Problem dugih i sporih sudskih postupaka je najveći problem srpskog pravosuđa. On remeti reputaciju sudstva, ali i ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava i sloboda građana. Sud je poslednja odbrana ljudskih prava i sloboda, poslednja prepreka samovolji, ali i poslednja brana uzimanja pravde u ruke pojedinaca. Što je sudstvo nedelotvornije i sporije, pravda se ostvaruje po pravu jačeg, bezobraznijeg i moćnijeg, ocenio je juče ministar pravde Nikola Selaković, govoreći na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Na raspravi, koja je organizovana u Apelacionom sudu, Selaković je naglasio da je Ustavom iz 2006. godine građanima omogućeno da Ustavnom sudu podnesu ustavnu žalbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a da je pre toga Srbija obavezu zaštite tog prava imala od decembra 2003. godine, kada je ratifikovala Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Međutim, sada će se ovo pitanje urediti zakonom, ali, kako je rekao ministar pravde, samo donošenje zakona nije dovoljno, već je potrebno i da ga sudovi kasnije pravilno primenjuju.

– Osnovno pitanje koje zakon treba da reši neposredno se ne vidi iz njegove sadržine. To je pitanje odnosa između ustavnog prava građana na suđenje u razumnom roku i nezavisnosti sudija. Valjalo je zaštititi prava građana, pokušati da se sudstvo učini delotvornijim, ali nikako po cenu ugrožavanja nezavisnosti sudija. Mislim da je taj problem uspešno rešen i da zakonska rešenja sadrže tako potrebnu ravnotežu interesa. Pravo na suđenje u razumnom roku, time i sistem njegove pravne zaštite, postavljeno je kao pravo koje se samo, jedino i isključivo odnosi na razvoj sudskog postupka u vremenu. U tom okviru kreću se i ovlašćenja predsednika sudova koji rešavaju o tome da li je pravo povređeno. Ono što je srž, bit, sudijske nezavisnosti, a to je funkcionalni razvoj postupka, nije predmet ovog zakona. Jednostavnije rečeno, predsednik suda može naložiti postupajućem sudiji da odluči o dokaznim predlozima stranaka, da zakaže ročište ili raspravu, ali nikako ne može da mu naloži koje dokaze treba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari