kabineta, ne znam, ne interesuje me.

11 1.01 Pročitaj


10/09/2014 18:15

Novokomentatorka

Draga moja lektorko, nisi pogrešila, ali nisi shvatila ideju. Ipak neka bude mea culpa. Komentatorka se, fakat, piše malim slovom, ali moja namera je da na stranicama Danasa stvorimo novo polumitološko biće - Komentatorku Danu - kao zamenu za Partizanku Maru i Mariju Majku Knežpoljku (proveri der da nije možda Knežopoljka). Komentatorka, dakle, Dana kao paradigma.

24 1.78 Pročitaj

09/09/2014 18:52

Danina pemzija

Je li, more, Overlorde! Zašto mi kasni penzija? Kakva sad penzija, zapitaćeš se? Pitaj komentatorku Danu. Komentatorka Dana tvrdi da si mi dao neku penziju, pa kad je već tako, šalji pare. Glas naroda se mora slušati, a Dana je garant tvoj glasač.

19 1.85 Pročitaj

08/09/2014 16:57

Simbol tabloidne vere

Vidim da se po beogradskoj čaršiji i mahalama raširio težak ibret nad vešću da je Vesna Vukelić Vendi, pevaljka ovdašnja, prisustvovala hirotoniji vladike topličkog. Šta je tu problem? Zašto Vendi ne bi prisustvovala hirotoniji? Crkva nije masonska loža, niti tajno društvo, njeni obredi su (iako se bave velikim tajnama) potpuno javni i otvoreni za sve. Što reko „naš narod“ - ko god došo, dobro došo. Crkva ide i korak dalje - ili je bar išla - i pod svoj krov priziva ponajpre one koji nisu rado viđeni gosti pod, da rečemo, „otmenijim“ krovovima.

9 1.84 Pročitaj

07/09/2014 17:56

Neslobodni radikali

Bejah, kako se to kaže, na putu po Severnoj Crnoj Gori i Zapadnoj Srbiji i red je nalagao da u povratku svratim do Stopića pećine u srdačnu i prijateljsku posetu Baba Kurani, koja je pre par meseci proslavila sto četrdeset peti rođendan ispod one šljive u Tometinom polju, one pod koju je, saglasno proročanstvu njenog mnogo slavnijeg kolege, Mitra Tarabića, trebalo svi da stanemo.

9 1.70 Pročitaj

05/09/2014 18:21

Pripuckavanje

Eh, ljudi moji, da Putinu nije Smajlovićke i Lazanskog, Ukrajina bi odavno izbila na Severno more, a unija s Vatikanom bila bi gotova stvar. Samo, kako nama sa takvim braniteljima (uvezenim iz bivših bratskih republika) ne ide dobro, to pojma nemam. V čjom sad djelo?

12 1.84 Pročitaj

04/09/2014 19:01

Izbegosmo rat

Rat je, kako vidimo, tema meseca, pa kad je već tako, jesam li imao drugog izbora osim da obnavljam gradivo. I tako, čitao razne teorije, Fon Klauzevica sam ostavio za zimu, podebela knjiga. I znate šta ću vam reći, s obzirom na ovosvetske okolnosti, držim da se ratovi retko događaju.

14 1.94 Pročitaj

03/09/2014 19:01

Ratni vojni akumulatori

Je li, more, Panoviću, sećaš li se one naše špenglerovske polemike o godini u kojoj će Zapad ponovo potonuti u varvarstvo? Jesam li ja ono govorio da će se to zbiti u 2011, a ti si, ako se ne varam, tipovao na 2013. Izgleda, burazeru - neka izvini cenjeni publikum - da smo se i Špengler i ti i moja malenkost zajebali u računu.

14 1.90 Pročitaj

02/09/2014 18:30

Cena drva i života

Opet ćemo o ceni ljudskog života. Pre neki dan bilo neko puškaranje u – zove li se tako – Kopnenoj zoni bezbednosti kojom je prilikom život izgubio jedan mladi srpski žandarm. Predvidivo, Vučić odmah digao dupe i otišao na „lice mesta“, da svečano obeća kako će država „Srbija učiniti sve da se izbori sa... bla. bla. bla“, a dežurni državni proseravači odmah su opleli priču o indolentnosti međunarodne zajednice, kosmičkoj nepravdi i neoosmanizmu koji kuca na vrata. Ja, pak, odgovorno tvrdim da tu nema ni indolencije, ni nepravde ni neoosmanizma i da je čitava ta tragedija posledica endemske sklonosti svih naših naroda i narodnosti prema otimačini i džabaluku.

13 1.63 Pročitaj

01/09/2014 18:46

Cena života

Prava bagatela, što reko sir Oliver. Hiljadu šesto-sedamsto RSD. Na toliko procenjujem sumu zbog koje je jedan čovek ubijen, a zbog koje će drugi zaglaviti u mardelj. V čjom bilo djelo? Neka damica bila u "provodu", pa joj negde pred zoru (3AM) dunulo da provod nastavi na drugom mestu i pozvala taksi. Sve bi to bilo u redu da je rečena damica imala para za taksi. Ali nije.

8 1.88 Pročitaj

31/08/2014 18:01

Debilno odeljenje

Kada u novinčinama pročitate, kao što neki dan pročitah ja, da su dve Srpkinje savatane u švercu droge, prva (nesvesna) pomisao je da su utamničene zato što su Srpkinje, a ne zato što su švercovale drogu, pa kad još u kreščendu smušenog teksta pročitate da su uslovi u zatvoru u kome će odsesti Srpkinjice „užasni“, e onda je vizija kosmičke nepravde kompletirana.

9 1.96 Pročitaj

29/08/2014 21:03

Zemlja žaba i škorpija

Svi ste, nagađam, pročitali (ili vam je bar neko prepričao) basnu o žabi i škorpiji. Da se podsetimo, ovako ide poučna saga: Nađu se na obali reke ljuti dušmani, žaba i škorpija, nužda ih neka naterala da se domognu druge obale, ali – belaj! – škorpija ne zna da pliva. Žabo, zavapi škorpija, savladaj vekovni animozitet između naša dva roda, budi ČOVEK, prenesi me na drugu obalu reke, neću ti to nikada zaboraviti, I’ll owe you one. I slatkorečiva pročaja.18 1.96 Pročitaj

28/08/2014 19:48

Zatišje

Proteklih dana smo se bavili svim i svačim, red je da pogledamo šta se radi na političkoj sceni, ako reč "politička" u datom slučaju nije prejaka. Možda je dovoljno napisati samo scena. Ako je suditi po napisima u žutarama, na sceni nema ništa novo.

16 1.82 Pročitaj

27/08/2014 19:28

Prop’o Malboro 2

Kada sam ovde u više navrata govorio o koristima strogog razgraničavanja javnog i privatnog, nisam bio na strani privatnog - o, ne - nego na strani javnog koje sve bezuspešnije pokušava da se odbrani od sumanutih ideja, projekata, ideologija, planova i zamisli koji se rađaju u toplinama domova, što će reći u dubokoj privatnosti. Zato sam i pomenuo blaženopočivšeg Pseudomiku.

9 1.96 Pročitaj

26/08/2014 19:02

Prop'o Malboro

Panoviću, neće ovo biti reklama za cigarete, naprotiv, biće žestoka kritika duvanskog fašizma, mirno spavaj, nemoj strahovati od desanta zdravstvenih haračlija. V čjom, dakle, djelo? Prop'o Malboro, eto v čjom. Krenem tako u svetu neđelju u popodnevnu posetu drugu, ali slučaj udesi da zaboravim cigarete. No big deal! Bar je Srbija zemlja non-stop STRova i dragstora.

14 1.96 Pročitaj

25/08/2014 18:46

Profesija zlopamtilo

Kao što ste možda i pretpostavili, prošlonedeljna kolumna o smirenoumlju bila je samo uvod u seriju (povremenih) tekstova koje ćemo nazvati „Dobrotoljublje za svakoga“. Ne trčite pred rudu! Nemojte reagovati kao onaj borbeni-ateista koji je blagoizvoleo blagoprosrati se komentarom da bogougodne i dušekorisne priče ne priliče Danasu, bastionu sekularnosti i demokratije.

12 2.21 Pročitaj

24/08/2014 19:13

Letnja šema

Čitam pre neki dan Teofilovu kolumnu u Vremenu i vidim - žali se Pančić da je odzvonilo staroj, dobroj, letnjoj novinarskoj šemi, to jest, reportažama o drekavcima, proplakalim ikonama, teocima sa dve glave i ostalim kreaturama pokvarene kolektivne mašte.

10 2.06 Pročitaj

22/08/2014 19:11

Guzična strepnja

Biblioteci apsurdnih knjiga iz onog bajatog vica – Italijanske junačke pesme, Telefonski imenik Tirane itd. – svakako bi trebalo pridodati i bestseler – Solidarnost u Srba. Kada su onomad državne haračlije opelješile Danas, mogao sam se opkladiti u milionsku sumu da se srpski novindžiluk uopšte neće potresti zbog toga, a da će neke žutare još i seiriti. Ipak nisam istrčao pred rudu, sačekao sam dva-tri dana da bi se koncem nedelje moje predviđanje pokazalo tačnim. Niko ni mukajet! Čak ni prononsirana slobodarska glasila koja nariču nad Overlordovom tiranijom. Tako to biva kad “sabornost” i “kosmopolitizam” udruženim snagama potisnu elementarnu ljudsku solidarnost.

12 2.08 Pročitaj

11/09/2014 18:29

Opštenacionalna penzionisanost

Gde smo ono stali? Kod Iljfa i Petrova! A zar ne bejasmo stali kod Komentatorke Dane i sledbenika njenog džabalučarskog kulta? Bejasmo, ama imaju oni i te kakve veze sa mojim omiljenim književnim likom, po meni jednim od najboljih u istoriji književnosti - Ostapom Benderom. Ostap Ibrahimovič je - znamo to iz lektire - bio teški džabalučar.

12 1.01 Pročitaj