Predlog zakona o policiji koji bi u junu mogao da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije predviđa reorganizaciju, uvođenje dva nova sektora – za međunarodne i evropske poslove i za ljudske resurse, karijerno napredovanje u skladu sa rezultatima i zaslugama, ali i veću saradnju sa jedinicama lokalne samouprave.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovićna javnom slušanju o novom zakonu o policiji, koje je organizovao skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, naveo je i da će u cilju osavremenjavanja policajci pored pištolja nositi i dva nova sredstva prinude – električne palice i biber sprej, kojima bi se bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda postigao isti cilj.

– Sektorom za međunarodne i evropske poslove objediniće se sve što su radila određena odeljenja unutar ministarstva, smanjiće se kabinet ministra, odnosno svi oni koji su se bavili međunarodnom saradnjom, IPA fondovima, kako bi se lakše pratili pregovori u vezi s poglavljem 24. Sektor za ljudske resurse vodiće računa o tome da se u policiji karijerno napreduje, da to više ne bude na osnovu vremena provedenog u službi, nego na osnovu rezultata rada i dodatne obuke, objasnio je Stefanović, dodajući da će novim zakonom biti omogućeno i strateško planiranje, kako bi se unapred videle potrebe za kadrovima u određenim organizacionim jedinicama MUP i policijskim upravama po unutrašnjosti.

Ministar je objasnio i da novi zakon daje nova ovlašćenja i nadležnosti Sektoru unutrašnje kontrole, uvođenje obavezne imovinske karte funkcionera u policiji, ali i regulisanje odredbi o bezbednosnim proverama, koje će biti u potpunosti demistifikovane. On je naveo i da je propisano da se visoki rukovodioci u MUP proveravaju češće nego izvršioci.

Milorad Todorović, sekretar u MUP, govoreći o primedbama pristiglim na Nacrt zakona podsetio je da su sprovedene četiri javne rasprave van Beograda i dve u Beogradu i da su primedbe uglavnom bile na ispravljanju pojedinih nejasnoća iz zakona, dok su krucijalne primedbe bile u delu sindikalnog organizovanja i u delu koji definiše štrajk.

– U sledećoj fazi radna grupa će sublimirati sve pristigle predloge i, objektivno i realno, inkorporirati u tekst zakona sve ono što će ga popraviti, poručio je Todorović.

Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac pohvalio je uvođenje dva nova sektora, ali je naveo i da policijsko školstvo mora da se reformiše, tako što bi MUP trebalo unapred i regionalno da planira potrebe kako bi svi koji na budžetu završe Kriminalističko-policijsku akademiju dobiju zaposlenje u MUP-u.

– Ne bi trebalo da „završavaju u pržionicama kafe, a da posao dobijaju oni sa Megatrend univerziteta“, rekao je Šutanovac.

Odgovarajući na te njegove primedbe, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babićrekao je da je teško planirati potrebe unapred, na početku školovanja i upitao da li će se čekati i oni koji umesto za četiri godine Akademiju završe posle 10 -12 godina. On je objasnio i da Nacrt predstavlja dobar način da se promeni slika i imidžpolicije, da se o njoj ne govori pežorativno i da se deca plaše „babarogama i policajcima“.

– KPA nije zatvoren sistem, i svako može da je upiše i završi, ali se ne može uvesti sistem da svi diplomci dobiju posao u policiji, rekao je ministar Stefanović i dodao da samo 25 diplomaca KPA koji su imali ugovor sa MUP trenutno nije zaposleno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari