Pošto je Vlada Srbije usvojila Predlog izmena Zakona o javnom beležništvu, od advokata se očekuje da povuku sledeći potez. U trenutku zaključivanja ovog broja Danasa, u toku je bila sednica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije na kojoj se očekuje da advokati donesu odluku o tome kako da se postave posle najnovijeg raspleta u protestu koji traje skoro mesec i po dana.


Podsetimo, ministar pravde Nikola Selaković je pred Vladu izašao sa predlogom izmena Zakona o javnom beležništvu, navodeći da time ispunjava zahteve advokata. Ali advokati najavljuju nastavak štrajka, jer, kako navode, ministar je tim svojim potezom ispunio samo mali deo njihovih zahteva.

– Dogovor je postignut. Sve što su advokati tražili dobili su u izmenama koje je vlada usvojila, nadam se da neće doći do zloupotrebe ovlašćenja koja su dobili ovim izmenama – rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS). On je dodao da izmene omogućavaju da se uz javnobeležnički zapis ugovori o prometu nepokretnosti sačinjavaju i u drugom pisanom obliku, a predviđeno je da i 30 odsto naknade javnog beležnika ide u državni budžet.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, kazao je da ovim izmenama nije dobijeno sve što je advokatura tražila i dodao da u štrajku učestvuju svi advokati, uključujući i one koji su članovi Srpske napredne stranke (SNS).

– Nikad nisam video ovoliku solidarnost advokata, bez obzira na političku opredeljenost – rekao je Šoškić.

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je juče dopis svim advokatskim komorama u Srbiji u kojem ih u ime Vlade i Ministarstva poziva da nastave razgovore u vezi sa problemima koje su izneli kao relevantne u prethodnom periodu.

„Verujemo da samo zajedničkim dijalogom i daljim pregovorima možemo doći do svima prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja“, naveo je ministar Selaković u dopisu. On je apelovao na rukovodstvo advokatskih komora i sve advokate u državi da prekinu sa obustavom rada i nastave dalje pregovore sa Ministarstvom pravde, jer „samo putem konstruktivnog dijaloga može biti pronađen kompromis u vezi sa svim zahtevima advokature u Srbiji“.

Pajtić: Selaković iznosi vulgarne neistine

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio je juče ministra pravde Nikolu Selakovića da na „vulgaran“ način iznosi neistine da je predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić savetnik Pajtića.

„Bio bih, naime, počastvovan da mi je predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić savetnik. Ali nije. Selaković to dobro zna, ali uporno i besprizorno ponavlja neistinu, pokušavajući da častan proces odbrane digniteta advokatske profesije naruži po svaku cenu“, navodi se u izjavi Pajtića.

Prema njegovim rečima, Selaković pokušava da sakrije svoj loš rad time što želi da advokate, koji su u štrajku i od 17. septembra, dovede u vezu sa opozicijom, tajkunima, spoljnim i unutrašnjim neprijateljima.

„Ništa od toga nije tačno. Suština je u sledećem: da je Selaković radio svoj posao kako valja, do protesta advokata nikada ne bi došlo“, naveo je predsednik DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari