Građani Republike Irske glasaju ovog vikenda na referendumu na kojem će odlučivati hoće li se u Ustavu promeniti definicija braka, to jest da li će gej i lezbijski parovi ubuduće moći da formalno-pravno budu prepoznati kao bračni parovi. U Irskoj je dosad Ustav garantovao bračno pravo samo zajednici muškarca i žene, dok su homoseksualni parovi bili prepoznati isključivo kao „građansko partnerstvo“.

– Ovaj referendum smatra se po mnogo čemu istorijskim na Ostrvu, uzevši u obzir snagu i uticaj Katoličke crkve koja je vekovima bila odlučujući faktor u društvu. I danas je Crkva jedan od glavnih protagonista ovog ne samo političkog, već suštinskog pitanja za oblikovanje irskog društva na početku 21. veka.

Kao stožer „Ne“ kampanje, Crkva je sa svoje strane učinila sve što je mogla da ubedi građane u, kako su rekli, „pogubnost ove nakaradne želje pojedinaca“. Stav crkve ali i pojedinaca, grupa, pokreta i organizacija koji se protive vladinom predlogu jeste da se ustavnim izjednačavanjem istopolnih brakova uništava sama suština braka, da je to jedna neprirodna tvorevina u kojoj će deca najviše patiti, pošto, kako su rekli, „deca trebaju majku i oca, a ne dve majke ili dva oca“.

– Danas ćemo da ozakonimo homoseksualne parove, a sutra možda brakove sa životinjama – rezigniran je farmer Džerard Horan pokušajem vladajuće koalicije da promeni „prirodni životni tok“. On tvrdi da uprkos svemu on nije homofob i da nema ništa protiv gejeva i lezbejki, ali da smatra da oni ne treba da budu priznati kao bračni parovi, odnosno da je brak unikatna vrednost muškarca i žene.

Takav stav, međutim, duboko vređa homoseksualnu populaciju koja tvrdi da se time izvrću činjenice te da se čitava jedna grupa ljudi, različita po svojim seksualnim osećanjima i opredeljenjima anatemiše i demonizuje.

– Kada vidim te panoe na kojima piše kako dete zaslužuje majku…, mene te direktno pogađa u srce. Vređa me i strašno me ljuti – kaže u razgovoru za Danas Fionula Hoban, službenica u HSE, što je pandan Zavodu za zdravstvenu zaštitu.

Fionula već tri godine živi zajedno sa Luiz u malom primorskom gradu Tarmoru. Kada sam pričao sa njima, obe su mi rekle da su dugo preispitivale same sebe sve dok nisu shvatile ko su i šta osećaju, i obe su dobile punu podršku svojih porodica. Država im takvu podršku još nije dala.

– Moja sestra ima decu – kaže Luiz – i ako bi se sutra nešto njoj i njenom mužu desilo, ja bih bila ta koja bi dobila pravo na odgajanje njihove dece. Mi u našim porodičnim mikro svetovima nemamo ni najmanje problema niti rezervi o tome kakvi smo ljudi. Samo oni koji nas ne znaju mogu da pričaju tako ružno protiv nas i da nas ostrakuju.

Na njihovoj strani ovog puta su gotovo sve političke partije u Irskoj, osim Šin Fejna, nekada poznate kao političko krilo Irske revolucionarne armije (IRA), a danas radikalne levičarske partije. Na strani opcije „Da“ su vladajuće Fine Gael i laburisti,  kao i opoziciona Fianna Fail. Te tri stranke tradicionalno pokrivaju između 60 i 80 odsto biračkog tela.

Procenjuje se da će odluku o pobedniku ovoga puta doneti najmlađi deo biračkog tela, oni između 18 i 30 godina starosti, pošto je u toj grupi i najveći broj onih koji su za izjednačavanje istopolnih brakova. Sa druge strane, opcija „Ne“ prevladava većinski samo u delu biračkog tela starijeg od 65 godina. Ipak, poslednje sondaže javnog mnjenja daju opciji „Da“ ubedljivu pobedu, te samo teški tektonski poremećaji u poslednja 24 sata mogu promeniti odnos u korist opcije „Ne“.

 

Stanje u svetu

Istopolni brak je legalizovan ili je u proceduri legalizacije u 18 zemalja, od čega 13 u Evropi. U Evropi istopolni brak odobren je u Holandiji, Belgiji, Španiji, Norveškoj, Švedskoj, Portugaliji, Islandu, Danskoj, Francuskoj, Engleskoj, Velsu i Škotskoj, Luksemburgu, Sloveniji, Finskoj. U Severnoj Americi je legalizovan homoseksualni brak u Kanadi i 37 država u SAD, dok je u Latinskoj Americi to učinjeno u Argentini i Urugvaju, kao i u Brazilu, a u Meksiku je homoseksualni brak u gradu Meksiku odobren od 2009. Homoseksualni brak je legalizovala Južnoafrička Republika, ali i Novi Zeland.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari