Borko Stefanović: Đilas zna da uradi i unapredi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Levica Srbije razgovara sa svima iz istinske opozicije koji su spremni na saradnju i koji smatraju da i pored naših izrazitih programskih i ideoloških razlika, moramo pokušati da napravimo jednu zajedničku listu za beogradske izbore, sa jasnim programom za Beograd i sa jasnim ciljem da to bude početak velikih promena u Srbiji.

Imali smo razgovore sa Jeremićem. Sve je proteklo u atmosferi razumevanja i racionalnog pristupa u rešavanju najvećeg problema u Srbiji, a to je promena loše vlasti, ali i promena nakaradnog sistema. Postoje intenzivni kontakti i sa PSG, ali ne sa gospodinom Jankovićem lično, iako sam ja uvek spreman na razgovor i sa njim, kaže za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, odgovarajući na pitanje da li razgovara sa Vukom Jeremićem, predsednikom Narodne stranke, i Sašom Jankovićem, liderom Pokreta slobodnih građana, o koaliciji na beogradskim izborima.

Na pitanje zar ne bi bila čudna koalicija sa Jeremićem, s obzirom na to da je on na desnom političkom spektru, i lošim odnosima u prošlosti, on kaže da bi i njemu to bilo čudno.

– Čak mislim da je to „čudno“ blaga reč. Ali, s druge strane, ne pregovaramo mi sa Jeremićem ili bilo kim od njih posebno, već o pravljenju dostojne i snažne alternative SNS na izborima u Beogradu, kao i o borbi za fer izborne uslove. Kada pogledate sve te stranke i pokrete nastale iz DS, niko sem nas nije napravio ideološki i programski drugačiju politiku. Ipak, građani sada ne žele programske razlike. Oni žele promenu i poboljšanje života u Beogradu. Što se tiče ličnih odnosa, mislim da sujete i nesporazume moramo ostaviti izvan svih budućih dogovora. Nije im tu mesto. To samo odgovara vlasti – objašnjava Stefanović.

Stefanović je u nedelju prisustvovao osnivačkoj skupštini Jeremićeve stranke, pa se to može videti i kao njegova pružena ruka za saradnju.

– Moj odlazak na osnivačku skupštinu Narodne stranke je kolegijalni i solidarni potez ka drugom opozicionom polu. Meni to deluje kao znak elementarne pristojnosti. Naravno da nemamo previše dodirnih tačaka sa onim za šta se Jeremić zalaže, niti verujem u besmislicu o pomirenju levice i desnice. Ipak, zajedničko nam je da želimo normalne izborne uslove, odlazak loše vlasti i vladavinu prava i pravde. Narodnjaci su svakako opozicija ovoj vlasti i nisu ekstremna desnica, tako da ne vidim problem što sam se odazvao pozivu. Uostalom, jednako kao i Saša Janković, Saša Radulović i predstavnici DS, SDS. Nema tu mesta nekoj skrivenoj simbolici – ukazuje on.

Upitan da li ga je možda DS kontaktirao oko koalicije, on kaže da nije i da to ne očekuje.

– DS bi svakako bila dobrodošla u najširu koaliciju za beogradske izbore i ne vidim zašto DS, kao ideološki i politički blizanac PSG, pa i Narodne stranke, ne bi pobedila sujetu i jasno pokazala da zaista jeste pravi protivnik SNS. Mislim da za njih to ne bi bio preveliki napor, kad bi hteli. Ali, izgleda da za sada neće da uđu u dogovor o jednoj listi, iako moraju znati da je to jedini put za pobedu nad SNS u Beogradu i za potpuno drugačijim funkcionisanjem glavnog grada. Zaista mi nije jasno šta se tu desilo – kaže on.

Kada je reč o tome ko mu je bliži za saradnju, DS ili Jeremić i Janković, on odgovara da su LS bliski svi koji su spremni da idu na jednu listu, pošto druge opcije rasipaju opozicione glasove i omogućavaju nastavak štete koju svaki dan čine „bahati Mali i Vesić“.

– Naravno, važno nam je da imamo zajednički program za Beograd u kojem vidimo potrebu za dubinskim promenama funkcionisanja grada, ali i Republike. Nismo skloni da podržimo ideju popravke nakaradnog sistema, niti glancanja nečijih bista i spomenika. Ideja vladavine prava koja proističe iz ovakvog vladajućeg sistema je za nas kontinuitet Vučićeve politike u sedefastom obliku. To nije prihvatljivo – navodi Stefanović.

A na pitanje da li je spreman da podrži Dragana Đilasa kao kandidata za gradonačelnika i da li je s njim razgovarao o tome, on navodi da to nije njegova odluka.

– Niko umesto njega (Đilasa) ne može da odluči da li će se izložiti progonu, napadima i blatu koje ga čeka. Više puta smo razgovarali, ali ne direktno o tome, pošto poštujem potrebu lične odluke. Svakako mislim da je Đilas bio najbolji gradonačelnik Beograda od Branka Pešića i da je čovek koji zna da uradi i unapredi. O greškama ne bih, zna to i on. Iskreno, kada pomislim na Đilasa s jedne strane, a Malog i Vesića s druge, nemam baš dilema – zaključuje Borko Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari