Šabić: Zakon će biti neprimenjiv 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ukoliko se Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti u neizmenjenom obliku usvoji u skupštini, biće praktično neprimenjiv, ocenio je za Danas Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik kao najveći problem nacrta koji je nedavno objavilo Ministarstvo pravde prepoznaje to što se, kako navodi, radi o prevodu Opšte uredbe o zaštiti podataka koju je 2016. godine usvojila Evropska unija.

– Mislim da je glavni problem što je Nacrt zakona zapravo samo prevod odredbi Opšte uredbe o zaštiti podataka i njihovo nekritičko preuzimanje bez nužnog prilagođavanja pravnom sistemu Srbije i postojećim pravnim institutima, ni onda kad je to neophodno. Stoga, nedostaju konkretna rešenja u slučaju kada Opšta uredba daje mogućnost, odnosno nalaže izbor između dva ili nekoliko mogućih. Stoga, takođe, i brojni nejasni i neprecizni pojmovi koji izazivaju mnoštvo dilema u vezi sa najvažnijim pitanjima primene odgovarajućih postupaka upravne, upravno-sudske i sudske zaštite – kaže Šabić dodajući da je tekst nacrta artikulisan predugačkim, nejasnim, konfuznim, čak i upućenim pravnicima teško razumljivim normama.

Prema Šabićevim rečima, nacrt zakona neshvatljivo veliku pažnju poklanja izuzimanju od režima zaštite podataka o ličnosti obradi koju bi „nadležni državni organi“ vršili radi „zaštite javne i državne bezbednosti“.

– S obzirom da se to radi bez preciziranja na koje se konkretno organe ovo odnosi, u kojim postupcima i povodom kojih radnji, ostaje samo da pretpostavljamo šta bi sve „nadležni organi“ mogli podrazumevati pod izuzećem, pa čak i više od toga, da pretpostavljamo i ko bi se sve mogao prepoznati kao „nadležan organ“. Pa shodno tome i da pretpostavljamo brojne, hipotetičke povrede ili zloupotrebe prava. Koje, naravno, nisu izvesne, ali koje bi bilo naivno i neodgovorno isključiti – ističe poverenik.

Kao loše strane nacrta, Šabić naglašava i način na koji tretira i ograničava status Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti ocenjujući ga kao „izuzetno rigidan, bez presedana i suprotan Ustavu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari