Kultura jedno od najubojitijih oružja 1

Prilikom aneksije BiH od strane Austrije, Stojan Novaković je pozvao Srbe da se nadalje za svoja prava borimo onim što nam je na raspolaganju, a kako je tada naveo, to su sile bestelesne.

Naravno, mislio je na kulturu kojom smo kao narod protkali najveći deo Balkana i preko koje smo lako mogli savladati i porušiti sve prirodne i neprirodne granice.

Danas, kada se otvara unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji imam potrebu da podsetim na reči Stojana Novakovića i da ukažem kako je kultura upravo jedno od najubojitijih oružja kojima možemo i moramo braniti interes na KiM. Takođe, kulturom ostavljamo tapiju na teritoriju, jer za razliku od Albanaca mi imamo milenijume kontinuiteta i spomenike koji prikazuju za istoriju važnije i kroz vreme priznatije ličnosti od Jašarija i Bila Klintona.

Kroz kulturu ponovo moramo vršiti unutrašnju mobilizaciju naroda, ali sada bez loženja i melodrama već, kroz savremen pristup i iskaz. Serije, filmovi, crtani filmovi, predstave, video igrice i sl. a sve sa tematikom koja pre svega mlade ljude na pravi način obrazuje i jasno pokazuje da naš stav o KiM nije mitomanski već realan i utemeljen. Kao primer može da posluži kako Turska to radi kroz svoje serije i filmove. Lepi i atraktivni glumci u odličnim kostimima, vrhunska scenografija, režija i priča.

Ovakvim pristupom su čak uspeli da gro Srba uvere da je Sulejman bio veličanstveni, pa onda nekako ne sumnjam da ćemo i mi uspeti da uverimo nove generacije da je Obilić bio hrabri i plemeniti vitez, a Knez Lazar mudri i čestiti državnik spreman da se za narod žrtvuje. Na taj način ćemo u vremenu koje je pred nama odgajiti nove Lazare i Obiliće koji će svako na svoj način, neko kroz nauku, neko kroz biznis, neko kroz sport, neko kroz državnu službu, a neko i kroz vojsku i policiju učiniti sve da mu Kosovo bude makar malo bliže i makar malo više njegovo .

Da zaključim, svakako da osim bestelesnih sila, za svoja se prava moramo boriti i svim drugim mehanizmima, pre svega radikalnim i što hitrijim obračunom sa albanskom mafijom koja stoji u samim temeljima kosovske kvazi države. Međutim, kulturom koristimo sve ono sto imamo kao mehanizam preostao iz ranijih vremena, a na bazi koga su ozbiljni narodi od svojih država napravili srećna mesta za život. Srpski kulturni prostor za koji se kao institucionalni koncept zalažem je jedno od univerzalnih oruđa, ali i ubojitih oružja. Mudri Stojan Novaković je o tome pričao kada je sprečavao ondašnje Srbe da ginu uludo i bio je potpuno u pravu. Kroz dvadeseti vek se ispostavilo da smo kao narod sačuvali samo ono što smo kulturom omeđili.

Autor je lider Narodnog slobodarskog pokreta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari