Umesto nezvanično najavljenog izricanja presude, proces bivšeg prvaka drame Narodnog pozorišta u Nišu Miodraga Pavlovića protiv pojedinih pripadnika obezbeđenja gradske uprave, koje ga je pre 12 godina teško pretuklo, a on nakon toga doživeo razorni šlog, nastavljen je pred novim sudijom. Aktuelni sudija je peti od početka suđenja, a za to vreme dve sudinice su premeštene u Viši sud, jedan optuženi je napustio zemlju, dva svedoka su umrla, a pravosuđe je „prošlo kroz reformu“.

– Umesto završne reči, koju je najavila sudija Milica Grujić, koja je dosta uradila po mom predmetu, a onda premeštena u Viši sud, predmet je početkom januara dobio aktuelni sudija Petar Nešić. Bili su mu potrebni meseci da „ovlada“ predmetom, pa je tek nedavno zakazao ročište. Posle svih neprilika koje sam imao, bojim se da protivnička strana ide na zastarevanje čitavog slučaja, a da će joj to i uspeti. Ogorčen sam zbog svega – kaže Pavlović za Danas.

 Prema pisanju medija, Pavlovića su 12. juna 2002. u Narodnom pozorištu na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom narušenih međuljudskih odnosa u toj kući, nakon što je „dobacivao“, napali Zoran Janićijević i Dragan Lepović, telohranitelji koje je angažovala Mirjana Barbulović (DS), tadašnja predsednica Upravnog odbora pozorišta i potpredsednica Skupštine grada. Lepović je bio radnik gradskog obezbeđenja, a Janićijević je „privatno angažovan za tu priliku“.

 Glumac je duže od pet godina pokušavao da dokaže da je zbog batinjanja doživeo šlog, koji mu je potpuno paralizovao levu stranu tela, ali je njegova krivična prijava odbacivana. Opštinski javni tužilac u Nišu službeno je preuzeo slučaj tek nakon što je sudski veštak Branislav Denović, niški specijalista za sudsku medicinu, početkom 2008, nedvosmisleno konstatovao da su teške povrede prouzrokovale šlog. Pavlović je bio u komi deset dana, dve godine je proveo u invalidskim kolicima, a sada je teško pokretan. Prevremeno je penzionisan po osnovu trajnog invaliditeta.

 Nakon incidenta tužio je Mirjanu Barbulović, v.d. direktora pozorišta Aleksandra Lazarevića, kasnije republičkog poslanika G17 plus i predsednika Odbora za kulturu Skupštine Srbije, kao i glumca i člana UO Mladena Nedeljkovića (DS), smatrajući ih odgovornim za podstrekivanje nasilničke intervencije telohranitelja. Mirjana Barbulović je uspela da „izbegne“ sudski proces zbog zastarelosti, Lazarević se pozvao na poslanički imunitet, a Nedeljković je preminuo. Na snazi su ostale samo tužbe zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja protiv telohranitelja Lepovića i Janićijevića, od kojih se ovom drugom sudi u odsustvu, jer je otišao u inostranstvo.

 Optuženi Lepović je tokom pretresa, a i u istražnom postupku, kategorički negirao da je tukao Pavlovića. Kazao je da ga je „samo držao“, nakon što je glumac, posle njegovog ljubaznog upozorenja da ne ometa konferenciju za novinare, skočio sa mesta i fizički nasrnuo na njega. I Lepović i Janićijević su u istrazi priznali da je Janićijević „dva do tri puta udario“ Pavlovića, ali tek pošto je on „fizički nasrnuo i na Janićijevića“.

 

Tužilac: razumem ljutnju Pavlovića

 – Ljutnja Miodraga Pavlovića je potpuno opravdana i ja to razumem. Sudski proces dugo, preterano dugo traje jer se sudi za krivično delo koje je izvršeno još juna 2002. godine. Ali nema razloga za Pavlovićev strah od zastarelosti. Za krivično delo teška telesna povreda relativna zastarelost nastupa posle deset, a apsolutna posle 20 godina, tako da bi to u ovom slučaju to bilo 2022. godine – kaže Saša Đokić, vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Nišu, koji je više godina zastupao optužbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari