Država da vrati otete pare ili masovne tužbe 1

Zbog nezakonitog obračuna naknade za korišćenje godišnjeg odmora za 2014. godinu, prosvetni radnici oštećeni su u proseku za 3.500 do 4.000 dinara.

Ukoliko se do kraja juna ne nađe rešenje da se zaposlenima u obrazovanju ovaj novac isplati, članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su masovne tužbe, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare tog sindikata.

Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a, rekao je da bi isplata nezakonito oduzetog novca državu koštala oko 400 miliona dinara i da su prosvetni radnici spremni na vansudsko poravnanje, te da će se u suprotnom šteta meriti u desetinama milijardi dinara. Ranko Hrnjaz, generalni sekretar SRPS-a, je kazao da se prosvetni radnici sistematski i planski potkradaju od 2009, kada je počeo obračun naknade za korišćenje godišnjeg odmora po zaključku Vlade Srbije, koji je suprotan Zakonu o radu. Hrnjaz je kritikovao državu zbog dvostrukih aršina, jer je prošle godine naknadu za godišnji odmor obračunavala po Zakonu o radu pošto joj je to išlo u korist, pa su prosvetari dobili manju julsku platu zbog manje radnih sati. I ove godine njihova julska plata biće manja od junske u proseku za 2.000 dinara.

Hrnjaz je rekao da Ministarstvo prosvete nema ništa protiv da se zaostali novac isplati, ali da je problem u Ministarstvu finansija, te da se cela stvar namerno odugovlači jer 21. avgusta nastupa zastarenje za potraživanja za 2014. godinu. Članovi SRPS-a su naveli dva slučaja u kojima je sud u prvostepenom postupku presudio u korist prosvetnih radnika, s tim što je jedna presuda pravosnažna, a na drugu se tužena škola po savetu Ministarstva prosvete žalila Apelacionom sudu. A to im, kako kažu, govori da nadležni nisu spremni za vansudsko poravnanje. Predstavnici SRPS-a su rekli i da je u prethodna dva dana više hiljada njihovih kolega potpisalo punomoć sindikalnim advokatima da ih zastupaju, napominjući da se prosvetni radnici neće obogatiti za nekoliko hiljada dinara, ali da insistiraju na zakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari