U državama kao što je Srbija, uprkos pristojnim pravnim propisima, sloboda medija i izražavanja je ugrožena usled nedostatka vladavine prava, pa je jačanje pravne države najvažniji uslov da se puna zaštita ovog fundamentalnog prava ostvari uz neprestanu kontrolu situacije, kaže za Danas Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan i dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“.


Naša sagovornica ističe da politička i i ekonomska klima dodatno otežavaju rad medija.

– Instrumentalizovanje medija od strane političara, netransparentnost vlasništva u medijima, napadi na novinare, ekonomski pritisci na medije su neki od oblika ograničavanja slobode medija koji su nažalost prisutni u celom regionu, pa se postavlja pitanje koji su mehanizmi da se taj negativan trend zaustavi. Očekivalo bi se da je proces evropskih integracija garant za ostvarivanje slobode medija i izražavanja, međutim, čini se da taj okvir trenutno ne pruža dovoljan nivo zaštite – ukazuje ona.

Morvaijeva konstatuje da je najveća odgovornost „svakako na vlastima“ da osiguraju nezavisno, nesmetano i slobodno funkcionisanje medija i da istraži i kazni svako ugrožavanje i napade na novinare.

– EU treba da slobodu medija i izražavanja podigne na nivo političkog zahteva i da vrši strožiju kontrolu i procenu stanja, a sa druge strane da podržava rad nezavisnih medija. A mediji i građani treba da se mnogo više trude da osvoje neko parče slobode – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari