Site name

Sindikat obrazovanja Srbije upozorava na dramatično stanje u školama

Diskriminacija žena zaposlenih u prosveti

Situacija u prosveti nikada nije bila dramatičnija i neizvesnija kao ove godine, kaže Branislav Pavlović

Oko tri do četiri hiljade žena zaposlenih u prosveti ispuniće uslov za odlazak u penziju po osnovu Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra. Taj zakon, koji predviđa da žene sa navršenih 60 godina i šest meseci života i muškarci sa 65 godina moraju da se penzionišu, pravi diskriminaciju prema našim koleginicama. On je u suprotnosti sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju i Ustavom, ocenio je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Piše: V.A.

26. avgust 2015. 21:13

Pavlović je naveo da je nejasno kako će se taj zakon primenjivati i izrazio sumnju da će direktori škola postupati svojevoljno, s obzirom da u uputstvu Ministarstva prosvete piše da se od zakona može odstupiti u izuzetnim slučajevima i produžiti radni odnos do navršene 65 godine života.

 

Prema Pavlovićevoj oceni, situacija u prosveti nikada nije bila dramatičnija i neizvesnija kao ove godine, a kao jedan od razloga za to je izbor saradnika ministra prosvete Srđana Verbića koji "nemaju ni životnog niti radnog iskustva". Pavlović ističe da je novi haos nastao donošenjem, pa povlačenjem pravilnika o cenama usluga u osnovnim i srednjim školama, za koje se ponovo najavljuju izmene, pa direktorima nije jasno kako da raspodele zaposlene. Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije kritikovao je vladu jer nije ispunila obećanje da prosvetnim radnicima isplati jednokratnu pomoć.

- Sindikati su tražili da pomoć bude isplaćena pre odlaska na godišnji odmor, ali je rečeno da je bolje da to bude pre početka školske godine, a sad se priča samo o povećanju plata i penzija. Jednokratna pomoć bi mnogo više značila prosvetnim radnicima nego povećanje plata od četiri do šest odsto, koje je najavio premijer Aleksandar Vučić - kazao je Pavlović.

On je dodao da će se svi sindikati obrazovanja do 15. septembra održati zajednički sastanak na kome će doneti odluku o svim merama sindikalne borbe, uključujući i štrajk.

 

Prag za upis


U narednom upisu u srednje škole biće uveden upisni prag, pa će učenicima biti potrebno najmanje 50 bodova ukoliko žele da se upišu u četvorogodišnje srednje škole, najavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.