Rušenje lokala zbog parkinga ili fontane? 1

Rušenje lokala između zgrada kod gradske Uprave u Ulici 27. marta, odigralo se juče na opšte nezadovoljstvo vlasnika objekata i meštana tog kraja.

Oni su ostali zbunjeni anketom – šta žele da se gradi na tom prostoru – park, fontana, parking ili drugo, iako nisu želeli ni da objekti budu srušeni.

O nejasnim okolnostima pod kojima se odigralo rušenje fotokopirnice, knjižare, kioska, menjačnice i drugih objekata, na Tviteru je pisala i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Kako Sanda Rašković Ivić kaže za Danas, vest o rušenju pronela se kada su stanari okolnih zgrada, među kojima je bila i naša sagovornica, dobili papir sa potpisom predsednika opštine, kojim je bilo predviđeno da građani odluče šta će se izgraditi.

– Tu je trebalo kobajagi da se izjasnimo šta bismo mi želeli da grade. Opcije su bile fontana, parking, park, ili drugo, istakla je Rašković Ivić, navodeći da je ona odabrala poslednju opciju, kako bi glasala protiv rušenja.

Ona objašnjava da je tržni centar postojao od 1996. godine i da je svima bilo jako zgodno da se tu snabdevaju raznim proizvodima od hrane za ljubimce, preko fotokopirnice, čak jedno vreme i voćem i povrćem.

– Nikog iz moje zgrade nisam čula da je bio za rušenje tog malog tržnog centra, jer svi smo tu kupovali i svako je imao neku radnju koja mu je bila važna. Mislim da su oni forme radi pitali narod, to niko nije poštovao ni gledao, jer unapred se znalo da će se rušiti, naglašava Rašković Ivić, dodajući da je ovo dešavanje nju uznemirlio kao mušteriju, a da ne može ni da zamlsili kako je prodavcima, čija su radna mesta srušena, a nije im ponuđena alternativa.

– Srela sam neke od njih, žene koje su bile u suzama jer ništa nisu rešile. Ti ljudi su se sami snalazili za alternativna prodajna mesta, neki su uspeli da pribave lokale u okolini, ali to više nije isto ni za vlasnike, ni za korisnike, kaže Rašković Ivić dodavši da su neki potpuno ostali bez posla.

Objasnila je da se niko nije ni potrudio oko vlasnika srušenih lokala i da su samo dobili obaveštenje uz pretnje ukoliko ne budu hteli da se uklone.

– Vlasnici su dobili rok od sedam dana do rušenja, a ukoliko se budu bunili sami će snositi troškove od 1000 evra za rušenje, plus odnošenje šuta i ko zna šta je još zaprećeno, objašnjava Rašković Ivić i dodaje svoje predviđanje za izgradnju ukoliko ne bude parking, biće fontana.

Saradnik lista Danas u razgovoru sa drugim stanarima obližnjih zgrada saznaje da će na mestu porušenih objekata biti napravljen parking.

Ovako „posađen“ novi prostor za parkiranje, svakako je unosniji za gradsku vlast od taksi i dažbina koje su do sada plaćale legalne firme za korišćenje objekata, koje su sami izgradili, objašnjava jedan od vlasnika radnje pred rušenje.

On je takođe kaže da su vlasnici u vreme Miloševića dobili privremene dozvole, te da su objekte sami podizali i da im ne bi bilo žao da se premeste zbog primereno uređenog parka, a ne zbog betonskog parkinga.

Iz Gradske i opštinske uprave list Danas očekuje odgovore na pitanja, između ostalog, šta će se graditi, kao i šta su građani anketom odlučili, kada su ih već pitali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari