Jedne večeri smo se okupili oko kamina, kao obično. Žene su plele, a muškarci raspredali svoje teme. Držala sam noge na šamlici obloženoj crvenim somotom i s rukama u krilu uživala u toploti vatre. Osećala sam da mi teška glava pada na grudi. Nije bilo prvi put da me san iznenada savlada. Ali pre nego što sam zadremala, čula sam njen glas.


„Pogledajte! Opet je izašla odozdo! Sada otvara vrata i beži!“

Mačka. Sigurno je govorila o mački. Pre nekoliko minuta sam osetila kako se trlja o moje noge. Sada je zacelo već otišla. Bila je to divna crna mačka; ne znam zašto mi se približava i vrti oko mene; prati me iz sobe u sobu, kao pseto.

Iz sna me je trglo žestoko drmusanje. Ugledala sam snajino lice koje me je iz blizine pažljivo posmatralo. Cimala me je da se probudim. U vazduhu sam slutila neobičnu napetost.

„Da li ste se vratili?“ pitala me je pakosno.

„Odakle?“ zbunjeno sam odgovorila.

Onda sam u trenutku shvatila; moj um je bio bistar i budan.

Mačka se ponovo zavukla ispod moje podsuknje. I nije bilo prvi put.

U kratkom i bolnom trenutku prisetila sam se hiljada priča o vešticama koje su se podvajale da bi otišle na zbor: njihova tela su prividno utonula u miran san, a one su odlazile da čine zlodela ko zna gde, u obliku životinje.

„Bolje da idemo na spavanje“, bezličnim glasom je presekao moj sin.

Snaja se tada povukla, pa sam mogla slobodno da se pomerim. Sjaj u njenim očima bio je zloslutan. Ranije sam sumnjala u nju, a sada sam je se plašila. Nogom sam gurnula šamlicu, uzalud očekujući da će mi neko pomoći da ustanem. Na kraju sam morala sama.

Nekoliko dana kasnije došli su žandari i odveli me. Činilo se da u kući nije bilo nikog osim mene. Odjednom, dok sam izlazila, niotkud se pojavila snaja.

„Ovo vam više neće trebati“, rekla je i s mog kaiša strgla svežanj ključeva.

„Veštice – Ispovesti i tajne“  Terzila Gato Kanu; izdanje Clio

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari