Grupa advokata otvorila je internet portal Bolja advokatura, na kojem pravnici mogu da daju svoja stručna mišljenja o pravnim pitanjima i dešavanjima u srpskom pravosuđu. Portal se nalazi na adresi http://boljaadvokatura.com.


Kako navodi beogradski advokat Vladimir M. Gajić, kao što Srbija još od 1945. godine nije nikada ustanovila ono što se podrazumeva pod pravnom državom i vladavinom prava, „kao što ovde nikada nije zaista uspostavljena sudska vlast kao jedna poluga na kojima počiva demokratsko društvo u sistemu podele vlasti“, tako, nažalost, ni advokatura nije uspostavljena na temeljima na koje se pozivala u svojim pravnim dokumentima.

„Nezavisne i slobodne advokature kao profesije od koje suštinski zavisi postojanje pravde u najširem smislu tog pojma u Srbiji nikada nije ni bilo. Naša ideja je da pokušamo da učinimo taj napor, da probudimo svest kod svih advokata, i da pokušamo da advokaturu u Srbiji učinimo boljom“, ističe Gajić. On dodaje da je Srbiji potrebna advokatura koja ima građansku hrabrost i profesionalnu odvažnost.

– Nama je potrebna advokatura koja ima karakter, naglašava Gajić.

Istovremeno, internet sajt Protest advokata (www.protestadvokata.org) prestao je sa radom. Kako je administrator napisao na sajtu, „za dalji rad, održavanje, postavljanje tekstova i odobravanje komentara više nema finansijskih uslova“.

„Naši predlozi rukovodstvu Advokatske komore Srbije nisu prihvaćeni zbog nedostatka sredstava i primorani smo da obustavimo dalji angažman na sajtu“, navodi se na sajtu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari