„Novi ekološki fond, iz koga će se finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine, zaživeće od septembra. Pripremili smo i modele finansiranja zaštite životne sredine, a imamo i podršku Vlade i Ministarstva finansija – rekla je juče u Skupštini Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, na kraju načelne rasprave o izmenama tri zakona iz oblasti ekologije.


Tokom rasprave opozicija je žestoko kritikovala gašenje Fonda za zaštitu životne sredine, ali je ministarka Bogosavljević Bošković konstatovala da je samo u tom ugašenom Fondu bilo 2.000 spornih projekata, kao i da je opozicija imala dosta vremena dok je bila na vlasti da reši goruća pitanja, ali da je uradila vrlo malo.

– Verujem da ste želeli više i bolje i da ste imali probleme. Ovaj sektor sam preuzela pre 10 meseci, bez dinara, sa puno spornih projekata, preko 2.000 projekata nasleđeno je iz Fonda koji je ugašen 2012. godine, jer je bio nefunkcionalan, nije imao ni dinara – rekla je ministarka poljoprivrede, dodajući da su sredstva iz tog fonda trošena na netransparentan i nesvrsishodan način, kao i da od momenta njegovog ukidanja nije nastao pravni vakuum, budući da su njegove poslove, kao i poslove takođe ugašene Agencije za hemikalije, preuzela nadležna ministarstva. Ona je napomenula i da je pored nezavidne ekonomske situacije u zemlji za finansiranje oblasti zaštite životne sredine izdvojeno maksimalno sredstava, kao i da je pored ostalog, isplaćen dug od dve milijarde dinara za reciklersku industriju.

– Tačno je da su trošena sredstva za zaštitu životne sredine, ali Srbija je bila čistija nego sada. Srbija danas izgleda katastrofalno i bez ugašenog Fonda sa izvršnim i kaznenim ovlašćenjima Srbiju možemo da čistimo sto puta bez uspeha. A vi samo znate da pričate koliko je para potrošeno u prethodnom periodu, uzvratio je Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe demokrata, dodajući da aktuelna vlast nije u stanju da vidi na šta nam liče vodotoci i prostor oko puteva.

Uz konstataciju da Stefanović neprekidno vodi kampanju za predsednika DS i tako obilazi Srbiju, Zoran Babić, šef poslanika naprednjaka, upitao je zbog čega potpredsednik DS, ali i njegov šef Bojan Pajtić nisu reagovali kada je na vodozahvatu u Inđiji podignuta fabrika za reciklažu, iako to nije dobro za ljude. Komentarišući negodovanje demokrata zbog gašenja Fonda, on je upitao koga je taj fond kaznio.

– Jedino što su umeli u tom fondu je da kupe majice, plate agencije koje će ih pratiti i sajt za 25.000 evra, da ministar stavi kačket na glavu i da kažu – čistimo Srbiju. Samo ste zagađivali okolinu, a čistili ste opštinske i republičke budžete, poručio je šef poslanika SNS, na šta mu je Stefanović odgovorio da se Srbija „guši u smeću“, da su kanali zatrpani i da je situacija u oblasti zaštite životne sredine sve gora.

– Vaša stranka je očistila džepove građana Srbije u poslednje tri godine i to naročito penzionerima i onima koji rade u javnom sektoru, naveo je Stefanović, dodajući da bi demokrate podržale uspostavljanje novog tela koje bi imalo velika izvršna ovlašćenja za rešavanje problema u ekologiji.

 

Prepucavanje

Zoran Babić (SNS) je ocenio da je dobro što je Borislav Stefanović (DS) pomenuo kanale, te ga upitao u čijoj je nadležnosti održavanje Velikog bačkog kanala i kada je poslednji put čišćen. – Preduzeće „Vode Vojvodine“ je u pitanju i pitam u kakvom je stanju Veliki bački kanal i kada je poslednji put čišćen. To preduzeće vodi kadar DS, kao i Vojvodinu. Napraviću piknik pored Velikog bačkog kanala i videću da li ćete pored tog rajskog ostrva moći da izdržite 15 minuta. Nećete moći, poručio je Babić, a Stefanović je istakao da je preduzeće „Vode Vojvodine“ odbranilo Vojvodinu od poplava i da su kanali u toj pokrajini bolji nego u ostatku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari