Medijska situacija u regionu je užasna i može se uporediti sa stanjem nakon Balkanskih ratova, ocenio je nekadašnji koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek na međunarodnoj konferenciji „Novi Balkan i Evropska unija: mir, razvoj i integracije“, koja se održava u Beogradu u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN.


Prema Busekovom mišljenju, sloboda medija više ne postoji, mediji su pod pritiskom vlasti i suočavaju se sa lošom ekonomskom situacijom.

– Svedoci smo jačanja autoritarizma, koji potiskuje demokratiju. To je opšti trend, koji vlada i u Srbiji, istakao je on.

Busek se osvrnuo i na predstojeće predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, konstatujući da će to predstavljati veliki izazov za Beograd, budući da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja je angažovana u sukobu na istoku Ukrajine.

– Moguće je da će to izazvati teškoće u odnosima sa Evropskom unijom i Rusijom, a Vlada Srbije će morati da pokaže da je vrlo zrela u međunarodnim odnosima kako bi osigurala mir – smatra on.

Povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu, kojem su prisustvovali i članovi Vlade iz Prištine, Busek je naveo da treba najpre videti šta su se učesnici skupa dogovorili, ali je naglasio da se radi o važnom signalu u ovom trenutku.

Komentarišući incidente na nedavnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, on je kazao da tu nije reč o incidentima već o akciji koja je imala za cilj da izazove nove probleme i teškoće.

– To je rešeno na pravi način i vlade dveju država moraju da smire situaciju i rade na unapređenju odnosa, smatra ovaj austrijski političar.

Erhard Busek je takođe osudio napade na Srbe i Albance i njihove lokale koji su se dogodili nakon fudbalskog meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari