Ministar pravde je odgovoran za to što su ti zakoni doneti i što su ušli u procedure donošenja zakona. Mi danas ne znamo da li su zakoni neustavni, jer nema odluke Ustavnog suda, ali znamo da više hiljada pravnika smatra da je to tako i da je to jedan od razloga za obustavu rada advokata.

 

Znamo da je ministar pravde taj koji je morao učiniti sve da do obustave rada ne dođe. Ministar je loše procenjivao. Potcenio je ulogu, značaj i moć advokature. Nije poštovao njihovo mišljenje, njihov stav i predloge koje su davali u fazi pripreme zakona. Precenio je vlastite sposobnosti jer je verovao da sa advokatima može da izađe na zelenu granu. Loše je procenio i kad je poverovao da se nešto može postići služeći se neistinama, obmanama, lažnim obećanjima za šta ga optužuju advokati tražeći njegovu ostavku.

Ministar pravde je u javnim nastupima pokazao da ne postoji prava, stvarna zainteresovanost da se bez odugovlačenja reše problem koji su doveli do obustave rada advokata. Pokazao je da ne razume društvenu ulogu i značaj advokature. Sa već poznatom arogancijom rekao je da je advokatima „dunulo“ da obustave rad i da sa njima ne može da razgovara o iznetim zahtevima dok ne prekinu „štrajk“. Ta izjava ministra govori da on misli da su odluku o obustavi rada doneli neki neozbiljni i neodgovorni ljudi, da su to uradili ishitreno, bez razmišljanja i bez ikakvog osnova. Na račun advokata ministar je izrekao više uvredljivih i pogrdnih reči. Nazvao ih je „lovci u mutnom“, rekao da su pravno neuki i nekompetentni, rukovodstvo advokatske komore smatra „neligitimnim predstavnikom advokature“. Verujem da se ova situacija može rešiti jedino dijalogom između predstavnika advokature i države. Svojim izjavama u javnim nastupima ministar je ne samo otežao dijalog, već je direktno odgovoran za to što su razgovori koji dovode do rešenja odlagani, što ni posle dva meseca nije rešen problem, pa obustava rada i dalje traje.

Dva meseca sudovi ne sude zbog protesta advokata koje je skrivio i za šta je odgovoran ministar pravde. Koliko će ovakvo stanje još trajati i kakve posledice će iz toga nastati, u ovom momentu niko ne može da proceni. Iako je ministar pravde rekao advokatima da ne želi da izađe iz ovoga kao poražen, jasno je da mu se ta želja ne može ispuniti, jer je on već poražen. Ostaće upamćen po tome što je za vreme njegovog mandata postignuto do sada nezapamćeno jedinstvo i istrajnost advokata u odbrani Ustava, zakona i položaja advokature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari