Site name

Obrazovanje ključno za ljudska prava

Obrazovanje je jedna od glavnih oblasti koju je potrebno unaprediti kako bi se očuvala i poboljšala ljudska i manjinska prava u Srbiji, zaključili su učesnici debate koju je juče u Beogradu organizovala nevladina organizacija Kuća ljudskih prava i demokratije.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da većina udžbenika u Srbiji ne dotiče teme ljudskih prava, dodajući da su i mediji važni kako bi se građani obrazovali o ovoj oblasti, „pogotovo oni u kojima država ima neku ulogu“.

Piše: J. D.

Beograd 21. decembar 2012. 18:13

- Ubeđena sam da je mnogo toga što nam se dešavalo i što će nam se dešavati zbog duha nacionalizma i populizma koji kruže Evropom, svetom, a koji nikada nisu prestali da kruže ovim prostorima, rekla je Lihtova.

Poslanik koalicije „Preokret” u Narodnoj skupštini Miljenko Dereta naglasio je da ne postoji razumevanje i volja vlasti da se nešto promeni u oblasti ljudskih prava. On je podsetio na „crne spiskove” SPN Naši iz Aranđelovca, zabranu održavanja Parade ponosa, ali i na „politički, ekonomski i vrednosni napad na Vojvodinu”.

- Vlast se cinično odnosi prema ljudskim pravima. Država mora da se iznutra pobuni, jer bez vladavine prava pitanje ljudskih prava je obesmišljeno, istakao je Dereta. Kuća ljudskih prava i demokratije nedavno je predstavila izveštaj o radu nove vlade u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i vladavine prava koji je bio povod za održavanje jučerašnjeg okruglog stola.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.