Uz Vuka Jeremića pisci i bivši ambasadori 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Više od 70 javnih ličnosti, profesora, advokata, lekara i nekadašnjih ambasadora potpisalo je Proglas podrške osnivanju Narodne stranke, saznaje Danas.

Između ostalih, Proglas su potpisali dramski pisac Siniša Kovačević, bivši sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić, advokati Borivoje Borović, Vladimir Gajić i Vladimir Vučinić, istoričar Čedomir Antić, književnik Vladimir Kecmanović, te bivši ambasadori Radivoj Cvetićanin, Milovan Božinović, Maja Mitrović, Uglješa Zvekić i Vladimir Petrović. Takođe, podršku Narodnoj stranci, koja će početi da politički deluje 22. oktobra daju i plivač Milorad Čavić, kao i pisac Marko Vidojković i radijski voditelj i glumac Marko Stepanović, režiser Ivan Jović i simbol petooktobarskih demonstracija Ljubisav Đokić, poznat kao Džo Bagerista. Među potpisnicima su i glumac Bane Tomašević, književnik Gojko Tešić, režiser Predrag Gaga Antonijević, univerzitetski profesori Aleksandar Jovanović, Čedomir Maksimović, Goran Obradović, te književnik Vuk Krnjević.

Kako naš list nezvanično saznaje, od subote će i građani Srbije moći da na štandovima u većim gradovima potpišu Proglas. U Proglasu se navodi da Srbija prolazi kroz duboku moralnu, društvenu, ekonomsku i političku krizu, tehnološki i ekonomski zaostaje za zemljama u okruženju i svetom, te da „siromaštvo i nedostatak perspektive predstavljaju ključne probleme društva“.

„Suočeni sa rekordno niskim natalitetom, kao i sa masovnim egzodusom mladih i stručnih ljudi iz naše zemlje, svesni činjenice da naša generacija ima istorijsku odgovornost da ispravi greške iz prošlosti, kao i da unapredi i učini efikasnom svoju državu koja će služiti interesima naroda, mi, dole potpisani, dajemo podršku ideji o obrazovanju nove snage političkog centra pod imenom Narodna stranka“, navode potpisnici. U Proglasu se ističe da će Narodna stranka sprovoditi novu, savremenu razvojnu politiku, beskompromisnu borbu za socijalnu pravdu, radnička prava i bolje zdravstvo, kao i da će se zalagati za neprikosnovenost vladavine prava i građanskih sloboda, kao i obnavljanje demokratskih institucija.

Potpisnici ukazuju i da podržavaju osnivanje Narodne stranke koja će „odgovorno i domaćinski upravljati nacionalnim resursima i pružati aktivnu podršku poljoprivredi“. Takođe, u Proglasu se navodi da je potrebno napraviti odlučan otklon i sprovesti sankcije prema pojedincima koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse. „Svesni smo strahovanja sadašnjih i budućih roditelja da će njihova deca živeti gore od njih, kao i da neće imati mnogo toga da im ostave. Ne želimo, zato, da dozvolimo da sadašnje i buduće generacije izgube mogućnost vizije prosperitetne i srećne budućnosti u sopstvenoj zemlji“, zaključuje se u Proglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari