"Hitan sudski postupak" puni osam godina 1Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

 Iako radni sporovi spadaju u hitne sudske postupke, proces Nišlijke Marine Bundić protiv Pireus banke, u kojem se utvrđuje zakonitost njenog otkaza, kao i njeno pravo da se vrati na posao, traje već osam godina, bez da je i jednom doneta prvostepena presuda.

Nišlijka je u međuvremenu teško obolela i po tom osnovu otišla u penziju „sa Biroa za nezaposlene“.

 Prema sudskim spisima, Bundić je pokrenula parnični postupak protiv Pireus banke još 25. decembra 2009. godine pred Osnovnim sudom u Nišu, da bi ubrzo potom zbog nenadležnosti tog suda njen predmet bio prebačen u Treći osnovni sud u Beogradu. Čak dva puta, od strane Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, po Bundićkinom zahtevu, prigovoru i žalbi, utvrđena je povreda prava na suđenje u razumnom roku, te naloženo da se bez odlaganja preduzmu „sve mere da se postupak okonča u što kraćem roku“, ali rezultata nije bilo. Od poslednjeg rešenja Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, prošlo je više od deset meseci, a postupak nije okončan, već su zakazana dva ročišta, od kojih jedno nije održano.

 – Kako je više nego očigledno da je reč o odugovlačenju postupka, verovatno ćemo se obratiti Ustavnom sudu, a potom, ukoliko Bundić i tu ne ostavi svoja prava, i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Neshvatljivo je da jedan radni spor, koji je po svojoj prirodi hitan, traje ovoliko dugo – kaže advokat Milan Jovanović, koji zastupa Nišlijku.

 On podseća da radno zakonodavstvo propisuje da radni spor pred nadležnim sudom mora pravosnažno da se okonča najkasnije u roku od šest meseci od dana pokretanja spora. Zakon o parničnom postupku takođe nalaže da sud u parničnim postupcima „posebno mora da vodi računa o potrebi hitnog rešavanja radnih sporova“.

Bez odugovlačenja

 – Interesantno je da je u međuvremenu Pireus banka tužila Marinu Bundić zbog duga. Postupci po tom osnovu pred Osnovnim sudom u Nišu sprovode se bez odugovlačenja, tako da je tužbeni zahtev Pireus banke delimično usvojen, te ona obavezana za isplatu određene sume banci – kaže advokat Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari