Trećina opština nezakonito naplaćuje duple takse 1Foto: Fonet

Najmanje 22 opštine u Srbiji krše zakon jer investitorima naplaćuju i republičku i lokalnu administrativnu taksu za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, pokazali su preliminarni rezultati analize efekta primene elektronskog sistema za izdavanje odobrenja za gradnju koju je sproveo NALED.

Prema ovoj analizi, i lokalne samouprave i investitori su mahom zadovoljni efektima uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, u opštinama su pohvalili olakšanu komunikaciju sa javnim preduzećima, dok je za investitore brzina dobijanja dozvola jedna od ključnih prednosti.

Međutim, analiza NALED-a pokazala je da prepreku za dalji razvoj procedure za izdavanje e-dozvola predstavlja neujednačenost u visini taksi i naknada koje naplaćuju lokalne samouprave.

Tako, na primer, podnošenje zahteva za lokacijske uslove za objekat od 1.000 kvadratnih metara u jednoj opštini košta 50 dinara, a u drugoj čak 60.000 dinara. Lokalne naknade koje naplaćuju u 24 opštine su od 100 dinara do čak 112.500 dinara, a takse za izdavanje akata od 350 do 35.000 dinara.

Malo manji rasponi su u cenama naknada za građevinsku dozvolu, gde se samo za podnošenje zahteva naplaćuje republička taksa od 310 do 1.100 dinara, a lokalna ide od 60 dinara do 5.920 dinara. Republička taksa za podnošenje zahteva za upotrebnu dozvolu ide od 310 do 830 dinara, a lokalna od 60 do 3.200 dinara. Iako većina lokalnih samouprava naplaćuje republičku taksu, deo njih naplaćuje samo lokalnu, ali pravi problem predstavlja to što trećina od trenutno obrađenih 60 lokalnih samouprava naplaćuje i jednu i drugu taksu, što je suprotno odredbama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Istraživačica NALED-a Milica Anđelković rekla je juče da je dobra vest to što 63 odsto ispitanika smatra da javna preduzeća, koja su ranije bila usko grlo ove procedure, sada u potpunosti poštuju rokove.

– U opštinama ocenjuju da im je manjak kadrova najveća prepreka da dalje unapređuju proceduru izdavanja dozvola. Takođe ističu da je potrebno dalje unapređivati softver na kojem rade i dodatno usaglasiti propise. S druge strane, svi investitori kao glavni problem vide neusklađenost regulative rekla je Anđelković na forumu „Sistem za izdavanje građevinskih dozvola iz perspektive opština i investitora“ , koji su organizovali NALED i USAID.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran rekla je da će Vlada Srbije nastojati da obezbedi sredstva za dalje unapređenje sistema za e-dozvole i da će u konsultacijama sa lokalnim samoupravama biti otklonjeni svi nedostaci, a posebno će se raditi sa javnim preduzećima koja se nedovoljno brzo prilagođavaju novoj proceduri. Ona je podsetila da je u 2017. već izdato više od 1.700 građevinskih dozvola i to je najuspešnija godina.

Više od 102.000 zahteva od početka godine

Od uvođenja e-građevinskih dozvola u januaru 2016. do kraja avgusta ove godine podneto je 102.182 zahteva, od čega je 92,6 odsto rešeno, pokazuje analiza NALED-a. Čak 84 odsto zahteva za gradnju rešeno je pozitivno. Opštine ističu da zahteve odbijaju najčešće zbog nepotpune i neusaglašene dokumentacije i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa dok investitori tvrde da im zahteve odbijaju najčešće zato što nisu priložili uplatnice ili nisu potpisali dokumente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari