Kućni ljubimci smanjuju stres i fizički aktiviraju 1Foto: FreeImages / Tamás Mihály

Za mnoge starije osobe, vlasnike kućnih ljubimaca, koji neretko žive sami u domaćinstvu, kućni ljubimci deluju lekovito tako što pomažu u smanjivanju stresa, umanjuju povišen krvni pritisak, poboljšavaju društvene odnose, fizički aktiviraju i pomažu da nauče nešto novo.

Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ima za cilj da unapredi kvalitet života starijih osoba i preporučuje vam da razmislite da svoje zdravlje unapredite druženjem sa kućnim ljubimcem. Dr Irena Dželetović Milošević, rukovoditeljka Kancelarije za zdravlje starih, i sama je zaljubljenik svoga psa Lea i iz svog iskustva preporučuje i vama.

Zbog svog kućnog ljubimca, starije osobe će se potruditi da što više saznaju o rasi, nezi, tražiće odgovore na svoja pitanja i to će ih održavati mentalno zainteresovanima, što je vrlo važno za starije osobe. Kućni ljubimci mogu umanjiti depresiju i usamljenost. Starije osobe se često žale na usamljenost i i dosadu posebno ako nemaju kućnog ljubimca.

Prednosti psa

Psi uglavnom žive u sadašnjem trenutku i ne brinu o sutrašnjici, koja zabrinjava starije osobe. Uz svog psa i stariji vlasnici žive život za ovaj trenutak, za danas, dok i sutra ne postane danas, a danas juče. Psi donose mnogo radosti i veselja svojim vlasnicima. U društvu svojih ljubimaca nikad niste sami, već u društvu onih koji vas vole. Takođe deluju povoljno i na proces pamćenja tako što utiču da se starija osoba fokusira i na nešto drugo, osim na svoje zdravstveno stanje i negativna osećanja zbog samog starenja. Udomljavanje nezbrinutih starih ljubimaca takođe može doprineti dobrobiti života novih vlasnika. Briga o nekom je pozitivna osobina.

Kad se odlučite da izaberete kućnog ljubimca, razmislite o sledećem:

• Trebalo bi naći pravog ljubimca za pravog vlasnika. Svako stari na svoj individualni način i treba pažljivo napraviti izbor pravog ljubimca

• Pas donosi promene u život, ako ih ne želite, možda ljubimac nije za vas.

• Prilikom izbora treba uzeti u obzir da li je ovo prvi ljubimac o kojem se brinete ili ste ranije imali to iskustvo.

• Ukoliko postoje neka fizička ograničenja, starije osobe možda prilikom izbora kućnog ljubimca trebaju misliti i o mački, ptici ili malom kućnom psu.

• Definisati ulogu koju treba da ima kućni ljubimac u vašem životu.

• Za starije osobe važno je znati i kojeg uzrasta treba da bude kućni ljubimac. Štene zahteva dosta dodatnog angažovanja, pa nije preporuka za starije osobe.

• Uzeti u obzir temperament potencijalnog ljubimca, da li je u skladu sa temperamentom starije osobe.

• Pre preuzimanja kućnog ljubimca neophodno je utvrditi njegovo zdravstveno stanje.

• Ukoliko se pitate da li da imate više od jednog kućnog ljubimca, savet je da se zadržite na jednom. Za stariju osobu je to pravi broj.

• Treba voditi računa i oko troškova koji će biti neophodni oko vašeg ljubimca. Hrana, vakcine, pregledi i još toga. Ne uzimajte ljubimca ukoliko to predstavlja veliki finansijski izazov za vas.

• Pas ne mora da bude rasan da bi ga voleli, čak mnogi mešanci mogu da izazovu jaču emotivnu reakciju od rasnih pasa. Bezuslovna ljubav vašeg ljubimca će činiti da se svakog jutra budite sa elanom i željom da se vi i vaš ljubimac lepo družite tog dana.

• Ukoliko ćete imati duža odsustvovanja od kuće, a niste u mogućnost da povedete vašeg ljubimca, ne ostavljajte ga samog kod kuće bez obaveštavanja nekog ko će se brinuti u vreme odsustva. Blagovremeno zbrinite vašeg ljubimca dok ste odsutni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari