Iza promena Zakona o javnom beležništvu stoji namera Ministarstva pravde da opstruira rad Ustavnog suda i onemogući to telo da oceni ustavnost spornog akta, smatra Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Uz ogradu da to tvrdi kao pravnik, a ne kao funkcioner komore, Đorđević dodaje da pretpostavlja da će Ustavni sud reći da ne može da oceni ustavnost Zakona o javnom beležništvu, jer to više nije isti zakon.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor Advokatske komore Srbije će danas održati sednicu u Čačku i posle toga će saopštiti odgovor na predlog ministarstava finansija i pravde.

U ponudi koja je objavljena na sajtu AKS navodi se da se Ministarstvo finansija obavezuje da uputi vladi predlog uredbe o dopuni uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje advokata.

Tim predlogom bi advokatima paušalni porez za ovu godinu bio uvećan najviše do 10 odsto, u odnosu na 2013. godinu. Takođe je predloženo da Ministarstvo finansija sa Ministarstvom pravde i AKS preispita normativna rešenja u cilju donošenja odgovarajućih propisa na osnovu kojih bi se advokatima utvrdila poreska obaveza za 2015. godinu. Ovaj predlog je uslov da advokati momentalno okončaju protest.

Iako nije želeo da nagađa koju će odluku organi komore doneti, Đorđević ističe da bi prihvatanje takvog predloga bilo praćeno optužbama da je protest advokata motivisan isključivo materijalnim razlozima.

Govoreći o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Đorđević kaže da su one samo „šminkanje mrtvaca“.

– Ove izmene ništa suštinski nisu promenile. Pravni promet će i dalje biti usporen, notari će i dalje uzimati ogroman novac na račun građana i budžeta. Sve u svemu nije napravljen veliki pomak – kaže Đorđević.

Ministar pravde Nikola Selaković juče je uputio dopis svim advokatskim komorama u Srbiji u kojem ih poziva da nastave dalje razgovore u vezi sa svim problemima, koje su predstavnici advokature izneli kao relevantne u prethodnom periodu.

„Verujemo da samo zajedničkim dijalogom i daljim pregovorima možemo doći do svima prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja“, ukazao je ministar Selaković u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari