U policiji i pravosuđu nema viška zaposlenih, decidni su predstavnici sindikata. Bilo kakva otpuštanja radnika u ovim oblastima dodatno bi zakomplikovala ionako teške uslove u kojima funkcionišu policija i pravosuđe, kažu oni komentarišući navode ministarke za državnu upravu Kori Udovički, koja je najavila smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru. Predstavnici sindikata su najavili otpor.

Svako smanjivanje broja zaposlenih predstavljalo bi direktnu opstrukciju rada pravosuđa, kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije. Prema njenim rečima, broj administrativnih radnika u sudu je direktno vezan za broj sudija i tužilaca, a o njihovom broju odlučuje Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

– Izjava ministarke Udovički da u pravosuđu ima viška zaposlenih je dezinformisanje javnosti i pokazuje da ona ne zna kako funkcionišu sudovi i tužilaštva, rekla je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, od administrativnih radnika ne zavisi ishod neke presude, ali njihov rad i te kako utiče na uslove u kojima se te odluke donose. Smanjenjem broja zaposlenih u pravosuđu, smatra ona, dodatno bi se zakomplikovali već veoma teški uslovi u kojima rade sudije i tužioci.

Sličnog stava su i sindikalni predstavnici u policiji. Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, najavio je pružanje „žestokog otpora“ ukoliko bude otpuštanja policajaca.

– Ministarka Udovički je tu izjavu dala na osnovu informacija koje prosto nisu tačne. Nigde u policiji ne postoji višak zaposlenih. Naprotiv, po sistematizaciji radnih mesta većina policijskih uprava ima 50 do 70 odsto popunjenosti radnih mesta. Dakle, mi imamo deficit policajaca, naveo je Mijailović.

Prema njegovim rečima, trebalo bi najpre videti na koji način MUP planira da otpusti ljude i o koliko ljudi je reč. Kako napominje, žestoko će se opirati bilo kakvim diskrecionom otpuštanju.

Podsetimo, ministarka za državnu upravu Kori Udovički izjavila je da postoji višak zaposlenih u zdravstvu, pravosuđu, policiji i odbrani i da je veoma važno da se otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji obavi po proceduri.

– Otpuštanje iz javnog sektora vršiće se na osnovu dva kriterijuma. Jedan je logika kojom će se utvrđivati tehnološki višak – poslovi bez kojih se može, a drugi je već ugrađen u kolektivne ugovore i prema njemu se određuje prioritet među zaposlenima. To je jedini način da ozdravimo Srbiju i otvorimo mesta u privredi, rekla je Udovički povodom najave otpuštanja 9.000 zaposlenih iz javnog sektora.

 Prema njenim rečima, „procedura se mora poštovati kako se ne bi desilo da, kao sa prethodnim racionalizacijama, sud vraća ljude na posao, uz veće troškove nego da nikada nisu ni otpuštani“. Udovički je navela da će se zaposlenima koji nisu neophodni nuditi socijalni program.

inistarka Udovički je dodala da je spreman novac za otpremnine i to 5,5 milijardi dinara, kao i dodatno za zdravstvo.



 

 Ustavni sud odlučuje o napredovanju nameštenika

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ispitivanje ustavnosti Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kojima je onemogućeno napredovanje nameštenika. „Smatramo da su nameštenici navedenim zakonima diskriminisani zbog nemogućnosti napredovanja na poslu, suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o radu, kao i Evropskoj socijalnoj povelji“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari