Lideri BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije potpisali su juče u Mostaru deklaraciju čiji je cilj da se poveća uspešnost traganja za osobama nestalim tokom ratova na području bivše Jugoslavije.

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Deklaracija koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisana je u gradskoj većnici u Mostaru.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je prilikom potpisivanja da Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima niti od zahteva da se procesuiraju i sankcionišu odgovorni.

– Činjenica da ćemo uprkos svim teškoćama potpisati Deklaraciju daće dodatni podstrek naporima da se rešimo moralnog tereta nestalih lica. Možda se i drugi u svetu ugledaju na nas – naveo je Nikolić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da rešavanje pitanja nestalih za hrvatsku vladu predstavlja humanitarni prioritet.

– Moje misli su sa porodicama nestalih i imamo moralnu i pravnu obavezu da rešimo to pitanje i okončamo njihovu bol – rekao je Josipović.

Predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović rekao je da dostignuća po pitanju rešavanja nestalih na teritoriji BIH mogu poslužiti kao primer i za ostale zemlje regiona.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da se broj nestalih u toj državi meri desetinama što, kako je rekao, dokazuje da je Crna Gora bila izvan ratnih razaranja. On je dodao da svaki zločin mora da bude kažnjen.

Cilj je da dokument pod naslovom „Deklaracija o ulozi država u

rešavanju pitanja osoba nestalih usled ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava“ potpiše što veći broj država sveta, bez obzira na to da li imaju taj problem. Cilj deklaracije je da se definiše uloga država u traženju nestalih u sukobima i pri kršenju ljudskih prava.

Od 40.000 nestalih tokom ratova 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji,

nađeno je više od 70 odsto, što je bez presedana u bilo kojoj postkonfliktnoj oblasti u svetu, saopšteno je iz ICMP-a. Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tela u pronalaženju nestalih i potrebu da se obezbedi da mehanizmi i metode koji se koriste poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona.

Deklaracija obezbeđuje da se podrže prava članova porodica nestalih i da preživeli i civilno društvo imaju pristup informacijama u vezi sa sudbinom i pravilnom istragom. Deklaracija takođe obezbeđuje da odgovorne i pravične državne institucije rade na nepravdama iz prošlosti, navedeno je iz ICMP.

Prisustvovale i porodice nestalih

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predstavnici porodica nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija porodica iz bivše Jugoslavije, članovi Međunarodne komisije za nestale osobe i OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari